16.8 C
Chania
Wednesday, January 22, 2025

«Βόμβες» από Βαρουφάκη: Κατεβαίνει στις επόμενες εκλογές – Θα καταθέσει τα πρακτικά των μυστικών συνεδριάσεων του Eurogroup

Ημερομηνία:

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη στη Βουλή η πρόταση της ΝΔ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διαπραγμάτευση του 2015, ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντούσε σε ερωτήσεις αναγνωστών του Press Project και έβγαλε… ειδήσεις.

Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε τη συμμετοχή του Diem25 στις επόμενες ελληνικές εθνικές εκλογές, με μορφή που θα καθορίσουν τα μέλη του, ενώ επίσης τόνισε πώς σύντομα θα δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά των Eurogroup που συμμετείχε.

Παράλληλα, απαντώντας στις κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας και με αφορμή τη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή, ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε πρόθυμος να συμμετάσχει σε μια συζήτηση για την περίοδο εκείνη, σε όποιο μέρος επιθυμεί ο καθένας. «Έχω επανειλημμένως προκαλέσει όποιον θέλει να αντιπαρατεθεί στα επιχειρήματα μου για το πραξικόπημα που έπληξε την «Άνοιξη της Αθήνας» να δημιουργήσει τις συνθήκες διεξαγωγής αυτής της συζήτησης, από αμφιθέατρο έως ειδικό δικαστήριο. Εγώ θα είμαι εκεί. Εκείνοι θα είναι;», ανέφερε συγκεκριμένα

Συγκεκριμένα, ο Γιάνης Βαρουφάκης, στη συνέντευξή του στο pressproject.gr, τόνισε πως «το DiEM25 (σ.σ. Του οποίου ηγείται ο ίδιος) είναι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και προφανώς θα είναι παρόν και στην Ελλάδα. Η εκλογική μορφή που θα πάρει η παρουσία του DiEM25 στην Ελλάδα θα αποφασιστεί από τα μέλη του». Εκτίμησε επίσης ότι «το πολιτικό κενό στη χώρα μας το οποίο όλο και αυξάνεται πρέπει να κλείσει μέσα από δημοκρατικές και ριζοσπαστικές δυνάμεις. Διαφορετικά θα γεμίσει τέρατα.» Αξίζει κάπου εδώ να σημειωθεί, ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν πρώτος σε ψήφους στην πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιανουάριου του 2015, όταν και είχε εξασφαλίσει περισσότερες από 1 εκατομμύριο ψήφους στη Β’ Αθήνας.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με πιθανή συνεργασία με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και το κόμμα της, επισήμανε: «θα συνεργαστούμε με όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς σε όλη την Ευρώπη που αρνούνται την υποταγή στις πολιτικές της Τρόικας και παράλληλα αρνούνται τις σειρήνες που μας καλούν στην επιστροφή στο Έθνος/Κράτος, σε κάποιον αριστερό εθνικισμό.”

Τη δεύτερη βόμβα, ο Γιάνης Βαρουφάκης, την φύλαγε για τις περίφημες “ηχογραφήσεις” των τοποθετήσεων στα Eurogroup στα οποία συμμετείχε και όπως είπε, πολύ σύντομα θα δώσει στη δημοσιότητα! «Προσωπικά θεωρώ ότι όλα τα συμβούλια της Ευρώπης πρέπει να καταγράφονται και να είναι προσβάσιμα στους ευρωπαίους πολίτες. Αυτό αποτελεί και καμπάνια του DiEM25. Στις συνεδριάσεις του Eurogroup που παραβρέθηκα προσωπικά -και ίσως να ήμουν ο μόνος- σεβάστηκα την εμπιστευτικότητα μη δημοσιοποιώντας τι ειπώθηκε παρά τις διαρροές από πλευράς της τρόικας που ήταν συχνά τοξικές και ψευδείς. Σύντομα στο πλαίσιο της εξιστόρησης του θρίλερ της «άνοιξης της Αθήνας» θα καταθέσω την άποψή μου για το τι συνέβη και θα καταθέσω και τα πρακτικά εκείνων των συνεδριάσεων. Στόχος δεν είναι η αναπαραγωγή του παρελθόντος. Σήμερα πιέζει το παρόν και το μέλλον. Το αδιέξοδο εναντίον του οποίου παλέψαμε το 2015 εντείνεται σήμερα. Ό,τι κάνουμε από εδώ και εμπρός πρέπει να αφορά το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Oλόκληρος ο διάλογος:

