Ανελέητες μάχες διεξάγονται μέσα κι έξω από τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι Ισραηλινοί ισχυρίζονται πως η Χαμάς τα χρησιμοποιεί ως ασπίδα και ορμητήριο των επιθέσεών της. Εκτός λειτουργίας χωρίς ρεύμα και νερό έχει μείνει το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το Αλ Σίφα με τη ζωή δεκάδων ασθενών να διατρέχει άμεσο κίνδυνο.
Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Βενιαμίν Νετανιάχου, υποστήριξε πως οι Αμερικανοί πρέπει να θεωρήσουν τον πόλεμο που κήρυξε εναντίον της Χαμάς και «δικό τους». «Δεν είναι μόνο δικός μας πόλεμος, είναι και δικός σας», είπε ο κ. Νετανιάχου. «Είναι πόλεμος του πολιτισμού εναντίον της βαρβαρότητας», συνέχισε, προειδοποιώντας ότι η «μάστιγα» της Χαμάς, αν δεν νικηθεί από το Ισραήλ θα εξαπλωθεί πέραν της Μέσης Ανατολής, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ: «θα γίνετε οι επόμενοι».
Παράλληλα, δύο όλμοι εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ, ενεργοποιώντας τις σειρήνες στο Γκορνότ Χαγκαλέλ, λένε οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας.
Και τα δύο βλήματα προσγειώθηκαν σε ανοιχτές περιοχές, χωρίς να προκαλέσουν ζημιές ή τραυματισμούς. Οι IDF λένε ότι απαντούν με βολές πυροβολικού στην πηγή των πυρών.
Οι IDF προσθέτουν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας χτύπησαν έναν τρομοκρατικό πυρήνα που ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει επίθεση κοντά στη στρατιωτική βάση Μπιρανίτ.
Νεκρά βρέφη και ασθενείς στο νοσοκομείο Αλ Σίφα
Συνολικά έξι πρόωρα μωρά και 9 ασθενείς της εντατικής πέθαναν εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος, απόρροια της έλλειψης καυσίμων στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, η οποία ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα. Ο Γιούσεφ Αμπού Ρις, που είναι παρών στο νοσοκομείο στο οποίο έχουν επίσης βρει καταφύγιο χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, είχε ανακοινώσει χθες, Κυριακή, το βράδυ ότι πέντε βρέφη και επτά ασθενείς είχαν πεθάνει. Το Σάββατο το νοσοκομείο είχε ανακοινώσει ότι 39 πρόωρα μωρά βρισκόντουσαν ακόμη στο Αλ Σίφα και ότι νοσηλευτές τους χορηγούσαν οξυγόνο χειροκίνητα για να τα κρατήσουν στη ζωή.
Γιατρός της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) είχε επίσης δηλώσει ότι 17 ασθενείς νοσηλεύονταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). “Όλα τα νοσοκομεία της επαρχίας της Γάζας είναι εκτός λειτουργίας“, πρόσθεσε ο υφυπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.
Ο υπουργός Υγείας της Γάζας Μάι αλ-Κάιλα δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Wafa ότι το νοσοκομειακό προσωπικό του νοσοκομείου Αλ Σίφα αγωνίζεται να θάψει τα λείψανα τουλάχιστον 100 ανθρώπων που σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό του πολιορκημένου θύλακα. Το Νοσοκομείο έχει ήδη κλείσει τις πόρτες του σε νέους ασθενείς. Σύμφωνα με αναφορές, Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές έχουν πυροβολήσει οποιονδήποτε κοντά στο νοσοκομείο.
Πέραν του Σίφα, η κατάσταση είναι περίπλοκη και σε άλλα νοσοκομεία στη Γάζα, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Ζακούτ, διευθυντή των νοσοκομείων στον θύλακο: ασθενείς «βρίσκονται στους δρόμους, χωρίς καμιά περίθαλψη» έπειτα από «εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς» σε δυο παιδιατρικά νοσοκομεία, τα Νάσερ και Ραντίσι. Άλλο νοσοκομείο της πόλης της Γάζας, το Αλ Κουντς («Ιερουσαλήμ»), σταμάτησε να λειτουργεί χθες εξαιτίας έλλειψης καυσίμων και άρα ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.
