22.8 C
Chania
Monday, May 20, 2024

Γάζα: Έκκληση 1.300 δημοσιογράφων στα δυτικά ΜΜΕ να καλύπτουν με ακεραιότητα τις φρικαλεότητες του Ισραήλ

Ημερομηνία:

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν με -ανοιχτή- επιστολή τους περίπου 1.300 δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, φωτορεπόρτερ, εικονολήπτες και άλλοι εργαζόμενοι σε μίντια, άλλων ειδικοτήτων, απευθύνοντας έκκληση στους συναδέλφους τους στα ΜΜΕ του δυτικού κόσμου να καλύπτουν με ακεραιότητα τις φρικαλεότητες του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, καταδικάζοντας παράλληλα «τις δολοφονίες δημοσιογράφων στη Γάζα από το Ισραήλ».

«Γράφουμε για να παροτρύνουμε να τερματιστεί η βία κατά των δημοσιογράφων στη Γάζα και να καλέσουμε τους επικεφαλής  των δυτικών ΜΜΕ να είναι ειλικρινείς  στην κάλυψη των επαναλαμβανόμενων θηριωδιών του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων. Η καταστροφική εκστρατεία βομβαρδισμών του Ισραήλ και ο αποκλεισμός των μέσων ενημέρωσης στη Γάζα απειλούν τη άντληση ειδήσεων με πρωτοφανή τρόπο. Δεν απομένει πολύς χρόνος», επισημαίνεται στην επιστολή.

«Ως ρεπόρτερ,  φωτογράφοι, παραγωγοί και άλλοι εργαζόμενοι στα δημοσιογραφικά γραφεία σε όλο τον κόσμο, είμαστε τρομοκρατημένοι με τη σφαγή των συναδέλφων μας και των οικογενειών τους από τον ισραηλινό στρατό και την κυβέρνηση», τονίζουν στην επιστολή τους όσοι υπογράφουν την επιστολή.

Οι δημοσιογράφοι στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας «αντιμετωπίζουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, ελλείψεις τροφίμων και νερού και κατάρρευση του ιατρικού συστήματος», περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί οι δημοσιογράφοι και καταγγέλλουν ότι συνάδελφοί τους «έχουν σκοτωθεί ενώ εργάζονταν εμφανώς ως δημοσιογράφοι, καθώς και τη νύχτα στα σπίτια τους. Μια έρευνα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα δείχνει επίσης σκόπιμη στοχοποίηση δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια δύο ισραηλινών χτυπημάτων στις 13 Οκτωβρίου στο Νότιο Λίβανο, από τα οποία σκοτώθηκε ο εικονολήπτης του ReutersΙσάαμ Αμπντάλα και τραυματίστηκαν άλλοι έξι δημοσιογράφοι.

Οι οικογένειες δημοσιογράφων έχουν επίσης σκοτωθεί. Ο Ουαέλ Νταντούεπικεφαλής του γραφείου του Al Jazeera στη Γάζα και γνωστό όνομα στον αραβικό κόσμο, έμαθε στον “αέρα” στις 25 Οκτωβρίου ότι η σύζυγος, τα παιδιά και άλλοι συγγενείς του είχαν σκοτωθεί σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Στις 5 Νοεμβρίου ένα χτύπημα στο σπίτι του δημοσιογράφου Μοχαμάντ Αμπού Χασίρ, του πρακτορείου ειδήσεων Wafa σκότωσε τον ίδιο και 42 μέλη της οικογένειάς του».

Καταγγελίες ότι το Ισραήλ έχει εμποδίσει την είσοδο ξένων δημοσιογράφων, έχει περιορίσει σημαντικά τις τηλεπικοινωνίες και έχει βομβαρδίσει γραφεία ΜΜΕ, διατυπώνονται στην επιστολή. «Περίπου 50 κεντρικά γραφεία μέσων ενημέρωσης στη Γάζα έχουν πληγεί τον τελευταίο μήνα. Οι ισραηλινές δυνάμεις προειδοποίησαν ρητά τα δημοσιογραφικά γραφεία ότι “δεν μπορούν να εγγυηθούν” την ασφάλεια των εργαζομένων τους από τις αεροπορικές επιδρομές. Σε συνδυασμό με ένα δεκαετές μοτίβο θανάσιμης στοχοποίησης δημοσιογράφων, οι ενέργειες του Ισραήλ δείχνουν ευρείας κλίμακας καταστολή του λόγου».

Οι δημοσιογράφοι ανα τον κόσμο οι οποίοι υπογράφουν την επιστολή -με υπογραφές διαρκώς να προστίθενται- εκφράζουν την συμπαράσταση τους στους συναδέλφους οι οποίοι βρίσκονται στην Γάζα και «χαιρετίζουμε τις γενναίες προσπάθειές τους να κάνουν ρεπορτάζ εν μέσω μακελειού και καταστροφής. Χωρίς αυτούς, πολλές από τις φρικαλεότητες στο πεδίο θα παρέμεναν αόρατες».

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