17:07
Από την εμπειρία μου γνωρίζω πολύ καλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε -και είμαι σίγουρος ακόμα διαθέτει- ανθρώπους που ονειρεύονται την υπέρβαση του μονίμως σε κρίση καπιταλισμού και τη μετάβαση σε ένα ορθολογικότερο οικονομικό-κοινωνικό σύστημα. Δυστυχώς ως κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε να υπηρετεί το δόγμα της “TINA” (There is no alternative). Αυτή η αναντιστοιχία είμαι σίγουρος ότι πληγώνει πολλούς από τους συντρόφους μου.
17:06
Ερώτηση follow up από το TPP: Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε μια ανάλογη απάντηση στην πρόσφατη συνέντευξη του στην ΕΡΤ. Θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι αυτός ο ριζοσπάστης που ονειρεύεται ένα άλλο μη καπιταλιστικό μέλλον ο οποίος τώρα προσπαθεί πρώτα να τον σταθεροποιήσει;
17:02
Είμαστε πολύ μακριά από το σημείο που θα ήταν ρεαλιστικό το να μιλήσουμε για ένα οικονομικό σύστημα που να υπερβαίνει τον καπιταλισμό και να μας δίνει την δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε τις τεχνολογίες που δημιουργούμε και  αυτό γιατί ο υπαρκτός καπιταλισμός βρίσκεται πιασμένος σε μια καθοδική δύνη. Όπως και στη δεκαετία του ’30 αυτή η δύνη δεν γεννάει όνειρα και επαναστατικές στιγμές που θα φέρουν την υπέρβαση του καπιταλισμού προς κάτι καλύτερο. Η σημερινή δύνη γεννάει ξενοφοβία, ύφεση, αποπληθωρισμό, φτώχεια, φόβο και απαισιοδοξία. Για να μπορέσουμε να ονειρευτούμε την υπέρβαση του καπιταλισμού απαιτείται πρώτα η σταθεροποίησή του. Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι μόνο ριζοσπάστες που ονειρεύονται ένα διαφορετικό σύστημα για το μέλλον μπορούν μέσω της ανυπακοής στις εφαρμοζόμενες πολιτικές να συνεισφέρουν στην σταθεροποίηση που απαιτεί ένα καλύτερο μέλλον.
17:02
Ερώτηση: Ποια είναι η γνώμη σας για το μέλλον της Ελλάδας και γενικότερα του διεθνούς καπιταλιστικού συστήματος; Ποιό θα ήταν για εσάς το ιδανικό οικονομικό-πολιτικό σύστημα και γιατί, και πως αυτό θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα;
16:59
Σε καμία περίπτωση. Τουλάχιστον για την Ευρώπη. Η μικρή Ισλανδία αποδεικνύει ότι ένα μικρό και σχετικά αδύναμο Έθνος-Κράτος μπορεί να χρησιμοποιήσει την κυριαρχία του με τρόπο λυτρωτικό για το λαό του. Όμως στην Ευρωπαϊκή ήπειρο όπου τα κράτη μας ήδη έχουν ενταχθεί και δημιουργήσει μια κοινή αγορά, ένα κοινό νόμισμα και ένα κοινό νομοθετικό πλαίσιο για τις αγορές και το περιβάλλον, η προσπάθεια επανάκτησης της κυριαρχίας με επιστροφή στο Κράτος-Έθνος θα μας οδηγήσει σε μια Μεγάλη Ύφεση από την οποία θα επωφεληθούν οι πιο σκοτεινές δυνάμεις της ηπείρου μας – δυνάμεις που δεν έχουν καμία απολύτως όρεξη να υλοποιήσουν τη δημοκρατική κυριαρχία των λαών.