Ο επικεφαλής του νοσοκομείου Καμάλ Αντβάν στη βόρεια Γάζα, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Al Jazeera ότι η κύρια γεννήτρια της εγκατάστασης ξέμεινε από καύσιμα, αναγκάζοντας το νοσοκομείο να διακόψει τη λειτουργία του. Εκτός από τους ασθενείς του, το νοσοκομείο στεγάζει επίσης περισσότερους από 5.000 εκτοπισμένους. Είπε ότι παρά τους φόβους ότι θα χτυπηθούν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς, κανένας από τους ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο στο νοσοκομείο δεν είναι σε θέση να απομακρυνθεί προς το νότο λόγω της έλλειψης ασφάλειας.
Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) τόνισε χθες ότι και το νοσοκομείο Αλ Γκοντς, το δεύτερο μεγαλύτερο στη Γάζα, έχει σταματήσει τη λειτουργία του λόγω έλλειψης καυσίμων καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τον πολιορκημένο θύλακα.
Δορυφορικές εικόνες που κυκλοφόρησε η Maxar Technologies στις 12 Νοεμβρίου δείχνουν ζημιές γύρω από τέσσερα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας: Αλ Σίφα, Αλ Γκοντς, το ιορδανικό νοσοκομείο, το ινδονησιακό νοσοκομείο στο Μπέιτ Λαχία.
Η Χαμάς διέψευσε το βράδυ της Κυριακής ότι αρνήθηκε να παραλάβει 300 λίτρα καυσίμων από το Ισραήλ που προορίζονταν για χρήση στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. «Η προσφορά υποτιμά τον πόνο και την ταλαιπωρία των ασθενών που είναι παγιδευμένοι μέσα χωρίς νερό, τρόφιμα ή ηλεκτρικό ρεύμα. Η ποσότητα (των καυσίμων) δεν επαρκεί για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες του νοσοκομείου για περισσότερα από 30 λεπτά» ανέφερε η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι παγιδευμένοι από τις μάχες γύρω από νοσοκομείο
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι ελπίζουν πως θα μπορέσουν να φύγουν σήμερα από το νοσοκομείο Ας Σίφα, το μεγαλύτερο στη Λωρίδα της Γάζας, που δεν έχει ούτε ρεύμα, ούτε νερό εδώ και μέρες και βρίσκεται σε περιοχή που έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και τη Χαμάς.
Οι μάχες επικεντρώνονται στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του θυλάκου, κυρίως γύρω από νοσοκομεία όπου ο ισραηλινός στρατός θεωρεί πως βρίσκονται στρατηγικές υποδομές της Χαμάς, η οποία χρησιμοποιεί ασθενείς και άμαχους σαν «ανθρώπινες ασπίδες», όπως επιμένει.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, μετά από επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων σε σπίτι ανατολικά του Χαν Γιουνίς νωρίς τη Δευτέρα.
Μια ξεχωριστή αναφορά από το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε ότι ένα σπίτι που ανήκει στην οικογένεια Κούντρα στην πόλη Αλ Καράρα βόρεια του Χαν Γιουνίς χτυπήθηκε επίσης, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματίες, κάποιοι σε κρίσιμη κατάσταση.
Το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα δεν επικαιροποίησε τα στοιχεία για τους θανάτους και τους τραυματισμούς στη Γάζα για δεύτερη συνεχή ημέρα, αφού κατέρρευσαν οι επικοινωνίες και οι υπηρεσίες στα πολιορκημένα νοσοκομεία της Γάζας, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.
Η ολοκληρωτική πολιορκία που επέβαλε το Ισραήλ την 9η Οκτωβρίου στερεί από τον πληθυσμό του παλαιστινιακού θυλάκου το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα τρόφιμα και τα φάρμακα, ενώ 1,6 εκατ. από τα 2,4 εκατ. κατοίκους έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και η ανθρωπιστική κατάσταση χαρακτηρίζεται καταστροφική.
