26.8 C
Chania
Thursday, September 19, 2024

Γαλλία: Πρόωρες εκλογές στις 30 Ιουνίου μετά τη νίκη σοκ της ακροδεξιάς – Μακρόν: «Σκόπιμο να λάβει τον λόγο ο λαός»

Ημερομηνία:

Τη διάλυση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ανακοίνωσε σε διάγγελμά του από τα Ηλύσια Πεδία ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν μετά τη βαριά ήττα στις ευρωεκλογές από το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές για τις 30 Ιουνίου και τις 7 Ιουλίου.

Ο γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η άνοδος των ακροδεξιών λαϊκιστών συνιστά κίνδυνο τόσο για τη Γαλλία όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία τόνισε πως για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα σκόπιμο είναι να λάβει τον λόγο ο γαλλικός λαός.

Αφού σχολίασε τη νίκη της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές, ο Μακρόν δήλωσε: «Δεν θα είμαι σε θέση, λοιπόν στο τέλος αυτής της ημέρας, να ενεργήσω σαν να μην είχε συμβεί τίποτα».

«Γι’ αυτό, αφού διενήργησα τις διαβουλεύσεις που προβλέπονται στο άρθρο 12 του Συντάγματός μας, αποφάσισα να σας δώσω ξανά την επιλογή του κοινοβουλευτικού μας μέλλοντος προκηρύσσοντας εκλογές», συνέχισε.

«Θα υπογράψω σε λίγα λεπτά το διάταγμα για τη σύγκληση των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου για τον πρώτο γύρο και στις 7 Ιουλίου για τον δεύτερο» κατέληξε, σύμφωνα με Le Monde.

«Ήττα για τον πρόεδρο και την κυβέρνησή του»

Στο μεταξύ, ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Μακρόν, δήλωσε σήμερα ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη Γαλλία είναι μια ήττα για τον πρόεδρο και την κυβέρνησή του.

«Σήμερα πρέπει να αναρωτηθούμε και επίσης να εξηγήσουμε στους Γάλλους γιατί δεν ήμασταν σε θέση να τους ακούσουμε αρκετά», ανέφερε χαρακτηριστικά στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 TV.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οπαδοί της Celtic στο λαό της Παλαιστίνης: «You ‘ll never walk alone»

Ηκερκίδα της Celtic FC στον αγώνα με τη SK Slovan Bratislava...

Δωρεάν είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και στα Χανιά, 28 και 29 Σεπτεμβρίου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων προσκαλεί το κοινό να συμμετάσχει...

Αυτό είναι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕΚ

Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024 συγκροτήθηκε σε σώμα το...