16:58
Ερώτηση follow up από το TPP:Κύριε Βαρουφάκη δεν είανι πιο εύκολο αυτό να επιτευχθεί στα πλαίσια των Εθνών κρατών;
16:56
Δεν πρέπει να συγχέουμε τις αναγκαίες με τις ικανές συνθήκες. Η διαφάνεια αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τη δημοκρατία δεν είναι όμως και ικανή συνθήκη για τη δημοκρατία. Έχει σημασία ο Έλληνας, ο Γερμανός και ο Σλοβάκος πολίτης να ξέρουν τι γίνεται στο Eurogroup αλλά αυτό μόνο δεν αρκεί. Για να υπάρχει ελπίδα αυθεντικής δημοκρατίας απαιτούνται νέοι πολιτικοί σχηματισμοί που θα εκφράζουν μια νέα πολιτική δυναμική, που δημιουργούν πολίτες αποφασισμένους να ορίζουν τις τύχες της πολιτείας τους.
16:55
Ερώτηση: Αγαπητέ κ. Βαρουφάκη, είναι πλέον αδιαμφισβήτητο το γεγονός, οτι οι επονομαζόμενες κυβερνώσες ελίτ στην Ευρώπη και στην ΗΠΑ  αδιαφορούν και αρνούνται αποδεδειγμένα να εφαρμόσουν την λαική θέληση, αν αυτή αντιβαίνει τις δικές τους επιθυμίες η τις επιθυμίες των αφεντικών τους.  Στις διαπραγματεύσεις και τα “φόρα” κυριαρχούν οι εκβιασμοί και η επιβολή της θέλησης των οικονομικά και στρατιωτικά ισχυροτέρων. Αυτό που διαφαίνεται όλο και περισσότερο είναι ο φόβος που διακατέχει αυτές τις ελίτ, μήπως τυχόν οι τακτικές τους και οι δήθεν διαπραγματεύσεις που κάνουν, βγουν στο φώς της δημοσιότητας και φανεί το πραγματικό τους πρόσωπο (διπροσωπία). Με ποιούς τρόπους πιστεύετε μπορεί να σπάσει αυτό το φράγμα σιωπής και κάλυψης και πως μπορούν να αποκαλυφθούν στην πλειοψηφία των πολιτών, οι μέθοδοι και οι τρόποι που αυτές οι ελίτ κάνουν δήθεν διαπραγματεύσεις και συννενοήσεις πολιτικής;  Αρκεί να απαιτούμε απλά να μεταδίδονται μέσω του διαδικτύου οι συνεδριάσεις όλων αυτών των “κλειστών” οργάνων, π.χ. Ευρωομάδα ξέροντας ότι οι ελίτ δεν μας παίρνουν σοβαρά; Με εκτίμηση
16:55
Αντίθετα με μια χώρα όπως η Αργεντινή που έφυγε από την νομισματική ένωση με το δολάριο σε μια νύχτα οι ελλειμματικές χώρες της Ευρωζώνης για να βγουν από τη νομισματική ένωση της Ευρώπης πρέπει πρώτα να φτιάξουν το δικό τους νόμισμα, ώστε μετά να το υποτιμήσουν. Αυτό παίρνει περίπου ένα χρόνο και συνεπώς είναι σαν να προαναγγέλλεις ένα χρόνο πριν μια υποτίμηση.

