27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Γαύδος: Η δήμαρχος γκρέμισε τις καλύβες των ερημιτών μετά την εκπομπή «Αυτοψία» – Τι λένε οι ερημίτες | Βίντεο

Ημερομηνία:

Πυρ και μανία έγινε η δήμαρχος Γαύδου από την εκπομπή του Αντώνη Σρόιτερ «Αυτοψία», που ήταν αφιερωμένη στους «Survivors» του νησιού που ζουν σε καλύβες στις παραλίες, με αποτέλεσμα να επισκεφτεί την περιοχή για να… γκρεμίσει τις καλύβες τους. Νωρίς το πρωί της Παρασκευής η δήμαρχος του νησιού, Λίλιαν Στεφανάκη, μαζί με συνεργείο της δημοτικής αρχής, γκρέμισε τις αυτοσχέδιες καλύβες και απείλησε τους ερημίτες ότι θα τους στείλει τον εισαγγελέα.

Η ίδια η κ. Στεφανάκη διευκρίνισε ότι η απόφαση για γκρέμισμα των καλυβιών και για απομάκρυνση των “Survivors” από τις παραλίες της Γαύδου ήταν ειλημμένη από καιρό, όμως υλοποιήθηκε σήμερα, μόλις λίγες ώρες μετά την προβολή της εκπομπής στον Alpha. «Οι πρόχειρες κατασκευές αυτές που έχουν αναγερθεί στις παραλίες του νησιού και από τη μια μεριά υποβαθμίζουν το περιβάλλον και από την άλλη ελλοχεύουν μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιάς. Υπενθυμίζεται ότι δάση καλύπτουν το 80% της έκτασης του νησιού και η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε η κ. Στεφανάκη «Κύριο μέλημα μας είναι να προστατεύσουμε το νησί μας. Όποιος θέλει να έρθει στη Γαύδο να δουλέψει να δημιουργήσει να χτίσει τη ζωή του είναι ευπρόσδεκτος. Αυτό που δεν είναι αποδεκτό είναι αυτή η συμπεριφορά. Να οικειοποιείσαι δηλαδή τους φυσικούς πόρους του τόπου, τα δάση και τους αρχαιολογικούς χώρους προς ίδιον όφελος, να παρασιτείς σε αυτούς τους τόπους και να έχεις παραβατική συμπεριφορά. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι και ο τόπος έχει ανάγκη από παραγωγικό κόσμο».

Ποιοι είναι οι ερημίτες

Παράτησαν τη ζωή στις πόλεις για να ζήσουν ως άλλοι… Ροβινσώνες στις παραλίες της Γαύδου. Η Αυτοψία μίλησε με τους ανθρώπους που επέλεξαν να αφήσουν πίσω το παρελθόν τους και να μείνουν σε σκηνές του νησιού. «Πειραματίστηκα πολύ με τη διαδικασία συνειδητοποίησης» λέει ο Γερμανός που άφησε το εργοστάσιο της Audi και τα παιδιά του, άλλαξε το όνομά του και ψάχνει για τρόφιμα περπατώντας στο νησί. «Μαζεύουμε σκουπίδια από τις παραλίες» λέει ο παλαιότερος ερημίτης της Γαύδου, ενώ η Αντι γυμνάζει ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα μέσω skype ενώ βρίσκεται στην παραλία.

Ο Γερμανός ερημίτης που μίλησε στην Αυτοψία εργαζόταν στο εργοστάσιο της Audi, είχε παιδιά και σύζυγο και μία μέρα αποφάσισε να εγκαταλείψει τα πάντα. Εξαφανίστηκε για τους δικούς του λόγους, άλλαξε το όνομά του και κατέληξε στη Γαύδο όπου ζει στην καλύβα του. Μαγειρεύει στη φωτιά και δηλώνει πως του αρέσουν τα όσπρια. Το «υπνοδωμάτιό» του είναι μία σκηνή, δίπλα έχει μία καρέκλα και χαρακτηρίζει τον χώρο «μπαλκόνι» ενώ έχει μία καρέκλα την οποία έχει κάνει μετατροπές για να τη χρησιμοποιεί ως λεκάνη τουαλέτας.

