20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Β. Διγαλάκης: Συνολική λύση για το μείζον ζήτημα της διάβρωσης των ακτών στα Χανιά

Ημερομηνία:

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του διαχρονικού φαινομένου της διάβρωσης των ακτών στον κόλπο των Χανίων απαιτεί μια συνολική παρέμβαση το συντομότερο δυνατόν, καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί κομβικής σημασίας για την περαιτέρω βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού, επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Διγαλάκης κατά την ομιλία του, το βράδυ της Δευτέρας 27 Μαρτίου 2023, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Χαζίρειου Πολιτιστικού Ιδρύματος, στην Αγία Μαρίνα.

Ο κ. Διγαλάκης είχε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με επαγγελματίες του τουρισμού της ευρύτερης περιοχής για τα θέματα του τουρισμού και των υποδομών. Στη διάρκεια της εκδήλωσης – συζήτησης, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Χανιώτη Βουλευτή, υπήρξε διαδικτυακή παρέμβαση από τον καθηγητή Φυσικών Καταστροφών Κώστα Συνολάκη, ο οποίος, ως προσκεκλημένος του Βασίλη Διγαλάκη, αναφέρθηκε στο ζήτημα της διάβρωσης των ακτών, παρουσιάζοντας τα σημερινά δεδομένα.

Στη συνέχεια ο Χανιώτης Βουλευτής τόνισε ότι το θέμα της διάβρωσης ήταν και θα παραμείνει πολύ ψηλά στην ατζέντα του, καθώς εκτιμά ότι έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να υπάρξει μία συνολική παρέμβαση. Τυχόν εμβαλωματικές – αποσπασματικές παρεμβάσεις το μόνο που κάνουν είναι να “μεταφέρουν” το πρόβλημα σε γειτονικές περιοχές, επισήμανε ο κ. Διγαλάκης και υπογράμμισε ότι είναι αδιανόητο σε άλλες περιοχές του πλανήτη να δημιουργούν παραλίες εκ του μηδενός και στα Χανιά, που διαθέτουν μία πλούσια και εξαιρετικά ελκυστική ακτογραμμή, να “εξαφανίζονται” παραλίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και σε περιβαλλοντικό, αλλά και σε αναπτυξιακό επίπεδο.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Διγαλάκης σημείωσε ότι ο τουρισμός μπήκε και πάλι σε πορεία πλήρους ανάκαμψης και ανάπτυξης το 2022 και αφού είχαν προηγηθεί δύο δύσκολα χρόνια εξαιτίας της πανδημίας, στη διάρκεια των οποίων η ελληνική κυβέρνηση πήρε μια σειρά από στοχευμένες πρωτοβουλίες, που κατέστησαν τη χώρα μας πρωτοπόρο στη διαχείριση της κρίσης σε σχέση με τον τουρισμό, δημιούργησαν σχέσεις εμπιστοσύνης και οδήγησαν, πέρυσι, στη γρήγορη ανάπτυξη.

Αναφερόμενος ειδικότερα στα Χανιά, ο κ. Διγαλάκης εξέφρασε την πεποίθηση, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, ότι η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων είναι ιδανικός προορισμός για εναλλακτικές μορφές τουρισμού (αγροτουρισμός, περιπατητικός, θρησκευτικός, εκπαιδευτικός, ποδηλατικός, αθλητικός, ψηφιακοί νομάδες), επισημαίνοντας ότι μπορούν να οδηγήσουν στην αναγκαία επέκταση της τουριστικής περιόδου, αλλά και σε ένα πιο βιώσιμο τουριστικό μοντέλο, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και πρωτοβουλίες, που είναι η ύπαρξη απευθείας διεθνών αεροπορικών συνδέσεων και η χρηματοδότηση σχετικών δράσεων, όπως έχει προβλεφθεί, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο κ. Διγαλάκης αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία που ανέλαβε το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να αυξηθούν, στο Αεροδρόμιο Χανίων, κατά μία ανά ώρα οι αφίξεις τις ημέρες Δευτέρα – Πέμπτη, σε συγκεκριμένες ώρες, άρα να είναι εφικτός ο προγραμματισμός 33 περισσότερων πτήσεων εβδομαδιαίως το 2022, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, με σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Χανιώτης Βουλευτής και στα σημαντικά έργα υποδομής που συνδέονται άμεσα με τη βελτίωση του τουριστικού προορισμού και τα οποία μπήκαν σε τροχιά υλοποίησης από την Κυβέρνηση της ΝΔ, με σημαντικότερα τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τον δρόμο σύνδεσης του Αεροδρομίου Χανίων με τον ΒΟΑΚ και το Λιμάνι Σούδας και το διπλό φράγμα Ταυρωνίτη.

Ακολούθησε συζήτηση με τους επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Διγαλάκης είχε την ευκαιρία να ακούσει προτάσεις και προβληματισμούς για τα θέματα του τουρισμού, καθώς και να απαντήσει στα ερωτήματα που ετέθησαν.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...