14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Β. Κεγκέρογλου: «Αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται στήριξη όλων των ελαιοπαραγωγών αλλά δεν προχωρούν σε αυτή»

Ημερομηνία:

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο κ. Κεγκέρογλου, κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του, επεσήμανε ότι έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο οι ελαιοπαραγωγοί, αφού φέτος έχουν μείνει αδιάθετες τεράστιες ποσότητες ελαιολάδου, με ορατό τον κίνδυνο ακόμη και της μη διάθεσης τους, ελλείψει ενδιαφέροντος στην εγχώρια ή διεθνή αγορά.

Συγκεκριμένα στη Κρήτη, υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό που ανέρχεται στο 50% της φετινής παραγωγής ελαιολάδου έχει μείνει αδιάθετο και ενώ βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν το «ουσιαστικό» κλείσιμο των αγορών του ελαιολάδου, σχεδόν καμία εμπορική πράξη δεν πραγματοποιείται πουθενά ενώ επιπλέον το κλείσιμο της εστίασης, που απορροφούσε σημαντικές ποσότητες ελαιόλαδου δημιουργεί επιπλέον εμπόδια στους παραγωγούς. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις προηγούμενες χρονιές, επιβάλλουν άμεσα μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής, αναφέρθηκε στην πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης να εξαιρεθούν της στήριξης χιλιάδες παραγωγοί από το πρώτο πρόγραμμα και την έκτακτη στήριξη στο τομέα του ελαιόλαδου που επλήγη ιδιαίτερα από την πανδημία  και ζήτησε από τον Υπουργό:

-Να αποκατασταθεί η αδικία για όσους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες εξαιρέθηκαν για διάφορους λόγους από το πρώτο πρόγραμμα ενίσχυσης λόγω κορωνοϊού που υποτίθεται ότι ήταν για αυτούς.

-Πρόσθετο πρόγραμμα με επιπλέον χρηματοδότηση ώστε να λάβουν άμεσα τη στήριξη όλοι οι παραγωγοί ετεροεπαγγελματίες που ζημιώθηκαν αλλά δεν εντάχθηκαν στους δικαιούχους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιβιώσουν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα  εποχικά εργαζόμενους στον Τουρισμό και άνεργοι, οι οποίοι δεν θεωρούνται κατ’ επάγγελμα αγρότες που επλήγησαν λόγω πανδημίας.

-Ένα οργανωμένο Εθνικό σχέδιο προώθησης του ελαιόλαδου γενικότερα, διεθνώς αλλά και εγχώρια με πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης σε οικογένειες με παιδιά (χαμηλών εισοδημάτων) και σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες είτε μέσω του ΤΕΒΑ είτε άλλων προγραμμάτων

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην απάντηση του, απέφυγε να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις, περιοριζόμενος στα γενικότερα ισχύοντα μέτρα στήριξης, τα οποία το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ αλλά και οι ίδιοι οι παραγωγοί θεωρούν ελλιπή, αν και στη σωστή κατεύθυνση.

Σε ότι αφορά την ενίσχυση όλων των ελαιοπαραγωγών, ο Υφυπουργός επανέλαβε γενικά και αόριστα την δέσμευση του του Υπουργού για ενίσχυση όλων των ελαιοπαραγωγών ενώ δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει την πρόταση του κ.Κεγκέρογλου για πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης. Αναγνωρίζει δηλαδή το Υπουργείο την ανάγκη στήριξης όλων των ελαιοπαραγωγών αλλά δεν προχωρεί σε συγκεκριμένες ενέργειες ώστε αυτή να επιτευχθεί.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