17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, το ταλέντο του στη ζωγραφική και ο Λουδοβίκος των Ανωγείων

Ημερομηνία:

Βαγγέλης Παπαθανασίου εκτός από συμπαντικός μουσικός υπήρξε και ταλαντούχος ζωγράφος. «Ζωγραφίζω και παίζω μουσική όπως αναπνέω», δήλωνε ο ίδιος στις συνεντεύξεις του, που είχε πάθος με τη ζωγραφική και τη γλυπτική.

Το 2003 ο σπουδαίος καλλιτέχνης παρουσίασε ζωγραφικά έργα του στη Βαλένθια Μπιενάλ στην Ισπανία. Στην έκθεση με τίτλο Vangelis Pintura εκτέθηκαν 70 έργα εκπληκτικής ποικιλομορφίας.

Αν και υπήρχαν πολλά επαναλαμβανόμενα θέματα, κάθε πίνακας είχε ένα μοναδικό και απροσδόκητο τρόπο αντιμετώπισης του θέματός του.

Οι πίνακες με έναν τρόπο απεικόνιζαν ανθρώπινες σιλουέτες και μορφές, μερικές φορές σε πιο αιθέρια σχήματα, συχνά τοποθετημένα σε μυστικιστικά ή ονειρικά περιβάλλοντα. Επίσης υπήρχαν πολλά στοιχεία της ελληνικής καταγωγής των έργων και του ζωγράφου.

Angel - Vangelis
Angel – Vangelis Pintura

Με αφετηρία τη Βαλένθια, η έκθεση ταξίδεψε σε μεγάλες πόλεις της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.

Παράλληλα, ο καλλιτέχνης παρουσίασε ένα βιβλίο με τίτλο «Vangelis» το οποίο περιείχε ορισμένα από τα ωραιότερα ζωγραφικά έργα του, φωτογραφίες με τον ίδιο να εργάζεται σε εικαστικές δημιουργίες του αλλά και μια σειρά από φιλοσοφικές και πολιτισμικές σκέψεις του καλλιτέχνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχέδια και έργα του Βαγγέλη Παπαθανασίου υπήρχαν και στο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού με τίτλο Η Διήγηση του Ιάσονα που κυκλοφόρησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90.

Ο τραγουδοποιός και ζωγράφος, Λουδοβίκος των Ανωγείων, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNN Greece, όπως και σε Podcast του Newsbomb.gr, μίλησε για τον ζωγράφο Βαγγελη Παπαθανασίου και τον ρόλο που έπαιξε ώστε και ο καλλιτέχνης από τα Ανώγεια, να ασχοληθεί περισσότερο με την τέχνη αυτή.

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, δήλωνε τον Ιανουάριο του 2022:

«Ο Βαγγέλης έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο, ώστε να ασχοληθώ περισσότερο με τη ζωγραφική. Τον Βαγγέλη Παπαθανασίου τον γνώρισα μέσα από τον Γιάννη Σμαραγδή, όταν έκανε την ταινία για τον El Greco που συμμετείχα κι εγώ. Γνωριστήκαμε λοιπόν με τον Βαγγέλη, και ταιριάξανε τα χνώτα μας που λένε. Ο Βαγγέλης είναι μια παγκόσμια φωτισμένη προσωπικότητα. Γεννήθηκε με την έμπνευση, έχει εξαιρετικό χιούμορ και διορατικότητα.

Γίναμε φίλοι και αυτό μου έδωσε μεγάλη χαρά γιατί έχει διάρκεια. Και ο Βαγγέλης έχει εργαστήριο και ζωγραφίζει εξαιρετικά. Κάποια στιγμή λοιπόν ζωγράφισα ένα μάτι και του άρεσε πάρα πολύ, ενθουσιάστηκε και μου λέει “μα γιατί δεν ζωγραφίζεις;”. Κάθε φορά λοιπόν που μιλούσαμε μου έλεγε να ξαναμπώ στη ζωγραφική. Άρχισα λοιπόν να ζωγραφίζω στο στούντιο στην Κρήτη και να του στέλνω φωτογραφίες με το κινητό και ενθουσιάστηκε. Θέλοντας να με κάνει να ασχοληθώ με τη ζωγραφική περισσότερο, μου έστειλε ένα πακέτο χρώματα και ειδικό χαρτί ζωγραφικής».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