16:55
Ερώτηση: Μπορείτε να εξηγήσετε αναλυτικά γιατί η έξοδος από την ευρωζώνη θα ήταν καταστροφική. Όχι την έννοια της αυτοεκπληρούμενης προφητείας αλλά το γιατί πιστεύετε ότι θα υπάρξει μεγάλη καταστροφή. Δεν μπορεί να γίνει συντεταγμένα;
16:54
Πρώτον η σαθρότητα της ευρωζώνης και η αγωνία της ΕΚΤ να την κρατήσει ζωντανή και δεύτερον ο τρόπος με τον οποίο η άνοιξη της Αθήνας γρήγορα μεταλαμπαδεύτηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη, δημιουργώντας πλήρη διαφοροποίηση μεταξύ των λαών της Ευρώπης και των κυβερνήσεών τους.

16:54
Ερώτηση: Με δεδομένους τους συσχετισμούς δυνάμεων στην Ευρώπη και ένα εξάμηνο όπου γνωρίσατε τους δανειστές και το πραγματικό τους ενδιαφέρον για την δημοκρατία, τι είναι αυτό που σας έκανε να πιστέψετε ότι ένα δημοψήφισμα, που νομοτελειακά θα έφερνε τα capital controls, θα άλλαζε την λογική των μνημονίων;
16:54
Το DiEM25 είανι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και προφανώς θα είναι παρόν και στην Ελλάδα. Η εκλογική μορφή που θα πάρει η παρουσία του DiEM25 στην Ελλάδα θα αποφασιστεί από τα μέλη του. Το πολιτικό κενό στη χώρα μας το οποίο όλο και αυξάνεται πρέπει να κλείσει μέσα από δημοκρατικές και ριζοσπαστικές δυνάμεις. Διαφορετικά θα γεμίσει τέρατα.
16:53
Ερώτηση: Υπάρχει κάποια σκέψη για συμμετοχή του DiEM25 σε εθνικές εκλογές ή ευρωεκλογές στο μέλλον;
16:53
Ποτέ μου δεν μίλησα για παράλληλο νόμισμα. Εργαζόμουν για την δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών. Προεκλογικά είχαμε συμφωνήσει σε σχέδιο αποτροπής εκβιασμών από την Τρόικα που θα βασιζόταν στην αναδιάρθρωση των ομολόγων κατοχής της ΕΚΤ, σε δημιουργία παράλληλου συστήματος πληρωμών που θα παρείχε την απαραίτητη ρευστότητα σε ευρώ στην ελληνική οικονομία και σε άλλες πολιτικές που στόχο είχαν την κατάληξη σε ένα βιώσιμο οικονομικό και μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα.
16:50
Ερώτηση: Είχε δεσμευτεί προεκλογικά σε εσάς προσωπικά ο  κ. Τσίπρας ότι αν μας έκλειναν τις τράπεζες θα εκδίδαμε παράλληλο νόμισμα; Γνώριζε αναλυτικά τις όποιες δυσκολίες του εγχειρήματος; Είχε συμφωνήσει τότε ?
Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τους όρους.
16:26
Η ερώτηση εμπεριέχει μια παραπλάνηση: Ποτέ δεν στοχεύσαμε να εκβιάσουμε. Στόχος του σχεδίου αποτροπής (που δεν έχει καμία σχέση με το Plan X) ήταν η αντίδραση της νομίμως και δημοκρατικά εκλεγμένης ελληνικής κυβέρνησης σε μια απαράδεκτη παρέμβαση της Τρόικας να κλείσει τις ελληνικές τράπεζες τις οποίες η ίδια η ΕΚΤ είχε χαρακτηρίσει φερέγγυες. Το σχέδιο αποτροπής είχε στόχο να ενεργοποιηθεί μόνο εφόσον η Τρόικα παρανομήσει. Η Τρόικα ήταν αυτή που εκβίαζε εξ αρχής την ελληνική κυβέρνηση, για να μην πω τις ελληνικές κυβερνήσεις πριν από τη δική μας. Την 3η μέρα που ήμουν στο υπουργείο ο πρόεδρος του Eurogroup με απείλησε ευθαρσώς ότι αν επιμείνουμε να θέλουμε να διαπραγματευτούμε την οικονομική πολιτιή της προηγούμενης κυβέρνησης η Τρόικα θα μας έκλεινε τις τράπεζες. Αυτός ήταν ο εκβιαστής ή για την ακρίβεια ο εκφραστής του εκβιασμού της ελληνικής δημοκρατίας. Ως δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησης είχαμε υποχρέωση να έχουμε ένα σχέδιο αποτροπής του εκβιασμού, ένα σχέδιο αποτροπής του κλεισήματος των τραπεζών, ένα σχέδιο αποτροπής των capital controls.  