15.8 C
Chania
Monday, January 20, 2025

Βροντερό “όχι” των Κρητικών στο Αρκάδι κατά της καταστροφής των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο | Φωτός / Βίντεο

Ημερομηνία:

Ένταση και διαπληκτισμοί μεταξυ των διοργανωτών και του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα κατά βΑΠΕ — Πάνω από 5000 Κρητικοί από κάθε γωνιά του νησιού κατέκλεισαν χθες, Κυριακή, 23 Μαρτίου, τον υπαίθριο χώρο της ιστορικής Μονής Αρκαδίου στα πλαίσια του παγκρήτιου συλλαλητηρίου κατά της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας εν πλω στην Μεσόγειο Θάλασσα. Οι περισσότεροι κατέφθασαν με πούλμαν που είχαν μισθώσει φορείς και εργατικές ομάδες από όλους τους νομούς της Κρήτης αλλά και πολλοί με τα αυτοκίνητά τους τα οποία βρισκόντουσαν παρκαρισμένα κατά μήκος άνω των τριών χιλιομέτρων μακρυά από τον χώρο της εκδήλωσης. Μοναδικη εξαίρεση ο μαραθωνοδρόμος Παντελής Καμπαξής ο οποίος διένυσε τρέχοντας τα 75 χιλιόμετρα της διαδρομής από το Ηράκλειο ως το Αρκάδι και το GS moto club που ήρθε απο την Αθήνα με πάνω από 100 μοτοσυκλετιστές.

Φωτορεπορτάζ

Ρεπορτάζ και φωτογραφίες/βίντεο: Νίκος Ν. Αγγελάκης

Βίντεο | τα πλάνα παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά

[youtube id=”XRDQk2OGLu8″ width=”620″ height=”360″]

Το  Αρκάδι, για καθαρά συμβολικούς λόγους επελέγη για την νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας των  κρητικών ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας. Η απόφαση και η διοργάνωση της εκδήλωσης ανήκει στην συντονιστική επιτροπή της Ομάδας Πρωτοβουλίας που έχει συσταθεί και αποτελείται από τον δήμαρχο Αρχανών – Αστερουσίων Ρούσο Κυπριωτάκη, τον πρώην πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΑΚ Πέτρο Ινιωτάκη, τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Σωκράτη Βαρδάκη και την πρόεδρο των Αρχιτεκτόνων Φανή Κουτσουμπού.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πληθώρα δημοσίων προσώπων, πρώην, νυν και υποψήφιοι δήμαρχοι και πολλοί βουλευτές, ανάμεσα στους οποίους ήταν μεταξύ άλλων και οι Παναγιώτης Κουρουμπλής, βουλευτής Β’ Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ, Κρίτωνας Αρσένης, ανεξάρτητος του Ευρωκοινοβουλίου και οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης και Γιάννης Μηλιός και Νότης Μαριάς από Ανεξάρτητους Έλληνες. Επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι της εκκλησίας ενώ χαιρέτησαν από την Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης οι περιφερειακοί σύμβουλοι Βαρβουράκης Μανώλης και Αγγελάκη Μαρία. Το παρών έδωσαν επίσης εκπρόσωποι από  τον Δήμο Αγίου Βασιλείου, τη Μαθηματική Εταιρεία Παράρτημα Ηρακλείου, τη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και πάρα πολλά άλλα σωματεία εργαζομένων, πολιτιστικοί σύλλογοι, φορείς, ομάδες και επαγγελματικοί όμιλοι που ξεπερνούσαν τους διακόσιους στο σύνολό τους.

Στο πλαίσιο της παγκρήτιας συνάντησης ενάντια στην καταστροφή των χημικών στη Μεσόγειο, σύντομες ομιλίες έγιναν από τους: Γιώργη Καράτζη-ποιητή, Ευάγγελο Γιδαράκο-καθηγητή Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης και Ευάγγελο Πισσία-καθηγητή ΑΤΕΙ Αθηνών-συντονιστή της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Ειρήνευση στη Συρία.

Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε η διακύρηξη Αρκαδίου η οποία εγκρίθηκε από τους παρευρισκόμενους χιλιάδες κρητικούς διά της ανατάσεως της χειρός. Μεταξύ άλλων η διακήρυξη θα παραδοθεί στον Έλληνα πρωθυπουργό, τον Μάρτιν Σουλτς και τον εκπρόσωπο του OPCW και αναφέρει τα παρακάτω (πατήστε πάνω στο κόκκινο κουμπάκι):

[toggle title=”Διακήρυξη Αρκαδίου”]Σήμερα 23 Μαρτίου οι πολίτες της Κρήτης συγκεντρωθήκαμε στην ιστορική μονή του Αρκαδίου για να διακηρύξουμε την αντίθεση μας στην εξουδετέρωση των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο. Σ’ αυτή τη συγκέντρωση μας συνοδεύει η δύναμη της φωνής των προηγούμενων γενεών που υπέφερε τις συνέπειες των πολέμων και των οποίων η ηχώ συνεχίζει να ακούγεται σήμερα σε όλους τους τόπους, όπου οι πόλεμοι αφήνουν το καταστροφικό σημάδι τους με νεκρούς , εξαφανισμένους, ανάπηρους πρόσφυγες κι εκτοπισμένους.

Στην ιστορία της Μεσογείου, ο πόλεμος πάντα ήταν παρών, οι πόλεμοι και οι παραγωγοί όπλων επηρέαζαν πάντοτε αρνητικά την οικονομια των λαών αφαιρώντας κεφάλαια τα οποία θα έπρεπε να πηγαίνουν στην παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό και την καλύτερη ποιότητα της ζωής.

Στις μέρες μας, το δράμα κάθε μέρα είναι πιο τραγικό, επειδή η τεχνολογική εξέλιξη επιτρέπει στους ισχυρούς να παράγουν όπλα κάθε φορά πιο καταστροφικά. Η επιρροή που έχουν οι βιομήχανοι των όπλων να πιέζουν ώστε να συντηρηθούν οι συγκρούσεις κι έτσι να καταναλωθούν να χρησιμοποιηθούν και να δοκιμαστούν έχουν θέσει σε αποσταθεροποίηση την περιοχή.

Έχουν φτάσει μάλιστα, στο σημείο να καμουφλάρουν την απιστία τους, βαφτίζοντας αναγκαία, αναπόφευκτη ακόμα και ειρηνευτική την εξουδετέρωση των χημικών όπλων της Συρίας στην περιοχή μας. Οι κίνδυνοι της ανυπολόγιστης καταστροφής ανθρώπινου και φυσικού περιβάλλοντος από το σχεδιαζόμενο εγχείρημα μας κατευθύνουν ώστε να κάνουμε τη δική μας σύγκρουση. Αυτή είναι η δική μας ευθύνη. Μια πράξη συνεκτική με νόημα, ηθική κι επείγουσα.

Απαιτούμε, η Μεσόγειος να μην είναι ο σκουπιδότοπος αποβλήτων χημικών ή πυρηνικών. Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση, προεδρεύοσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πάρει επιτέλους θέση στον δημόσιο διάλογο. Δεν ζητούμε ούτε αντισταθμιστικά οφέλη, ούτε να κατευνάσει τους φόβους μας. Απαιτούμε να εγκαταλείψει το δόγμα της πυγμής και του φόβου, τη σιωπή, το δεσποτισμό απέναντι στους πολίτες, να εγκαταλείψει μαζί με εκείνους, στις αποφάσεις των οποίων συναίνεσε τα καταστροφικά σχέδια σε βάρος μας.

Από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ, απαιτούμε να αλλάξουν τις πολεμοχαρείς πολιτικές τους κατευθύνοντας τις προς την ανθρώπινη εξέλιξη.

Το μοντέλο που εμείς προτείνουμε δεν χωρά άλλα πειράματα. Επομένως λέμε όχι στην εξουδετέρωση των χημικών στη Μεσόγειο. Πρόθεση μας είναι να εργαστούμε σε αυτή τη κατεύθυνση για να αλλάξουμε τη ροή της ιστορίας κατασκευάζοντας ένα αληθινό μέλλον στη Μεσόγειο με ειρήνη και μη βία. Αναλαμβάνουμε αυτή την ευθύνη με ελεύθερη βούληση και θα την προωθήσουμε μαζί με όλους εκείνους που απορρίπτουν κάθε μορφή βίας και υπερασπίζονται καθημερινά την πραγματική δημοκρατία, την ανάπτυξη για όλους, την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης στην υπηρεσία του ανθρώπου και της ειρήνης. Σε εμάς αντιστοιχεί όχι μόνο να κταγγείλουμε τις βίαιες πολιτικές που λαμβάνονται ερήμην των πολιτών σε βάρος των πολιτών, αλλάνα τις απομονώσουμε και να πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση, ωστε να αλλάξουν και να θέσουν σε προτεραιότητα ανθρώπινες δραστηριότητες σε ειρηνικά έργα.

