25.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Γαλλία: «Παλινόρθωση» της Δεξιάς – Περιορίζεται η αντι-ευρωπαϊκή Λεπέν

Ημερομηνία:

Παρά τις δημοσκοπικές εκτιμήσεις πως το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο θα καταλάμβανε την πρωτιά στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, πρώτο κόμμα και με μεγάλη διαφορά αναδείχθηκε η συμμαχία της Δεξιάς  (UMP-UDI) του Νικολά Σαρκοζί. Η Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα όλων των exit polls, δίνει μάχη με την Κεντροαριστερά του Φρανσουά Ολάντ για την τρίτη θέση. Τέταρτο κόμμα αναδεικνύεται το Μέτωπο της Αριστεράς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα exit polls, η συμμμαχία UMP-UDI εξασφαλίζει το 29,2% – 32% των ψήφων, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 19,7% – 25% και το Εθνικό Μέτωπο το 24,3%-26,3%. Το Μέτωπο της Αριστεράς συγκεντρώνει 5,8% – 9,7%, οι διάφορες παρατάξεις της αριστεράς 3,5%-7,7% και οι διάφορες παρατάξεις της δεξιάς 6,6%-7,2%.

Αναλυτικότερα, το κανάλι France 2 ανακοίνωσε exit poll που έδινε στον Σαρκοζί 32%, στους σοσιαλιστές 25% και στη Λεπέν 24,5%. Το πρακτορείο Reuters φέρνει το Εθνικό Μέτωπο στη δεύτερη θέση, πίσω από το UMP. Η Monde δίνει στο UMP και τους συμμάχους του ποσοστό περισσότερο του 37%, στους Σοσιαλιστές ποσοστό περίπου 27% και στο Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν ποσοστό 23 – 26%. Η Liberation αναφέρει ότι οι εκτιμήσεις σε εθνικό επίπεδο δίνουν στους Σοσιαλιστές ποσοστό 27 – 28%, στο UMP και τους συμμάχους του ποσοστό 36 – 38% και στο κόμμα της Λεπέν ποσοστό 24%, ενώ ένα ποσοστό 6 – 10% συγκεντρώνει το Αριστερό Μέτωπο.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς συνεχάρη τον γαλλικό λαό για την ήττα της Λεπέν. «Απόψε, η ακροδεξιά, ακόμα και εάν καταλαμβάνει υψηλό ποσοστό, δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της γαλλικής πολιτικής» είπε και πρόσθεσε: «Όταν κινητοποιούμε τη Γαλλία, τότε έχουμε αποτέλεσμα». Απευθυνόμενος προς τους ψηφοφόρους των Σοσιαλιστών είπε πως στον δεύτερο γύρο θα πρέπει να εμποδίσουν την άνοδο της άκρας δεξιάς, καλώντας τον Νικολά Σαρκοζί να στείλει το ίδιο μήνυμα στους ψηφοφόρους του.

Από την πλευρά του ο Νικόλα Σαρκοζί δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. «Είμαστε το πρώτο κόμμα της Γαλλίας, τίποτα δεν σταματά την αλλαγή», είπε. Η Μαρίν Λεπέν ανέφερε πως οι επιδόσεις του Εθνικού Μετώπου είναι ένα «κατόρθωμα». Οι Γάλλοι θέλουν να ξαναβρούν την ελευθερία τους, είπε αναφερόμενη στην συμμετοχή της Γαλλίας στην ευρωζώνη και εξέφρασε την αισιοδοξία πως στον δεύτερο γύρο τα αποτελέσματα του Εθνικού Μετώπου θα είναι εντυπωσιακά.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