25.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

Γάζα: Πυραυλική σφαγή αθώων σε σχολείο και νοσοκομείο – Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς – Χαμάς: Απελευθερώνουμε τους ομήρους εάν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί – Ο Αμπάς ακύρωσε τη συνάντηση με Μπάιντεν

Ημερομηνία:

Φρίκη προκαλούν οι πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ για βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα, από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο νοσοκομείο -εκτός από τους ασθενείς- βρίσκονταν και οικογένειες που είχαν βρει εκεί καταφύγιο.

Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 200 – 300 νεκρούς, ενώ το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε πως εκφράζονται φόβοι ότι περισσότεροι από 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Στον απόηχο της μαζικής αυτής επίθεσης, ο πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου αποτυπώνει τη στιγμή που η ρουκέτα χτυπά το νοσοκομείο, με την εικόνα να προκαλεί σοκ.

“Ένα νέο έγκλημα πολέμου που διαπράχθηκε από την κατοχή στον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Al-Ahli Arabi στο κέντρο της πόλης της Γάζας, με αποτέλεσμα να έρθουν δεκάδες μάρτυρες και τραυματίες στο Ιατρικό Συγκρότημα Al-Shifa λόγω του βομβαρδισμού. Πρέπει να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο στέγασε εκατοντάδες ασθενείς, τραυματίες και εκτοπισμένους από τα σπίτια τους λόγω των αεροπορικών επιδρομών”, αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Χαμάς.

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανέφερε πως διερευνώνται οι αναφορές για βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα.

«Υπάρχουν πολλές ψευδείς αναφορές από τη Χαμάς», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

“Η πιο θανατηφόρα ισραηλινή επίθεση”

Ως την “πιο θανατηφόρα” αεροπορική επιδρομή που έχουν κάνει ποτέ οι ισραηλινές δυνάμεις από το 2008, χαρακτήρισε την επίθεση στο νοσοκομείο al-Ahli στη Γάζα η Πολιτική Άμυνα της Παλαιστίνης.

“Η σφαγή στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία μας. Ενώ έχουμε γίνει μάρτυρες τραγωδιών σε προηγούμενους πολέμους και ημέρες, αλλά αυτό που συνέβη απόψε ισοδυναμεί με γενοκτονία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Mahmoud Basal.

Αεροπορική επιδρομή και σε σχολείο

Νωρίτερα, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένα σχολείο χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στον προσφυγικό καταυλισμό al-Maghazi στη Λωρίδα της Γάζας.

Δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν και εκτιμάται ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, σύμφωνα με δήλωση της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

«Αυτό είναι εξωφρενικό και δείχνει και πάλι μια κατάφωρη περιφρόνηση για τις ζωές των αμάχων», προσθέτει η δήλωση. «Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές πια στη Γάζα, ούτε καν οι εγκαταστάσεις της UNRWA».

Η UNRWA αναφέρει ότι το χτύπημα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας.

Προσθέτει: «Τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει σε αυτό το σχολείο της UNRWA που έγινε καταφύγιο. Δεν είχαν και δεν έχουν πού αλλού να πάνε».

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ καταδικάζει το χτύπημα στο νοσοκομείο στη Γάζα

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «καταδικάζει έντονα» την επίθεση στο αραβικό νοσοκομείο Al Ahli στη Γάζα.

Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus λέει ότι οι πρώτες αναφορές αναφέρουν εκατοντάδες θανάτους και τραυματισμούς.

«Καλούμε για την άμεση προστασία των πολιτών και την υγειονομική περίθαλψη και την ανατροπή των εντολών εκκένωσης. #NotATarget».

Φλέγονται τμήματα του νοσοκομείου

Το BBC μίλησε με έναν εργαζόμενο στο νοσοκομείο – τον βρετανοπαλαιστίνιο χειρουργό καθηγητή Ghassan Abu Sittah – ο οποίος εργαζόταν όταν χτυπήθηκε.

«Τμήματα του νοσοκομείου καίγονται», λέει. «Δεν ξέρω αν πρόκειται για το τμήμα επειγόντων περιστατικών. Αλλά σίγουρα είναι η χειρουργική πτέρυγα, μέρος της οροφής έχει πέσει. Παντού έχει γυαλιά».

Ο Sittah επιβεβαιώνει ότι είναι ασφαλής και λέει ότι υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που έβρισκαν καταφύγιο στο νοσοκομείο.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ακύρωσε τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν

Ο Μαχμούντ Αμπάς ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση του αύριο με τον Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με ανώτερους Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Η συνάντηση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Ιορδανία.

Ο Αμπάς κήρυξε τριήμερο πένθος μετά την ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) Μαχμούντ Αμπάς κήρυξε τριήμερο πένθος μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli στη Γάζα, όπως μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο WAFA.

Διάφορες πολιτικές παρατάξεις κάλεσαν επίσης τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη να πραγματοποιήσουν απεργία την Τετάρτη για να διαμαρτυρηθούν για τη φονική ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο al-Ahli στην πόλη της Γάζας είναι η πιο θανατηφόρα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε πέντε πολέμους που διεξάγονται από το 2008, αναφέρει η Παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα.

«Η σφαγή στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli είναι πρωτοφανής στην ιστορία μας. Ενώ έχουμε γίνει μάρτυρες τραγωδιών σε προηγούμενους πολέμους και ημέρες, αλλά αυτό που έλαβε χώρα απόψε ισοδυναμεί με γενοκτονία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μαχμούντ Μπασάλ.

Χτύπησαν το νοσοκομείο χωρίς προειδοποίηση!

Το νοσοκομείο χτυπήθηκε χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση, μετέδωσε το Al Jazeera.

 

 

 

 

 

 

 

Νοσοκομειο Γαζα

«Η σφαγή στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli είναι πρωτοφανής στην ιστορία μας. Ενώ έχουμε γίνει μάρτυρες τραγωδιών σε προηγούμενους πολέμους και ημέρες, αλλά αυτό που έλαβε χώρα απόψε ισοδυναμεί με γενοκτονία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μαχμούντ Μπασάλ.

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανέφερε πως διερευνώνται οι αναφορές για βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα. «Υπάρχουν πολλές ψευδείς αναφορές από τη Χαμάς», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Χαμάς: Απελευθερώνουμε τους ομήρους εάν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί από το Ισραήλ

Με φόντο τις καταιγιστικές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, με τελευταία αυτή σε σχολείο και νοσοκομείο όπου υπάρχουν εκτιμήσεις για εκατοντάδες θύματα, η Χαμάς υποστηρίζει πως επρόκειτο να απελευθερώσει τους ομήρους αν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί από το Ισραήλ.

Πιο συγκεκριμένα, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο NBC News ότι η Χαμάς είναι πρόθυμη να απελευθερώσει όλους τους αμάχους ομήρους – Ισραηλινούς και ξένους – σε μία ώρα, εάν το Ισραήλ σταματήσει τους βομβαρδισμούς της Γάζας.

Η ίδια πηγή σχολίασε ότι, επί του παρόντος, «δεν υπάρχει ασφαλές μέρος» για να απελευθερωθούν οι όμηροι τώρα.

Σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των Ισραηλινών στρατιωτών που κρατούνται όμηροι, ο αξιωματούχος της Χαμάς πρόσθεσε ότι το Ισραήλ πρέπει να απελευθερώσει όλους τους Παλαιστίνιους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