Η αστυνομία στις Βρυξέλλες έκανε χρήση δακρυγόνων και με αύρες έριξε με πολύ δύνατη πίεση νερό στους διαδηλωτές προκειμένου να διαλύσει το πλήθος. Η πλειοψηφία των χιλιάδων διαδηλωτών, που ανέρχονται περίπου στις 8.000 χιλιάδες, είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην αυστηροποίηση των περιορισμών λόγω της πανδημικής κρίσης.

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από την κυβέρνηση έχουν σκοπό να αντιμετωπίσουν και να ελέγξουν την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων και να ανακουφίσουν το εθνικό σύστημα υγείας που δε μπορεί να περιθάλψει άλλους βαριά ασθενείς και έχει γίνει αποκλειστικά σύστημα υγείας covid.

Το κεντρικό σώμα της πορείας είχε ήδη διαλυθεί όταν περίπου 100 διαδηλωτές επιτέθηκαν στους αστυνομικούς που είχαν παραταχθεί σε “κορδόνι” για να αποτρέψουν την πρόσβαση στα κτίρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι διαδηλωτές πέταξαν διάφορα αντικειμένα, συμπεριλαμβανομένου σκουπίδια και ένα ποδήλατο. Και άναψαν καπνογόνα. Η αστυνομία χρησιμοποίησε τις αύρες και τη ρίψη δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος. Δεν έχουν υπάρξει προς το παρόν αναφορές για τραυματίες.

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Alexander De Croo ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα κλείσουν μια βδομάδα νωρίτερα για τις διακοπές. Οι συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους επιτρέπονται με μέγιστο αριθμό 200 άτομα. Πριν μια βδομάδα, η κυβέρνηση είχε επιβάλλει και άλλα μέτρα σύμφωνα με τα οποία τα μπαρ και τα εστιατορία θα κλείνουν στις 11 μ.μ. για τρεις εβδομάδες. Επίσης, οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για το γεγονός ότι το υγειονομικό πάσο κατέστη υποχρεωτικό για την πρόσβαση σε ορισμένους εσωτερικούς χώρους.

Την τελευταία εβδομάδα, έχει καταγραφεί αύξηση στα νέα κρούσματα κατά 6% και οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί κατά 4%. Πάνω από 3,700 άτομα έχουν νοσηλευτεί λόγω του κορονοϊού, εκ των οποίων οι 821 σε ΜΕΘ. Περισσότεροι από 27,000 άτομα έχουν πεθάνει στο Βέλγιο εξαιτίας του κορονοϊού από την αρχή της πανδημικής κρίσης.