25.8 C
Chania
Sunday, September 8, 2024

«Βόμβα» για επιχειρήσεις και αγρότες: Νέο αναδρομικό «χαράτσι» μετά τον σάλο με τις επιδοτήσεις ρεύματος

Ημερομηνία:

Νέο αλαλούμ επικρατεί μετά τις επιδοτήσεις στο ρεύμα, σχετικά με την ανάκτηση ποσού 130 εκατ. ευρώ από χιλιάδες επιχειρήσεις, που είχαν λάβει στο παρελθόν ως «μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ», χωρίς να έχει λάβει η κυβέρνηση την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κάποιοι θα πρέπει να καταβάλουν χρήματα της τάξης των 80.000 ευρώ, ενώ άλλοι πρέπει να επιστρέψουν ακόμη και 300.000 ευρώ.

Το θέμα αποκαλύπτει επιστολή της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αφορά στην εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2019 – 2020.

Πρόκειται για επιχειρήσεις κυρίως του πρωτογενούς τομέα, όπως ιχθυοκαλλιέργειες, εταιρείες συντήρησης τροφίμων, βιομηχανίες γάλακτος και αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι οποίες αποκαλύπτεται εκ των υστέρων ότι κακώς πλήρωναν μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ, καθώς δεν δικαιούνταν την έκπτωση, με βάση την κοινοτική απόφαση του 2019.

«Μετά το φιάσκο της κυβέρνησης και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τις επιδοτήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ζητάνε πίσω αναδρομικά, με μια ΚΥΑ που εκδόθηκε μόλις ένα 24ώρο μετά τις ευρωεκλογές, χρεώνοντας εκατοντάδες ευρώ πάνω από 2.500 επιχειρήσεις, έρχεται και δεύτερο αναδρομικό χαράτσι» σχολιάζει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Ζαμπάρας.

Όπως αναφέρει, «πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ θα αναγκαστούν να πληρώσουν επιχειρήσεις και αγρότες από μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ που είχαν λάβει, χωρίς και πάλι να έχει η κυβέρνηση πάρει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα ποσά αφορούν σε πάνω από 150.000 επιχειρήσεις, αγρότες και βιοτεχνίες οι οποίες πλήρωναν ΕΤΜΕΑΡ 8,78 ευρώ/mwh ενώ θα έπρεπε να πληρώνουν 17 ευρώ/mwh.

Οι μειώσεις αφορούσαν τα έτη 2019-2021 και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλείται τώρα να αναζητήσει τα χρωστούμενα».

Ο Μίλτος Ζαμπάρας τονίζει ότι «η απάντηση του υπουργείου απέναντι στις συνεχόμενες αστοχίες, της κατά τα άλλα κυβέρνησης των αρίστων, είναι να πληρώσουν οι καταναλωτές τα χρωστούμενα με δόσεις.

«Μεγαλοψυχία» εκ μέρους τους να δίνουν την δυνατότητα των δόσεων στους καταναλωτές μόνο που δεν καταλαβαίνουν ότι τις δικές τους ευθύνες δεν γίνεται να τις μεταθέτουν συνεχώς στις ήδη επιβαρυμένες τσέπες των καταναλωτών.

Θα ήταν αστείοι εάν δεν ήταν επικίνδυνοι. Περιμένουμε να δούμε τι άλλα χρωστούμενα θα βγάλουν τώρα που τελείωσαν οι εκλογές και δεν έχουν τον φόβο της ψήφου των απογοητευμένων πολιτών» καταλήγει ο Μίλτος Ζαμπάρας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: Εξαγγελία 45 μέτρων και επίκληση στην σταθερότητα

Με έμφαση στις 1.000 ημέρες που έχει ακόμα διάρκεια...

Η κίνηση του πατέρα Κασσελάκη στην ΚΕ που ξεσήκωσε το Twitter

Κύμα σχολιασμού στα social media επέφερε η παρουσία του πατέρα...

Τέμπη: Νέα «πυρά» της Καρυστιανού κατά Μητσοτάκη

Η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023...

Χανιά: Οι διάλογοι σοκ του ιερέα με την σύζυγό του μπροστά σε Μητροπολίτη

Δεν σταματούν να έρχονται στη δημοσιότητα οι αποκαλύψεις για...