Κάπου 200.000 Παλαιστίνιοι έφυγαν τις τελευταίες τρεις ημέρες από το βόρειο τμήμα της περιοχής μέσω των «διαδρόμων» που ανοίγουν καθημερινά κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικών «παύσεων», κινούμενοι προς νότο, όπου οι βομβαρδισμοί και οι μάχες δεν έχουν τόση σφοδρότητα, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός το βράδυ του Σαββάτου.
«Μέγιστη αυτοσυγκράτηση»
Μέσω X (του πρώην Twitter), ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, χαρακτήρισε «φρικτή και επικίνδυνη» την κατάσταση στο νοσοκομείο Σίφα, έπειτα από «τρεις ημέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό».
«Τα πυρά και οι ακατάπαυστοι βομβαρδισμοί γύρω του επιδεινώνουν τις ήδη πολύ δύσκολες συνθήκες», συνέχισε ο Δρ. Τέντρος. «Ο κόσμος δεν μπορεί να παραμένει σιωπηλός όταν νοσοκομεία, που θα έπρεπε να να είναι ασφαλή καταφύγια, μετατρέπονται σε τόπους θανάτου, καταστροφής, απελπισίας. Κατάπαυση του πυρός τώρα», πρόσθεσε, πληκτρολογώντας αυτή την τελευταία λέξη με κεφαλαία γράμματα.
Παράλληλα, οι 27 χώρες της ΕΕ, με κοινή δήλωσή τους για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ζητούν «άμεσες παύσεις» των εχθροπραξιών και τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» , μεταξύ άλλων μέσω της αυξημένης χωρητικότητας στα συνοριακά περάσματα και μέσω μιας ειδικής θαλάσσιας οδού, έτσι ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να μπορεί να φτάσει με ασφάλεια στον πληθυσμό της Γάζας. Αυτό τόνισε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε «ικανοποιημένος» που και οι 27 χώρες της ΕΕ κατάφεραν να καταλήξουν σε μια «κοινή δήλωση» χθες, Κυριακή, το βράδυ – κάτι το οποίο, όπως είπε, ήταν «δύσκολο» να επιτευχθεί, λαμβανομένου υπόψη του διαφορετικού τρόπου με τον οποίο ψήφισαν οι χώρες της ΕΕ στα Ηνωμένα Έθνη πριν από δύο εβδομάδες. «Εργάστηκα όλο το σαββατοκύριακο για να παρουσιάσουμε μια ενωμένη προσέγγιση», ανέφερε ο Ζ. Μπορέλ.
Ειδικότερα, ο Μπορέλ είπε ότι σε αυτήν την κοινή δήλωσή τους οι χώρες της ΕΕ ζητούν «άμεσες παύσεις» των εχθροπραξιών και τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» για να αντιμετωπιστεί η «δεινή κατάσταση» στη Λωρίδα της Γάζας. Οι «27» ζητούν επίσης από το Ισραήλ να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να εξασφαλίσει την προστασία των αμάχων. Παράλληλα καταδικάζουν τη Χαμάς, που χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας και τα νοσοκομεία ως «ανθρώπινη ασπίδα», και εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και ειδικότερα για τα νοσοκομεία. «Η Γάζα χρειάζεται περισσότερη βοήθεια σε νερό, τρόφιμα και καύσιμα», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ, σημειώνοντας ότι η βοήθεια αυτή βρίσκεται στα σύνορα με την Αίγυπτο και περιμένει το πράσινο φως για να περάσει μέσα στον πολιορκημένο θύλακα.
Εξάλλου, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν σήμερα και πάλι για τη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και θα συνομιλήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Ουκρανό ομόλογό τους Ντμίτρο Κουλέμπα. «Η στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία συνεχίζεται με τη στρατιωτική υποστήριξη να έχει φτάσει τα 27 δισεκατομμύρια ευρώ – το μεγαλύτερο ποσό που έχει ποτέ συμφωνηθεί», τόνισε ο Ζ. Μπορέλ.
Τέλος, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν μια ξεχωριστή συνεδρίαση με τους ομολόγους τους από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπου θα συζητηθούν οι πρόσφατες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διεύρυνση.