Αν ήμασταν διατεθειμένοι όπως είχαμε συμφωνήσει να αντιδράσουμε στο αθέμιτο κλεισιμο τραπεζών από την κεντρική μας τράπεζα αναδιαρθρώνοντας τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που είχε στην κατοχή της η κεντρική μας τράπεζα, τότε για νομικούς λόγους και στο πλαίσιο της σύρραξης μεταξύ της ΕΚΤ και της Γερμανικής κεντρικής τράπεζας υπήρχε σημαντική πιθανότητα κατάρρευσης του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης στο οποίο στηρίζεται η επιβίωση του Ευρώ. Για να το πω απλά: Αν ως κυβέρνηση παραμέναμε σταθεροί στην απόφασή μας να απαντήσουμε στην αθέμιτη και εκβιαστική κίνηση του κλεισήματος των τραπεζών με αυτή την αναδιάρθρωση των ομολόγων η Τρόικα θα είχε συμβιβαστεί με εμάς. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παίρναμε ότι ζητούσαμε. Σημαίνει όμως ότι η συμφωνία μας με το Eurogroup θα γινόταν στη βάση ενός βιώσιμου οικονομικού και μεταρρυθμιστικού προγράμματος.
16:25
Ερώτηση: Όπως έχετε κατά καιρούς πει, τo plan B (όχι Χ) της διαπραγμάτευσης αφορούσε στην διαγραφή του χρέους που κρατούσε η ΕΚΤ υπό ελληνικό δίκαιο και στην εισαγωγή παράλληλου συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω Taxis, ενέργειες με τις οποίες θα υποχρεούνταν η Ευρώπη σε έναν συμβιβασμό ενώ θα μπορούσε υποτυπωδώς να συνεχίσει να λειτουργεί η ελληνική οικονομία (μέχρι να επιτευχθεί αυτός ο συμβιβασμός). Έχοντας δει τις αντιστάσεις του πυρήνα της ΕΕ σε τέτοιου είδους “εκβιασμούς” από ασθενέστερα μέλη της αλλά και δεδομένου του διακυβεύματος (ενδεχόμενη αδυναμία διατήρησης της ευρωζώνης με το υπάρχον καθεστώς, κίνδυνοι για γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, ενθάρρυνση των υπολοίπων PIGS για αντίστοιχες διεκδικήσεις, κατάρρευση του αφηγήματος προς τους ψηφοφόρους της κεντρικής Ευρώπης “του συνετού Βορρά που είναι αλληλέγγυος αλλά αυστηρός με τον παραστρατημένο νότο”) πιστεύετε ακόμα ότι θα μπορούσε η εφαρμογή αυτού του πλάνου να έχει θετική κατάληξη για τα ελληνικά συμφέροντα και να αποσπάσει τα διεκδικούμενα από τους εταίρους;
16:23
Η απάντησή μου είναι ίδια με αυτή που ήταν και πέρυσι και πριν 3 χρόνια. Χρειάζεται στην ακολουθία να γίνουν 3 βήματα: Το πρώτο βήμα -και όχι το τελευταίο- η αναδιάρθρωση του χρέους η οποία θα επιτρέψει πρωτογενή πλεονάσματα κάτω του 1,5% – με άλλα λόγια την ακύρωση της αυτοτροφοδοτούμενης λιτότητας. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει η πραγματική συνένεση στις βαθιές μεταρριθμύσεις που έχει ανάγκη το κράτος και ο ιδιωτικός τομέας. Άρα τα 3 βήματα είναι: 1. Αναδιάρθρωση χρέους 2. Μικρά πρωτογενή πλεονάσματα και 3. Βαθιές μεταρρυθμίσεις.
16:22
Ερώτηση: Ποια διπλωματικά – πολιτικά – οικονομικά μέσα πιστεύετε ότι έχει την δεδομένη στιγμή η Ελλάδα που θα μπορούσε να αξιοποιήσει προς όφελος της φοροδοτικής ανακούφισης του λαού και σε βάθος χρόνου ( λήξη διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ) να μπορέσει να αντιστρέψει το υφεσιακό κλίμα .