Προσκαλούμε άτομα, καθώς και αντιπροσώπους, , μέλη οργανώσεων, , σωματείων, ομάδων, πολιτικών κομμάτων, συνδικάτων να ενωθούν μαζί μας σ’ αυτήν την διακήρυξη και να εργαστούμε ο καθένας στο πεδίο του, και στη συνέχεια να συμμετέχουμε σε κοινές δράσεις, σε συμμαχίες, ώστε τελικά να παράγουμε ένα μεγάλο κίνημα το οποίο θα καταστήσει την Μεσόγειο Θάλασσα ειρήνης και πολιτισμού.

Η Μεσόγειος είναι η γειτονιά μας, όλος ο κόσμος είναι το σπίτι μας. Τα σενάρια καταστροφής δεν θα γίνουν εφιάλτες μας.[/toggle]

Μετά το τέλος της διακήρυξης του Αρκαδίου και λίγο πριν ξεκινησει το μουσικό πρόγραμμα- παραδοσιακό γλέντι της εκδήλωσης, σημειώθηκε ένταση όταν οι διοργανωτές αρνήθηκαν σε ομάδες και φορείς που αποτελούν το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά βΑΠΕ να διαβάσουν ανακοίνωσή τους.

Στην ανακοίνωση τους, που υπογράφουν οι: Συντονιστική ομάδα Ρεθύμνου του Παγκρητίου Δικτύου Αγώνα κατά βΑΠΕ, Επιτροπή Αγώνα ενάντια στις βΑΠΕ δήμου Αρκαδίου, Δημοτικό Διαμέρισμα Μέσης Ρεθύμνου, Πολιτιστικός Σύλλογος Αμνάτου, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελεύθερνας, Πολιτιστικός Σύλλογος Κυριάννας, Πολιτιστικός Σύλλογος Πίκρη, Αντιφασιστική Δράση Ρεθύμνου, Δίκτυο Αλληλεγγύης Ρεθύμνου,  Χωρίς Μεσάζοντες, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου, Σύλλογος γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου και η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου καταγγέλουν για υποκρισία και εμπαιγμό πολιτικούς και αυτοδιοικητικές αρχές αφού όπως αναφέρουν “κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες που σήμερα θα βγάζουν λόγους για την προστασία του περιβάλλοντος είναι οι ίδιοι που ευθύνονται για το περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή Αρκαδίου”. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των φορέων και των κατοίκων η περιοχή τους έχει μολυνθεί ανεπανόρθωτα αφού “το σύνολο των απορριμμάτων του νομού Ρεθύμνου χωρίς καμιά διαλογή ή έλεγχο, επικίνδυνα απόβλητα από κάθε είδους βιομηχανικές- βιοτεχνικές δραστηριότητες, ακόμα και νοσοκομειακά απόβλητα, απορρίπτονται στην χωματερή Αμαρίου, δίπλα στην Μονή Αρκαδίου” ενώ συμπληρώνουν ότι υπογράφηκε συμφωνία για εγκατάσταση 50 ανεμογεννητριών με ύψος μέχρι 175 μέτρα γύρω από την Μονή Αρκαδίου. “Και το «αιολικό πάρτι» συνεχίζεται νότια της χωματερής, στον Ψηλορείτη όπως άλλωστε, σε ολόκληρο τον νομό, σε ολόκληρη την Κρήτη” σημειώνουν μεταξύ αλλων.

Οι διοργανωτές ξεκαθάρισαν ότι αίτημα για να κάνουν παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης είχαν καταθέσει και οι 192 παρόντες σύλλογοι και φορείς της Κρήτης.

Ολόκληρη η ανακοίνωσή τους, όπως τελικά διαβάστηκε από το βήμα της εκδήλωσης για να εισπράξει χειροκροτήματα και επευφημίες από πολλούς στο Αρκάδι έχει ως εξής (πατήστε πάνω στο κόκκινο κουμπάκι):

[toggle title=”Ανακοίνωση του Παγκρητίου Δικτύου Αγώνα κατά βΑΠΕ και άλλων φορέων”]“Το Αρκάδι, ζωντανή διάψευση της περιβαλλοντικής «ευαισθησίας» αυτών που κυβερνούν τον τόπο μας. Η επιλογή της Μονής Αρκαδίου για την μεγάλη παγκρήτια συγκέντρωση, κατά της υδρόλυσης στη Μεσόγειο, των χημικών όπλων που Άγγλοι, Γερμανοί και Αμερικανοί πούλησαν στη Συρία, είναι επιλογή συμβολική.

