Σήμα κινδύνου εκπέμπουν με -ανοιχτή- επιστολή τους περίπου 1.300 δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, φωτορεπόρτερ, εικονολήπτες και άλλοι εργαζόμενοι σε μίντια, άλλων ειδικοτήτων, απευθύνοντας έκκληση στους συναδέλφους τους στα ΜΜΕ του δυτικού κόσμου να καλύπτουν με ακεραιότητα τις φρικαλεότητες του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, καταδικάζοντας παράλληλα «τις δολοφονίες δημοσιογράφων στη Γάζα από το Ισραήλ».
«Γράφουμε για να παροτρύνουμε να τερματιστεί η βία κατά των δημοσιογράφων στη Γάζα και να καλέσουμε τους επικεφαλής των δυτικών ΜΜΕ να είναι ειλικρινείς στην κάλυψη των επαναλαμβανόμενων θηριωδιών του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων. Η καταστροφική εκστρατεία βομβαρδισμών του Ισραήλ και ο αποκλεισμός των μέσων ενημέρωσης στη Γάζα απειλούν τη άντληση ειδήσεων με πρωτοφανή τρόπο. Δεν απομένει πολύς χρόνος», επισημαίνεται στην επιστολή.
«Ως ρεπόρτερ, φωτογράφοι, παραγωγοί και άλλοι εργαζόμενοι στα δημοσιογραφικά γραφεία σε όλο τον κόσμο, είμαστε τρομοκρατημένοι με τη σφαγή των συναδέλφων μας και των οικογενειών τους από τον ισραηλινό στρατό και την κυβέρνηση», τονίζουν στην επιστολή τους όσοι υπογράφουν την επιστολή.
Οι δημοσιογράφοι στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας «αντιμετωπίζουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, ελλείψεις τροφίμων και νερού και κατάρρευση του ιατρικού συστήματος», περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί οι δημοσιογράφοι και καταγγέλλουν ότι συνάδελφοί τους «έχουν σκοτωθεί ενώ εργάζονταν εμφανώς ως δημοσιογράφοι, καθώς και τη νύχτα στα σπίτια τους. Μια έρευνα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα δείχνει επίσης σκόπιμη στοχοποίηση δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια δύο ισραηλινών χτυπημάτων στις 13 Οκτωβρίου στο Νότιο Λίβανο, από τα οποία σκοτώθηκε ο εικονολήπτης του Reuters, Ισάαμ Αμπντάλα και τραυματίστηκαν άλλοι έξι δημοσιογράφοι.
Οι οικογένειες δημοσιογράφων έχουν επίσης σκοτωθεί. Ο Ουαέλ Νταντού, επικεφαλής του γραφείου του Al Jazeera στη Γάζα και γνωστό όνομα στον αραβικό κόσμο, έμαθε στον “αέρα” στις 25 Οκτωβρίου ότι η σύζυγος, τα παιδιά και άλλοι συγγενείς του είχαν σκοτωθεί σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Στις 5 Νοεμβρίου ένα χτύπημα στο σπίτι του δημοσιογράφου Μοχαμάντ Αμπού Χασίρ, του πρακτορείου ειδήσεων Wafa σκότωσε τον ίδιο και 42 μέλη της οικογένειάς του».
Καταγγελίες ότι το Ισραήλ έχει εμποδίσει την είσοδο ξένων δημοσιογράφων, έχει περιορίσει σημαντικά τις τηλεπικοινωνίες και έχει βομβαρδίσει γραφεία ΜΜΕ, διατυπώνονται στην επιστολή. «Περίπου 50 κεντρικά γραφεία μέσων ενημέρωσης στη Γάζα έχουν πληγεί τον τελευταίο μήνα. Οι ισραηλινές δυνάμεις προειδοποίησαν ρητά τα δημοσιογραφικά γραφεία ότι “δεν μπορούν να εγγυηθούν” την ασφάλεια των εργαζομένων τους από τις αεροπορικές επιδρομές. Σε συνδυασμό με ένα δεκαετές μοτίβο θανάσιμης στοχοποίησης δημοσιογράφων, οι ενέργειες του Ισραήλ δείχνουν ευρείας κλίμακας καταστολή του λόγου».
Οι δημοσιογράφοι ανα τον κόσμο οι οποίοι υπογράφουν την επιστολή -με υπογραφές διαρκώς να προστίθενται- εκφράζουν την συμπαράσταση τους στους συναδέλφους οι οποίοι βρίσκονται στην Γάζα και «χαιρετίζουμε τις γενναίες προσπάθειές τους να κάνουν ρεπορτάζ εν μέσω μακελειού και καταστροφής. Χωρίς αυτούς, πολλές από τις φρικαλεότητες στο πεδίο θα παρέμεναν αόρατες».
Η εταιρεία John Deere, κορυφαίος κατασκευαστής γεωργικών μηχανημάτων, εφαρμόζει πολιτικές που περιορίζουν τους αγρότες από…
Εντός του 2025, πιθανόν κατά τους πρώτους μήνες του έτους, αναμένεται η απόφαση της αμερικανικής…
Στις 27 Ιανουαρίου 2025 στο αμφιθέατρο του Ωδείου Αθηνών θα πραγματοποιηθούν οι απονομές των βραβείων…
Εκδικάστηκε η υπόθεση της ρεθυμνιώτισας, Αγαθής Μαρκοπούλου, η οποία κατηγορούνταν για κλοπή ενός κινητού τηλεφώνου στην Κωνσταντινούπολη…
Βίαιη φραστική - και όχι μόνο - επίθεση που συνοδεύτηκε από αφαίρεση χρημάτων που προέρχονταν…
Σημαντική αλλαγή στο σκηνικό του καιρού προβλέπεται για τις επόμενες ημέρες, με την Εθνική Μετεωρολογική…
This website uses cookies.