Σκανδαλώδεις διαστάσεις λαμβάνει πλέον η υπόθεση παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη -που έχει καταγγελθεί από τον ίδιο- καθώς η Google με σχετικό της έγγραφο ξεκαθαρίζει ότι το λογισμικό παρακολούθησης Predator που μολύνει κινητά Android έχει πωληθεί σε κρατικούς φορείς σε μία σειρά από χώρες στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.
Την εξέλιξη ανέφερε στο Twitter ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ο οποίος είχε καταγγείλει την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του. Μάλιστα, σημειώνει ότι «η αποκάλυψη της Google ουσιαστικά δείχνει ότι το λογισμικό παρακολούθησης Predator έχει πουληθεί ως ολόκληρο πακέτο υπηρεσιών και δεν αφορά μόνο σε κινητά iPhone αλλά και Android».
Η εξέλιξη αυτή καταρρίπτει το επιχείρημα του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος, όταν είχε ρωτηθεί σχετικά, είχε ισχυριστεί ότι ο δημοσιογράφος τον παρακολουθούσε «ιδιώτης» και ότι ουδείς κυβερνητικός φορέας έχει προμηθευτεί σχετικό λογισμικό.
Λογισμικό κατασκοπείας της εταιρείας Cytrox, με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία, είχε βρεθεί στη συσκευή του δημοσιογράφου από το εργαστήριο Citizen Labs στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.
«Σε συμφωνία με ευρήματα του Citizen Lab, εκτιμούμε ότι πράκτορες που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση και αγόρασαν αυτά τα προγράμματα εκμετάλλευσης τρωτότητας βρίσκονται (τουλάχιστον) στην Αίγυπτο, την Αρμενία, την Ελλάδα, τη Μαδαγασκάρη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Σερβία, την Ισπανία και την Ινδονησία» αναφέρει η Google στην τελευταία ενημέρωσή της για την ασφάλεια του λειτουργικού συστήματος Android.
Η υπόθεση του Θανάση Κουκάκη προκάλεσε τον Απρίλιο την παρέμβαση της Εισαγγελίας Αθηνών, η οποία διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και από ποια πρόσωπα έχει τελεστεί η αξιόποινη πράξη της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου.
Πλέον, το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιες είναι οι κρατικές υπηρεσίες που αγόρασαν το λογισμικό παρακολούθησης Predator και πώς το χρησιμοποίησαν.