Η ιστορική Μονή Αρκαδίου είναι το μνημείο-σύμβολο των αγώνων που έδωσαν οι πρόγονοί μας για ελευθερία και αξιοπρέπεια. Αποτελεί το σημείο αναφοράς που εμπνέει πάντα και ενώνει τους Κρητικούς. Σήμερα, που τόσος κόσμος συγκεντρώνεται στο Αρκάδι, σας καλούμε να αναλογισθείτε και τον άλλο, τον δεύτερο συμβολισμό αυτής της ιστορικής περιοχής.

Διότι εδώ και πολύ καιρό το ιστορικό Αρκάδι έχει αναδειχθεί σε σύμβολο – ζωντανή απόδειξη – της υποκρισίας πολιτικών και αυτοδιοικητικών αρχών, που το αντιλαμβάνονται μόνο ως τηλεοπτικό ντεκόρ για την προσωπική και κομματική τους προβολή. Ενώ παράλληλα, από τις θέσεις και τα αξιώματα που κατέχουν, συντελούν στην περιβαλλοντική, και όχι μόνο, υποβάθμιση της περιοχής και της ίδιας της Μονής.

Κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες που σήμερα θα βγάζουν λόγους για την προστασία του περιβάλλοντος είναι οι ίδιοι που ευθύνονται για το περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή Αρκαδίου: Στο ύψωμα νότια της Μονής, σε ελάχιστη απόσταση και σε άμεση οπτική επαφή με αυτήν δεσπόζει ο κατ όνομα «ΧΥΤΑ» Αμαρίου (στην ουσία χωματερή Αρκαδίου). Κατασκευάστηκε πρόχειρα και πολύ σύντομα αποδείχθηκε χωματερή. Άλλωστε δεν διέθετε άδεια, την οποία απέκτησε εκ των υστέρων μαζί με Περιβαλλοντικούς Όρους που δεν εφάρμοσε!

Το σύνολο των απορριμμάτων του νομού Ρεθύμνου χωρίς καμιά διαλογή ή έλεγχο, επικίνδυνα απόβλητα από κάθε είδους βιομηχανικές- βιοτεχνικές δραστηριότητες, ακόμα και νοσοκομειακά απόβλητα, απορρίπτονται στην χωματερή Αμαρίου, δίπλα στην Μονή Αρκαδίου.

Μόνιμο πρόβλημα πλέον, τα δύσοσμα, μαύρα ζουμιά που κυλούν ανεξέλεγκτα γύρω από την Μονή και μέσω του Αρκαδιώτικου φαραγγιού έφτασαν να ρυπάνουν την θαλάσσια περιοχή του Σταυρωμένου, 13 χιλιόμετρα μακριά. Τα νερά από πηγές και πηγάδια της ευρύτερης περιοχής είναι ακατάλληλα, εδώ και χρόνια, για ύδρευση και σε πολλές περιπτώσεις ακατάλληλα ακόμα και για άρδευση. Επειδή όμως, δεν έγιναν ποτέ οι απαραίτητες γεωτρήσεις για να διαπιστωθεί η κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα, οι αρμόδιοι φορείς «εικάζουν» ότι τα υπόγεια νερά δεν έχουν ρυπανθεί!

Την ίδια εικασία έκανε (χωρίς έλεγχο των υπόγειων νερών) και η επιστημονική ομάδα που ανέλαβε να εντοπίσει τα προβλήματα του «ΧΥΤΑ» προτείνοντας ημίμετρα για εξυγίανση-κουκούλωμα της χωματερής προκειμένου αυτή να επεκταθεί ως «νέο κύτταρο». Οι πολίτες κλήθηκαν να πιστέψουν για άλλη μια φορά τις υποσχέσεις όσων ευθύνονται για την κατάσταση του «ΧΥΤΑ» και να αποδεχθούν την παράταση της λειτουργίας της χωματερής με το εκβιαστικό δίλημμα ότι το έργο είναι ώριμο και δεν πρέπει να χαθεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (που ωστόσο δεν έχει ακόμα εξασφαλισθεί!).

Προφανώς, για τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης οι «εύκολες» λύσεις έχουν μεγαλύτερη αξία από τους πολίτες, την ιστορία και τα μνημεία αυτού του τόπου. Οι δε χρηματοδοτήσεις, έχουν αναδειχθεί σε αυτοσκοπό, ανεξάρτητα από την ποιότητα ή την σκοπιμότητα των έργων, τις δυσμενείς επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και την δημόσια υγεία.

