21.8 C
Chania
Friday, October 4, 2024

«Γαλλία φύγε» φώναξαν χιλιάδες διαδηλωτές στον Νίγηρα

Ημερομηνία:

Χιλιάδες διαδηλωτές στον Νίγηρα πραγματοποίησαν χθες Κυριακή διαδηλώσεις, για τρίτη ημέρα, καλώντας την Γαλλία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα, όπως ζήτησε η στρατιωτική κυβέρνηση που κατέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία τον Ιούλιο, δίνοντάς τους προθεσμία να αποχωρήσουν, έως χθες.

«Κάτω η Γαλλία! Γαλλία φύγε», φώναξαν οι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν ξανά κοντά σε μια βάση που στεγάζει Γάλλους στρατιώτες, στην πρωτεύουσα Νιαμέι, μετά από έκκληση πολλών οργανώσεων πολιτών που ζητούν την απομάκρυνση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας από τη χώρα της Δυτικής Αφρικής.

Το στρατιωτικό καθεστώς του Νίγηρα είχε εξαπολύσει νέα λεκτική επίθεση κατά της Γαλλίας την Παρασκευή, κατηγορώντας την για «κατάφωρη παρέμβαση», καθώς το Παρίσι υποστηρίζει τον έκπτωτο πρόεδρο της χώρας Μοχάμεντ Μπαζούμ.

Στις 3 Αυγούστου, το καθεστώς ανακοίνωσε την απόφασή του για άρση όλων των στρατιωτικών συμφωνιών με τη Γαλλία, η οποία έχει περίπου 1.500 στρατιώτες σταθμευμένους στη χώρα.

Οι στρατιωτικοί ηγέτες του Νίγηρα ανακοίνωσαν επίσης την «απέλαση» του Γάλλου πρεσβευτή και δήλωσαν ότι αποσύρουν τη διπλωματική του ασυλία, τονίζοντας ότι η παρουσία του συνιστά απειλή για τη δημόσια τάξη.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε την περασμένη Δευτέρα το έργο του Γάλλου πρέσβη στον Νίγηρα και είπε ότι θα παραμείνει στη χώρα παρά το γεγονός ότι του δόθηκε προθεσμία 48 ωρών για να αποχωρήσει.

Την Κυριακή, η Γαλλία δικαιολόγησε για άλλη μια φορά τη διατήρηση του πρεσβευτή της στη θέση του. «Είναι ο εκπρόσωπός μας στις νόμιμες αρχές του Νίγηρα», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολόνα σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Le Monde.

«Δεν χρειάζεται να υποκύψουμε στις εντολές ενός υπουργού που δεν έχει καμία νομιμότητα», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι το Παρίσι διασφαλίζει πως «μπορεί να αντιμετωπίσει την πίεση από τους πραξικοπηματίες με απόλυτη ασφάλεια».

kosmodromio.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η εκτίναξη των εκφράσεων βίας στην εφηβεία: Υπάρχει λύση;

“Η βία είναι η μόνη λύση” Π.Ρ. 15 ετών “Ο...

ΠΟΕΔΗΝ: Με φωτογραφικά ντοκουμέντα αναδεικνύει τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία

Tην τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία λόγω της επικίνδυνης αδιαφορίας της...

Δημοσκόπηση MRB: Κυριαρχεί η απαισιοδοξία, πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ντέρμπι στο ΠΑΣΟΚ

Η απαισιοδοξία κυριαρχεί στη δημοσκόπηση της MRB που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του...