16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Β. Κεγκέρογλου: «Αναγκαία η εξαίρεση του Ενετικού Λιμένα και της ζώνης του από κάθε μορφής διαδικασίας παραχώρησης ή ιδιωτικοποίησης»

Ημερομηνία:

Με ερώτηση προς τα αρμόδια Υπουργεία, ο γραμματέας της Κ.Ο «Κίνημα Αλλαγής» και Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου τονίζει ότι είναι αναγκαία η εξαίρεση του Ενετικού Λιμένα και της ζώνης του από κάθε μορφής διαδικασίας παραχώρησης ή ιδιωτικοποίησης .

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στους Δημότες Ηρακλείου και ιδιαίτερα στους φορείς που δραστηριοποιούνται στο Λιμάνι Ηρακλείου και σχετίζονται με θαλάσσια δραστηριότητα, η επικείμενη παραχώρηση του λιμένος Ηρακλείου, με δυσμενή ανατροπή των δεδομένων χρήσης του Ενετικού Λιμένα και της ζώνης του.

Υπενθυμίζω ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν ψήφισε τον νόμο 4664/20  της Ν.Δ και τον αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ, νόμο 4597/19 για την παραχώρηση των 10 Λιμένων της χώρας, ανάμεσα στα οποία είναι και το Λιμάνι του Ηρακλείου, κυρίως λόγω του τρόπου εισόδου του Ιδιωτικού τομέα και της έλλειψης εχέγγυων για το δημόσιο συμφέρον.

Προφανώς και σε ορισμένες δραστηριότητες απαιτείται η σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αλλά με κανόνες, διαφάνεια και δικλείδες προκειμένου να εξυπηρετηθεί η κοινωνική και τοπική ωφέλεια, στο πλαίσιο του ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος.

Επιπλέον, στο Λιμάνι Ηρακλείου, εκτός από το εμπορικό ή επιβατικό, περιλαμβάνονται το Ενετικό Λιμάνι, το φρούριο του Κούλε, τα Νεώρια και η αντίστοιχη χερσαία ζώνη τους και εκτός της εξαίρεσης των Νεωρίων και του φρουρίου Κούλε, που ήδη έχει πραγματοποιηθεί, ζητείται η  αναγκαία εξαίρεση, από κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης ή παραχώρησης, του Ενετικού Λιμένα και της αντίστοιχης χερσαίας ζώνης του, λόγω της ιστορικότητας και της χρήσης του που εξυπηρετεί, κυρίως δημότες, αθλητές, χωρίς εμπορικό και επιχειρηματικό χαρακτήρα και

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

1α) Προτίθεστε να αποσαφηνίσετε, αν έχουν εξαιρεθεί της παραχώρησης και της ιδιωτικοποίησης δραστηριότητες και ζώνες και ποιες είναι αυτές;

1β) Προτίθεστε και με ποιο τρόπο να εξαιρέσετε τον Ενετικό Λιμένα και την αντίστοιχη ζώνης εξυπηρέτησης του από την διαδικασία παραχώρησης ή ιδιωτικοποίησης;

2α) Αληθεύει ότι οι προθέσεις σας είναι  να προχωρήσετε στην παραχώρηση του ΟΛΗ συνολικά  με την παραχώρηση των μετοχών ή με την παραχώρηση του management του λιμένα σε ιδιώτη;

2β) Αν ναι, προτίθεστε  να εξαιρέσετε τον Ενετικό Λιμένα και τη ζώνη του και ενδεχομένως να υπαχθεί σε Δημοτικό Λιμενικό φορέα που θα ιδρυθεί;».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...