Γι αυτόν άλλωστε τον λόγο, για την χρηματοδότηση, κατασκευάστηκε δίπλα στη Μονή η περίφημη λιμνοδεξαμενή Αρκαδίου. Έργο άχρηστο και άστοχο, που δεν κατάφερε ποτέ να λειτουργήσει. Τραυμάτισε όμως βάναυσα το τοπίο και αλλοίωσε το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Μια ακόμα απόδειξη της αδιαφορίας απέναντι στην ιστορική σημασία και το φυσικό κάλλος της περιοχής, είναι το γεγονός ότι το Αρκάδι, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα θύματα της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης» που, κατά σύμπτωση, προωθείται και διαφημίζεται από τους ίδιους παράγοντες.

Πενήντα (50) ανεμογεννήτριες με ύψος μέχρι 175 μέτρα προγραμματίζεται να εγκατασταθούν γύρω από την Μονή Αρκαδίου. Και το «αιολικό πάρτι» συνεχίζεται νότια της χωματερής, στον Ψηλορείτη όπως, άλλωστε, σε ολόκληρο τον νομό, σε ολόκληρη την Κρήτη.

Σήμερα, μεταξύ άλλων θα ακούσουμε λόγους και δηλώσεις παραγόντων που είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για μεγάλα περιβαλλοντικά εγκλήματα, που είναι στελέχη και παρατρεχάμενοι των προηγούμενων κυβερνήσεων και της τωρινής συγκυβέρνησης. Στυλοβάτες ενός πολιτικού συστήματος που ξεπούλησε τα πάντα σ αυτόν τον τόπο και βεβαίως, δεν αντέδρασε εγκαίρως στο πείραμα θανάτου που γίνεται αυτή την στιγμή στη Μεσόγειο όπως δεν αντιδρά ποτέ σε οτιδήποτε κι αν κάνουν οι σύμμαχοι – κατακτητές σε βάρος του τόπου μας.

Σήμερα, εδώ στο Αρκάδι, θα εκφωνηθούν λόγοι για την προστασία του Περιβάλλοντος. Τα τοξικά ζουμιά της χωματερής δίπλα στην Μονή Αρκαδίου και ο χάρτης της ΡΑΕ με τις εκτάσεις που ουσιαστικά χαρίζονται στις εταιρείες για να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, αποτελούν μέρος μιας πραγματικότητας που διαψεύδει και ακυρώνει την επίδειξη περιβαλλοντικής «ευαισθησίας» αυτών που κυβερνούν τον τόπο μας.

Το κείμενο υπογράφουν : Συντονιστική ομάδα Ρεθύμνου του Παγκρητίου Δικτύου Αγώνα κατά βΑΠΕ – Επιτροπή Αγώνα ενάντια στις βΑΠΕ δήμου Αρκαδίου – Δημοτικό Διαμέρισμα Μέσης Ρεθύμνου- Πολιτιστικός Σύλλογος Αμνάτου – Πολιτιστικός Σύλλογος Ελεύθερνας – Πολιτιστικός Σύλλογος Κυριάννας – Πολιτιστικός Σύλλογος Πίκρη – Αντιφασιστική Δράση Ρεθύμνου-Δίκτυο Αλληλεγγύης Ρεθύμνου Χωρίς Μεσάζοντες – Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου – Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου – Σύλλογος γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου- ΕΛΜΕ Ρεθύμνου”[/toggle]

Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε πρόγραμμα με πολύ μουσική και χορό από το Παγκρήτιο σύλλογο καλλιτεχνών Κρητικής μουσικής (Νίκος Ηλιάκης, Μηνάς Μπαλτζάκης, Γιώργος Σκουλούδης και Κώστας Τζανάκης), από τον Ψαραντώνη, το Μιχάλη Αλεφαντινό και τους συνεργάτες του και από το Γιώργη Ξυλούρη (Ψαρογιώργη), τους Γιάννη Παπατζανή και Γιάννη Πολυχρονάκη. Τη μουσική εκδήλωση έκλεισε εκτάκτως ο Γιάννης Αγγελάκας και οι Ντίνος Σαδίκης, Στάθης Αραμπατζής, Χρήστος Χαρμπίλας και Τίτος Καργιωτάκης.

@ demotix | @ youtube | @ twitter

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Νίκος N.Αγγελάκης
Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