20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Γαλλικές εκλογές: Μήνυμα – σήμα κινδύνου για την δημοκρατία – Τι γράφει το K-Report

Ημερομηνία:

Ως «ένα μήνυμα- σήμα κινδύνου για την δημοκρατία- και όχι μόνον στην Γαλλία», χαρακτηρίζει στην ανάλυσή του το K-Report των Κώστα Καλλίτας και Παύλου Τσίμα, που κυκλοφορεί καθημερινά σε συνδρομητική μορφή, με πολύ πλούσια ύλη.

«Η αποχή έφθασε στο 53,77%, με επιπλέον 3,53% λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια. Η προεδρική παράταξη Ensemble κέρδισε την σχετική πλειοψηφία στην Βουλή με την ψήφο του 16,49% μόνον των ενήλικων Γάλλων. Η Αριστερά (NUPES) πήρε 13,94% και ο ακροδεξιός Συναγερμός της Λεπέν (RN) πέτυχε ιστορικό ρεκόρ κοινοβουλευτικής δύναμης, με την ψήφο του 7,39% μόνον του εκλογικού σώματος», σημειώνει χαρακτηριστικά το K-Report, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει: «Για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια, από τότε που το «Εθνικό Μέτωπο» του Ζαν Μαρί Λεπέν αναδείχθηκε σε πολιτική δύναμη, τα δημοκρατικά ανακλαστικά της Γαλλίας παραλύουν, οι υποψήφιοι της ακροδεξιάς δεν βρήκαν απέναντί τους στον δεύτερο γύρο ένα ενιαίο δημοκρατικό μέτωπο. Οι υποψήφιοι του «Εθνικού Συναγερμού» της Μαρίν Λεπέν πρώτευσαν σε 110 περιφέρειες στον πρώτο γύρο. Κέρδισαν τις 89 από αυτές- έναντι 8 που είχαν κερδίσει το 2017- ακριβώς επειδή η πόλωση μεταξύ «Μακρονικών» και «Μελανσονικών» δεν επέτρεψε συσπείρωση εναντίον τους στον δεύτερο γύρο. Το 70% των ψηφοφόρων Μακρόν, για παράδειγμα, έκανε αποχή όπου ένας υποψήφιος της Λεπέν αντιμετώπιζε έναν του Μελανσόν. Κι έτσι η ακροδεξιά έσπασε το ισχυρότερο ταμπού της Γαλλικής Δημοκρατίας».

Διαβάστε τη σημερινή ανάλυση του K-Report για τις γαλλικές εκλογές:

Ημέρα θερινού ηλιοστασίου σήμερα, επίσημη αρχή ενός καλοκαιριού που αναγγέλλεται θερμό και περιμένει από αύριο τον πρώτο, πολυήμερο καύσωνά του. Εκτός από το θερμόμετρο στην ειδησεογραφία της ημέρας κυριαρχούν οι πολιτικοί μετασεισμοί, μετά τον μεγάλο σεισμό των γαλλικών εκλογών.

macron

Προσέξτε τον πίνακα αποτελεσμάτων που δημοσίευσε στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Le Monde. Η αποχή έφθασε στο 53,77%, με επιπλέον 3,53% λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια. Η προεδρική παράταξη Ensemble κέρδισε την σχετική πλειοψηφία στην Βουλή με την ψήφο του 16,49% μόνον των ενήλικων Γάλλων. Η Αριστερά (NUPES) πήρε 13,94% και ο ακροδεξιός Συναγερμός της Λεπέν (RN) πέτυχε ιστορικό ρεκόρ κοινοβουλευτικής δύναμης, με την ψήφο του 7,39% μόνον του εκλογικού σώματος. Συμπέρασμα: Η αποχή, με ό,τι την ερμηνεύει- αδιαφορία, απαξίωση, δυσπιστία, παραίτηση- ήταν το κεντρικό μήνυμα των γαλλικών εκλογών της Κυριακής. Ένα μήνυμα- σήμα κινδύνου για την δημοκρατία. Και όχι μόνον στην Γαλλία.

