Της Μόνικας Αρτινού
Το Ισραήλ βρίσκεται στα πρόθυρα της εκτέλεσης της μεγαλύτερης επιχείρησης εθνοκάθαρσης από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας να επιδεινώνεται δραματικά.
Από τις 2 Μαρτίου, οι ισραηλινές αρχές έχουν επιβάλει πλήρη αποκλεισμό στην είσοδο τροφίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ παράλληλα έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση, καθιστώντας αδύνατη τη λειτουργία της τελευταίας μονάδας αφαλάτωσης νερού.
Ο ισραηλινός στρατός έχει καταλάβει το μισό της περιοχής – η Γάζα έχει μήκος 40 χιλιόμετρα και πλάτος 6-8 χιλιόμετρα – και έχει θέσει τα δύο τρίτα της Γάζας υπό εντολές εκτοπισμού, χαρακτηρίζοντάς τα ως “απαγορευμένες ζώνες”, συμπεριλαμβανομένης της συνοριακής πόλης Ράφα, η οποία είναι περικυκλωμένη από ισραηλινά στρατεύματα.
Ο υπουργός Άμυνας Israel Katz ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το Ισραήλ θα “εντείνει” τον πόλεμο κατά της Χαμάς και θα χρησιμοποιήσει “όλη τη στρατιωτική και πολιτική πίεση, συμπεριλαμβανομένης της εκκένωσης του πληθυσμού της Γάζας προς τον νότο και της εφαρμογής του σχεδίου εθελοντικής μετανάστευσης του Προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ για τους κατοίκους της Γάζας.”
Από τη μονομερή λήξη της εκεχειρίας από το Ισραήλ στις 18 Μαρτίου – η οποία ουδέποτε τηρήθηκε πλήρως από το Ισραήλ – οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει ακατάπαυστους βομβαρδισμούς και επιθέσεις κατά αμάχων, σκοτώνοντας πάνω από 1.400 Παλαιστίνιους και τραυματίζοντας πάνω από 3.600, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο υγείας. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, κατά μέσο όρο εκατό παιδιά χάνουν τη ζωή τους καθημερινά.
Ο Υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich, επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις του Katz, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα άρει τον ολικό αποκλεισμό μέχρι να “ηττηθεί” η Χαμάς και να απελευθερωθούν οι εναπομείναντες 59 Ισραηλινοί όμηροι. “Ούτε ένας κόκκος σιταριού δεν θα εισέλθει στη Γάζα,” υποσχέθηκε.
Οι διπλωματικές σχέσεις έχουν φτάσει στο χαμηλότερο σημείο τους από την υπογραφή των Συμφωνιών του Camp David το 1979. Οι ισραηλινές πρεσβείες στο Κάιρο και το Αμμάν είναι σχεδόν άδειες, καθώς το ισραηλινό προσωπικό έχει αποσυρθεί λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια μετά την εισβολή της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ από τη Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες.
Οι συνέπειες μιας μαζικής εθνοκάθαρσης θα είναι καταστροφικές, θέτοντας σε κίνδυνο τη σταθερότητα των αραβικών καθεστώτων που είναι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον και πυροδοτώντας θύελλα διαμαρτυριών εντός των αραβικών χωρών. Πιθανότατα θα σημάνει τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του, Ιορδανίας και Αιγύπτου, που βρίσκονται ήδη κοντά στο σημείο ρήξης, και θα ωθήσει την περιοχή πιο κοντά στον πόλεμο.Η οργή στον αραβικό κόσμο – μια οργή που έγινε αντιληπτή τους τελευταίους μήνες κατά τη διάρκεια επισκέψεων στην Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Δυτική Όχθη και το Κατάρ – θα εκραγεί σε δικαιολογημένη αγανάκτηση εάν πραγματοποιηθεί μαζική απέλαση. Αυτά τα καθεστώτα, απλώς για να διατηρήσουν την εξουσία τους, θα αναγκαστούν να δράσουν.
Η γενοκτονία στη Γάζα αποτελεί το μεγαλύτερο έγκλημα αυτού του αιώνα. Θα επιστρέψει για να στοιχειώσει το Ισραήλ και τις ΗΠΑ του Τραμπ, που έχουν δώσει το πράσινο φως. Θα επιστρέψει για να στοιχειώσει όλους μας.