28.8 C
Chania
Wednesday, June 26, 2024

Γέμισαν με λαγοκέφαλους οι κρητικές θάλασσες: Ψαράς τραυματίστηκε από το επικίνδυνο ψάρι – Τεράστιες οι ζημιές στους αλιείς

Ημερομηνία:

Λαγοκέφαλοι πλησιάζουν τις ακτές για να γεννήσουν ακόμη και σε λίγους πόντους νερό, σκορπώντας ανησυχία και στους λουόμενους, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων

Πολλαπλασιάζονται ανησυχητικά στις θάλασσες του νησιού οι λαγοκέφαλοι, με τα τοξικά ψάρια να αποτελούν μεγάλη απειλή στους αλιείς.  Την περίοδο αυτή, οι λαγοκέφαλοι κολυμπούν στα ρηχά, όχι μόνο λόγω του καύσωνα, αλλά και για να γεννήσουν βγαίνοντας στην άμμο και σε λίγους πόντους νερό, με ό,τι κινδύνους αυτό ελλοχεύει σε λουόμενους και μικρά παιδιά που θα θελήσουν να τα πλησιάζουν.  Πάντως, οι επιθέσεις σε ανθρώπους είναι μεμονωμένες, ενώ πριν λίγες ημέρες ψαράς στάθηκε τυχερός καθώς με γρήγορες κινήσεις απομάκρυνε το χέρι του και έτσι γλίτωσε από σοβαρότερο τραυματισμό.

Ο συγκεκριμένος ψαράς μάς δείχνει την πληγή στο χέρι του από την επίθεση του λαγοκέφαλου, την ώρα που γλίστρησε από τα δίχτυα του, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι στάθηκε τυχερός καθώς θα μπορούσε να τραυματιστεί σοβαρότερα.

Τραύμα από λαγοκέφαλο

Ψαράδες περιγράφουν ανησυχητικές καταστάσεις με τους λαγοκέφαλους, με το πρόβλημα να γιγαντώνεται, χωρίς όμως να λαμβάνονται μέτρα στήριξης του κλάδου, όπως σημειώνουν.

«Οι λαγοκέφαλοι έχουν επεκταθεί αρκετά, καθώς δεν τους κυνηγάει κανένας και η κλιματική αλλαγή τους ευνοεί. Δε γίνεται καμία προσπάθεια να μειωθεί ο πληθυσμός τους, πάρα το ότι έχουν δοκιμαστεί, έχουν προταθεί και έχουν γίνει μελέτες και από άλλες χώρες ως προς αυτό το ενδεχόμενο», τονίζει ο διευθυντής Ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ κ. Γιώργος Τσερπές.

Σχεδόν καθημερινά, αλιείς αντικρίζουν τις μεγάλες ζημιές στα εργαλεία τους από τη σοβαρή αυτή απειλή, με τον πρόεδρο των Επαγγελματιών Αλιέων Ηρακλείου Γιάννη Ανδρουλάκη να δηλώνει ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ωστόσο, το επόμενο χρονικό διάστημα θα επιδιώξουν επαφές με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τζούλιαν Ασάνζ: Ελεύθερος μετά από 14 χρόνια ο ιδρυτής των Wikileaks – Επιστρέφει στην Αυστραλία

Τον δρόμο της επιστροφής στην Αυστραλία είναι πλέον ελεύθερος...

“Βέλη” Βατσινά για IRIS και POS

Στη Βουλή φέρνει η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, υπεύθυνη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Τομέα...