16:19
Θα συνεργαστούμε με όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς σε όλη την Ευρώπη που αρνούνται την υποταγή στις πολιτικές της Τρόικας και παράλληλα αρνούνται τις σειρήνες που μας καλούν στην επιστροφή στο Έθνος/Κράτος (σε κάποιον αριστερό εθνικισμό). Μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου είχαμε ιερή υποχρέωση να χρησιμοποιήσουμε το 62% ως εργαλείο για την εντατικοποίηση της διαπραγμάτευσης και όχι για την υποταγή. Στις 20 Σεπτεμβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ επανεξελέγη για έναν απλό λόγο: Γιατί μια πλειοψηφία κλήθηκε να επιλέξει μεταξύ του να βασανιστεί από έναν ενθουσιώδη βασανιστή (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) και σε κάποιον κάποιον που δεν ήθελε να βασανίζει τον ελληνικό λαό αλλά αποφάσισε να το κάνει κρίνοντας ότι είναι καλύτερα να το κάνει εκείνος.
16:18
Ερώτηση: Ποια είναι η άποψη σας για την Πλεύση Ελευθερίας; Θα συνεργαστείτε; Ποια θα ήταν σύμφωνα με εσάς τα ορθά βήματα της ελληνικής πολιτικής μετά το δημοψήφισμα (περιγράψτε όλο το υποθετικό σενάριο) θεωρώντας σεβαστό το αποτέλεσμα του και όχι καταστρατηγώντας το (παρακαλώ ερμηνεύστε  το ΟΧΙ του ελληνικού λαού αντιπαραβάλλοντας το με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβριο 2015)
16:16
Ο τελευταίος υπουργός οικονομικών που μπορεί να κατηγορηθεί για ενδοτισμό απέναντι στις τοξικές πολιτικές της Ε.Ε. νομίζω ότι είμαι εγώ. Όμως παράλληλα υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της ανυπακοής στο πλαίσιο της Ε.Ε. στις πολιτικές που πλήττουν την Ευρώπη από μια πολιτική που προκρίνει την αποδόμηση της Ε.Ε. Η αποδόμηση αυτή δεν θα μας πάει εκεί που θα ήμασταν αν η Ε.Ε. δεν είχει δημιουργηθεί. Θα μας πάει σε μια σύγχρονη έκδοση της δεκαετίας του ’30. Για αυτό μαζί με το DiEM25 απορρίπτουμε ταυτόχρονα την υποταγή στις πολιτικές της Ε.Ε. και την απλοϊκή θέση ότι λύση είναι η κατάρρευση της Ε.Ε.
16:15
Ερωτηση: Κατά την ταπεινή μου γνώμη η Ε.Ε. έχει αποτύχει πλήρως για μια σειρά από λόγους που δεν αναλύονται σε δυο γραμμές. Ενας από τους σημαντικότερους είναι η γενικευμένη διαφθορά και ο πλήρης έλεγχος της από διάφορα (μικρά ή μεγάλα)οικονομικά συμφέροντα. Για ποιόν λόγο λοιπόν πρέπει να συνεχίζει να στηρίζετε κάτι τόσο σάπιο και μάλιστα με τεράστιες αδικίες(που τις ονομάζουνε “θυσίες”)εις βάρος των λαών της Ευρώπης;
16:14
Η μόνη χώρα στην οποία το ΔΝΤ είχε μια σχετική επιτυχία ήταν η Πολωνία. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι σε εκείνη την περίπτωση η πολωνική κυβέρνηση κατάφερε να επιβάλει στο ΔΝΤ η ίδια την λίστα των διαρθρωτικών μέτρων για την ανάκαμψη της οικονομίας και όχι το ανάποδο. Και ας μην ξεχνάμε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας αντιμετωπίζουμε κάτι χειρότερο από το ΔΝΤ: Την Τρόικα της οποίας το ΔΝΤ είναι ένα από τα προβληματικά μέρη.
16:13
Ερώτηση: Ποια είναι η χώρα στην οποία το ΔΝΤ είχε επιτυχία? Τους φέραμε για το know how αλλά τι ιστορικό επιτυχιών έχουν?
16:12
Το θέμα δεν αφορά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή και εφάπτεται ζητημάτων των οποίων δεν γνωρίζω. Προτιμώ να μιλάω μόνο για αυτά που γνωρίζω.
