16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Γαλλία: Ξεχειλίζει η οργή κατά του Μακρόν – Πάνω από 200 διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό

Ημερομηνία:

Διαδηλωτές οργισμένοι με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και το σχέδιό του να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης απέκλεισαν την πρόσβαση σε τερματικό σταθμό του αεροδρομίου, κάθισαν στις γραμμές του τρένου, συγκρούστηκαν με την αστυνομία και πέταξαν φωτοβολίδες σε αστυνομικό τμήμα σε ακόμη μια ημέρα διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικάτων, οι διαδηλώσεις ήταν ογκώδεις και μεγαλύτερες από αυτές της προηγούμενης εβδομάδας. Το συνδικάτο CGT ανακοίνωσε ότι πάνω από 800.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στους δρόμους του Παρισιού.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών στη δυτική πόλη της Νάντης. Στη Ρεν χρησιμοποίησαν κανόνια νερού, σύμφωνα με τηλεοπτικά πλάνα. Επίσης στα δυτικά της Λοριάν, η εφημερίδα Ouest-France ανέφερε ότι φωτοβολίδες προκάλεσαν σύντομη πυρκαγιά στην αυλή ενός αστυνομικού τμήματος.

Το αεροδρόμιο Roissy-Charles De Gaulle έξω από το Παρίσι αποκλείστηκε από εργάτες. Κοντά στην Τουλούζη στα νοτιοδυτικά, σωροί σκουπιδιών που καίγονταν σταμάτησαν την κυκλοφορία σε έναν αυτοκινητόδρομο και έστελναν πυκνούς καπνούς στον ουρανό.

«Υπάρχει πολύς θυμός, μια εκρηκτική κατάσταση», δήλωσε ο αρχηγός του συνδικάτου CGT, Philippe Martinez, κατά την έναρξη μιας συγκέντρωσης στο Παρίσι. Οι ηγέτες της Ένωσης των γαλλικών συνδικάτων κάλεσαν για ηρεμία, αλλά ήταν θυμωμένοι με τα «προκλητικά» σχόλια του Μακρόν.

Ο Μακρόν έσπασε εβδομάδες σιωπής λέγοντας ότι θα παραμείνει σταθερός στα πολιτικά του σχέδια και ότι ο νόμος για την αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των Γάλλων, θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους. Ο Μακρόν μάλιστα συνέκρινε τις διαμαρτυρίες με την εισβολή στις 6 Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει εδώ και καιρό ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων είναι αντίθετη στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64 από τα 62.

Οι ψηφοφόροι εξοργίστηκαν περαιτέρω με την απόφαση της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα να προωθήσει τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό μέσα από το κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία και από τα σχόλια του Μακρόν την Τετάρτη.

«Κάνω απεργία για να διαμαρτυρηθώ για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, αλλά και για όσα συμβαίνουν στην κυβέρνηση», δήλωσε η 27χρονη υπεύθυνη προγραμματισμού της Air France, Λουσίλ Μπιντέ, σε συγκέντρωση στη Νάντη.

«Δεν ακούν πια τον κόσμο».

«Είναι αυτός που βάζει φωτιά στη χώρα», είπε η Σελίν Βερζελέτι της CGT στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Θυμός

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε την Πέμπτη καθώς τα συνδικάτα άσκησαν πίεση στην κυβέρνηση να αποσύρει τον νόμο. Οι υπηρεσίες πτήσεων θα συνεχίσουν να μειώνονται το Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.

Οι διαδηλώσεις στόχευσαν επίσης αποθήκες πετρελαίου και απέκλεισαν έναν τερματικό σταθμό LNG στη βόρεια πόλη της Δουνκέρκης.

Οι διαμαρτυρίες κατά του νέου νόμου, ο οποίος επιταχύνει επίσης μια προγραμματισμένη αύξηση του αριθμού των ετών που πρέπει να εργαστεί κανείς για να λάβει πλήρη σύνταξη, έχουν συγκεντρώσει τεράστια πλήθη σε συγκεντρώσεις που οργανώνουν τα συνδικάτα από τον Ιανουάριο.

Οι περισσότερες ήταν ειρηνικές, αλλά η οργή έχει αυξηθεί από τότε που η κυβέρνηση παρέκαμψε μια ψηφοφορία στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου, όπου δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία και δεν ήταν βέβαιο ότι θα λάβει αρκετή υποστήριξη.

Έκτοτε, τις τελευταίες επτά νύχτες σημειώθηκαν διαδηλώσεις στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις με κάδους απορριμμάτων να πυρπολούνται και συγκρούσεις με την αστυνομία.

Το τελευταίο κύμα διαμαρτυριών αντιπροσωπεύει την πιο σοβαρή πρόκληση για την εξουσία του προέδρου από την εξέγερση των «Κίτρινων Γιλέκων» πριν από τέσσερα χρόνια.

«Ο δρόμος έχει νομιμοποίηση στη Γαλλία. Εάν ο κ. Μακρόν δεν μπορεί να θυμηθεί αυτή την ιστορική πραγματικότητα, δεν ξέρω τι κάνει εδώ», δήλωσε ο 42χρονος εργάτης.

Η απώλεια ημερών μισθοδοσίας όταν βρίσκεται σε απεργία επηρεάζει αρνητικά σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού και η κυβέρνηση θα ελπίζει ότι οι διαμαρτυρίες και οι απεργίες θα χάσουν τελικά τη δυναμική τους.

Ο υπουργός Εργασίας Olivier Dussopt είπε ότι η κυβέρνηση δεν αρνείται τα προβλήματα αλλά θέλει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρήτη-Επιδοτήσεις: “Ανάσταση” για χιλιάδες αγρότες

Ανάσταση για χιλιάδες αγρότες της Κρήτης καθώς ξεκινούν από...

Συνάντηση Δαφέρμου με την Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χανίων

Την διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χανίων συνάντησε η υποψήφια...

Πώς θα λειτουργούν τα beach bars και οι καντίνες στις παραλίες

Αυστηρούς κανόνες στη λειτουργία των επιχειρήσεων, στις οποίες θα παραχωρηθεί το...

Γιώργος Γεννηματάς: 30 χρόνια από το θάνατo ενός σπουδαίου πολιτικού

«Η καρδιά του Γιώργου Γεννηματά έπαψε να κτυπά στις 9.15 π.μ.,...