Διπλός σεισμός. Το εκλογικό αποτέλεσμα το ίδιο είναι ένας δίδυμος πολιτικός σεισμός. (α) Για πρώτη φορά από τότε που οι βουλευτικές καθιερώθηκε να γίνονται αμέσως μετά τις Προεδρικές εκλογές, ένας Πρόεδρος που μόλις εξελέγη αποτυγχάνει να εξασφαλίσει πλειοψηφία στην Βουλή. (β) Για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια, από τότε που το «Εθνικό Μέτωπο» του Ζαν Μαρί Λεπέν αναδείχθηκε σε πολιτική δύναμη, τα δημοκρατικά ανακλαστικά της Γαλλίας παραλύουν, οι υποψήφιοι της ακροδεξιάς δεν βρήκαν απέναντί τους στον δεύτερο γύρο ένα ενιαίο δημοκρατικό μέτωπο. Οι υποψήφιοι του «Εθνικού Συναγερμού» της Μαρίν Λεπέν πρώτευσαν σε 110 περιφέρειες στον πρώτο γύρο. Κέρδισαν τις 89 από αυτές- έναντι 8 που είχαν κερδίσει το 2017- ακριβώς επειδή η πόλωση μεταξύ «Μακρονικών» και «Μελανσονικών» δεν επέτρεψε συσπείρωση εναντίον τους στον δεύτερο γύρο. Το 70% των ψηφοφόρων Μακρόν, για παράδειγμα, έκανε αποχή όπου ένας υποψήφιος της Λεπέν αντιμετώπιζε έναν του Μελανσόν. Κι έτσι η ακροδεξιά έσπασε το ισχυρότερο ταμπού της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Αδιέξοδο. Και τώρα; Ο Πρόεδρος Μακρόν ζυγίζει την επόμενη (δύσκολη) κίνησή του. Ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί σήμερα και αύριο με τους επικεφαλής των ομάδων του Κοινοβουλίου. Μία λύση θα ήταν η συνεργασία του με την παραδοσιακή δεξιά (Ρεπουμπλικάνοι), αλλά εκείνοι προς το παρόν το αποκλείουν. Αρνήθηκαν όμως, από την άλλη, να υποστηρίξουν και το αίτημα Μελανσόν για ψήφο δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση. Αποτυγχάνει, φαίνεται, και η προσπάθεια να διατηρηθεί ενιαία η κοινοβουλευτική ομάδα της Αριστεράς. Σοσιαλιστές και Κομμουνιστές θα αυτονομηθούν κοινοβουλευτικά. Κι έτσι, συνολικά, η απόλυτη αβεβαιότητα μοιάζει η μοναδική βεβαιότητα για το μέλλον της σημαντικότερης- στην σημερινή συγκυρία του πολέμου- ευρωπαϊκής χώρας.

Ο Macron φαίνεται ότι αγνόησε τους νόμους της φύσης πιστεύοντας ότι η πορεία που χάραξε δεν χρειάζεται διόρθωση και το χειρότερο δεν απαιτεί πειθώ και προσαρμογή. Η Νέα σύνθεση της Βουλής θα του επιβάλλει το αντίθετο. Σοφοί οι ηγέτες, όμως ακόμα σοφότεροι οι Λαοί.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιστολή: Απαραίτητος καθαρισμός των οικοπέδων

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Κύριε δ/ντά, Θέλω μέσω της έγκριτης...

Κρήτη: Ευρωπαϊκή Γαστρονομική Περιφέρεια 2026

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό...

700.000 ακίνητα στα χέρια ξένων funds, και οι Έλληνες δεν έχουν πού να μείνουν

Με το στεγαστικό πρόβλημα να γιγαντώνεται, και αυτή η...

Airbnb: Δεν κάνει πίσω το ΥΠΕΘΟ για το τέλος επιτηδεύματος

Προβληματίστηκαν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το συζήτησαν σε...