Τραγικό τέλος επιφύλασσε η μοίρα στην Anne Dufourmantelle, μία από τις σημαντικότερες φιλοσόφους και ψυχαναλύτριες στη Γαλλία, η οποία έχασε ηρωικά τη ζωή της, προσπαθώντας να σώσει δύο μικρά παιδιά από πνιγμό.
Το συγκλονιστικό περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη Παρασκεύη στην παραλία Pampelonne, κοντά στο Σαιν-Τροπέ.
H 53χρονη φιλόσοφος καθόταν στην παραλία, όταν αντιλήφθηκε ότι δύο παιδιά στη θάλασσα πάσχιζαν, χωρίς αποτέλεσμα, να βγουν στην στεριά. Αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν πως η γυναίκα προσπάθησε να κολυμπήσει ως το σημείο που βρίσκονταν τα παιδιά για να τα βοηθήσει, παρασύρθηκε ωστόσο από ένα ισχυρό ρεύμα με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις της.
Τα παιδιά διασώθηκαν τελικώς από ναυαγοσώστες αλλά η Γαλλίδα φιλόσοφος δεν είχε την ίδια τύχη, αφού όλες οι προσπάθειες ανάνηψης μετά την ανάκτηση της απέβησαν άκαρπες.
Στο άκουσμα του θανάτου της, η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού Françoise Nyssen έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter πως η Dufourmantelle υπήρξε μία σπουδαία φιλόσοφος και ψυχαναλύτρια «που μας βοήθησε να ζήσουμε καλύτερα και να προβληματιστούμε για την εποχή μας». «Θλίψη και αμηχανία» έγραψε στο Twitter ο φιλόσοφος Raphaël Enthoven για τον ξαφνικό θάνατο της Dufourmantelle.
Η Dufourmantelle είχε πλούσιο έργο είχε γράψει δοκίμια σχετικά με τη σημασία της ανάληψης ρίσκων και την ανάγκη αποδοχή, ανάμεσα στα οποία και το βιβλίο της για τη σημασία του ρίσκου στην ανθρώπινη ζωή με τίτλο «Praise of Risk» («Ωδή στο ρίσκο«, 2011). Στην Ελλάδα η Dufourmantelle έγινε γνωστή με το «Τόνι Νέγκρι, Η ζωή μου από το Άλφα ως το Ωμέγα».
Σε συνέντευξή της στην Liberation το 2015, η διάσημη φιλόσοφος είχε τονίσει πως η ιδέα της «απόλυτης ασφάλειας – όπως και του μηδενικού κινδύνου – δεν είναι ρεαλιστική: «Όταν υπάρχει πραγματικά ένας κίνδυνος που πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς για να επιβιώσει, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο (..) έχουμε ένα ισχυρό κίνητρο για να δράσουμε, να αφοσιωθούμε και να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας» είχε πει.
Σε τηλεοπτική της εμφάνιση, στο ερώτημα δημοσιογράφου «για ποιον λόγο να δώσει κάποιος τη ζωή του σήμερα» η Dufourmantelle είχε απαντήσει ότι η θυσία «κάνει ένα άτομο να θεωρείται ζωντανό. Η ζωή χωρίς αυτό που αποκαλείται θυσία δεν έχει νόημα».