16:11
Ερώτηση: Τι πιστεύεις πως θέλει να πετύχει ο Τσίπρας με τις 4 τηλεοπτικές άδειες;
16:08
Μονομερής διαγαφή μπορούσε να γίνει μόνο με εθελούσια έξοδο από την Ευρωζώνη. Η εντολή μας τον Γενάρη του 2015 δεν ήταν η έξοδος από την Ευρωζώνη. Εντολή μας ήταν η διαπραγμάτευση της απομείωσης του δημόσιου χρέους και της επανεκίνησης της ελληνικής οικονομίας χρησιμοποιώντας το σχέδιο αποτροπής του πραξικοπήματος της Τρόικας το οποίο είχαμε συμφωνήσει. Ως υπουργός οικονομικών τίμησα την επιτροπή δημόσιου χρέους και συμμετείχα στη διαδικασία ώστε να διερευνηθεί δημοσίως και επισήμως η προέλευση του δημόσιου χρέους. Στόχος μου όμως ήταν η διαπραγμάτευση της απομείωσής του ανεξαρτήτως της προέλευσής του. Ένα μη βιώσιμο χρέος ανεξαρτήτως προέλευσης πρέπει να αναδιαρθώνεται ώστε να υπάρχει πιθανότητα ανάκαμψης.
16:07
Ερώτηση: Γιατί δεν αξιοποιήθηκε το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος; Με ποιο τρόπο είναι δυνατή η διαγραφή του;
16:03
Προσωπικά θεωρώ ότι όλα τα συμβούλια της Ευρώπης πρέπει να καταγράφονται και να είναι προσβάσιμα στους ευρωπαίους πολίτες. Αυτό αποτελεί και καμπάνια του DiEM25. Στις συνεδριάσεις του Eurogroup που παραβρέθηκα προσωπικά -και ίσως να ήμουν ο μόνος- σεβάστηκα την εμπιστευτικότητα μη δημοσιοποιώντας τι υπόθηκε παρά τις διαρροές από πλευράς της τρόικας που ήταν συχνά τοξικές και ψευδείς. Σύντομα στο πλαίσιο της εξιστόρισης του θρίλερ της «άνοιξης της Αθήνας» θα καταθέσω την άποψή μου για το τι συνέβη και θα καταθέσω και τα πρακτικά εκείνων των συνεδριάσεων. Στόχος δεν είναι η αναπαραγωγή του παρελθόντος. Σήμερα πιέζει το παρόν και το μέλλον. Το αδιέξοδο εναντίον του οποίου παλέψαμε το 2015 εντείνεται σήμερα. Ό,τι κάνουμε από εδώ και εμπρός πρέπει να αφορά το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης.
16:02
Ας μη χάσουμε καθόλου χρόνο. Ας ξεκινήσουμε με την πρώτη ερώτηση που μάζεψε τα περισσότερα likes των αναγνωστών: Θα ήσασταν διατεθειμένος να δώσετε στη δημοσιότητα τις ηχογραφημένες συνεδριάσεις του Eurogroup για να αποδείξετε και στους πιο δύσπιστους την αδιαλλαξία των ευρωπαίων και το ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η κάθε πλευρά του τραπεζιού;
16:01
Eίναι μεγάλη μου χαρά μια μέρα σαν την σημερινή να απαντήσω στις ερωτήσεις των αναγνωστών του ThePressProject για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας
15:57
Έχουμε μαζί μας τον Γιάνη Βαρουφάκη. Γιάνη σε ευχαριστούμε πολύ που δέχτηκες την πρόσκλησή μας.
15:49
Καλωσήρθατε στο ζωντανό Q&A που οργανώνει σήμερα το ThePressProject με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. Όπως γνωρίζετε σήμερα στη Βουλή συζητιέται η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί η περίοδος της διαπραγμάτευσης του 2015. Από τα έδρανα της Βουλής έχουν εκτοξευτεί αρκετές κατηγορίες για τους χειρισμούς του νυν επικεφαλής του κινήματος για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης και για αυτό του απευθύναμε την πρόσκληση να συμμετάσχει σε ένα debate με τους πολίτες.

 

thepressproject.gr

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