«Είναι μεγάλη ιστορία. Ηρθα το 2015 πρώτη φορά εδώ για να μείνω έναν χρόνο γιατί αναζητούσα ένα χώρο… Είχα πολλά ερωτήματα στο κεφάλι μου και γι αυτό είχα ταξιδέψει και στο παρελθόν. Είχα ταξιδέψει στην Ασία και σε άλλες ηπείρους. Αναζητούσα ένα μέρος όπου θα καθόμουν για ένα χρόνο για να βρω τι θέλω από τη ζωή μου. Βρήκα τη Γαύδο και έπειτα από έναν χρόνο επέστρεψα στη Γερμανία. Εργαζόμουν στο τμήμα management της Audi. Παραιτήθηκα από τη δουλειά μου και ήρθα εδώ το 2018 και εν τέλει άλλαξα τη ζωή μου. Πούλησα τα πάντα, άφησα τα πάντα και ήρθα. Είχα οικογένεια, ήμουν παντρεμένος, έχω δύο παιδιά. Τώρα είναι 15 και 19 ετών. Κανείς δεν γνωρίζει που είμαι. Τελείωσα με την παλιά μου ζωή. Αλλαξα το όνομά μου, πέταξα τα έγγραφά μου, δεν έχω χαρτιά. Αλλαξα εντελώς την ταυτότητά μου. Ηθελα να αλλάξω τη ζωή μου», ανέφερε ο Γερμανός σαμάνος.

«Πειραματίστηκα πολύ με τη διαδικασία συνειδητοποίησης. Και βρήκα τον τρόπο να γίνω ο δημιουργός της ζωής μου. Θέλω λοιπόν να ζω μέσα στη φύση, να δοκιμάσω έναν διαφορετικό τρόπο ζωής χωρίς χρήματα, χωρίς τίποτα. Ηρθα φέρνοντας μόνο μερικά ρούχα, μία σκηνή, έναν υπνόσακο. Με ότι βρήκα στην Γαύδο έφτιαξα την καλύβα μου. Τα βρήκα όλα εδώ. Αυτή είναι η μαγεία της Γαύδου, σκέφτεσαι κάτι και το βρίσεις. Τον χειμώνα δεν είναι τόσο δύσκολα. Οταν φυσάει βοριάς κάνει κρύο και αυτό συμβαίνει 3 με 4 μέρες. Με τα ρούχα μου είμαι μια χαρά. Είναι δύσκολο να περιγράφω πως βρίσκω τρόφιμα. Τα βρίσκω, βρίσκω χρήματα. Περπατώ και βρίσκω χρήματα, περπατώ και βρίσκω αβοκάντο», υποστήριξε.

Μαζεύουμε σκουπίδια και είμαστε οι κακοί της υπόθεσης

Ο Μανώλης είναι ο παλαιότερος ερημίτης της Γαύδου και ζει στο νησί τα τελευταία 20 χρόνια. Τους δικούς του, τους άφησε στην Αθήνα και επέλεξε να μην δείξει το πρόσωπό του στην κάμερα. «Δύσκολη η ζωή στις προμήθειες κατά τα άλλα η δυσκολία μας είναι να μαζεύουμε τα σκουπίδια από τις παραλίες. Ερχονται το καλοκαίρι παιδιά που δεν ξέρουν το ελεύθερο κάμπινγκ και είμαστε οι κακοί της υπόθεσης γιατί τους λέμε να μην πετούν τα σκουπίδια και να μην βάζουν φωτιές. Πονάμε το μέρος. Εδώ αλλάζουμε μονοπάτια για να μην χαλάμε το τοπίο» είπε.

«Ενιωθα πως κάτι μου έλειπε»

Η Παυλίνα είναι χορεύτρια, δούλεψε στην Αθήνα και κατέληξε στο ότι η ζωή της πόλης δεν της αρέσει. Τα παράτησε όλα για να ζήσει στην Γαύδο για να βρει την ηρεμία που είχε ανάγκη. «Είμαστε σε μία εποχή που γίνονται πολλές αλλαγές. Το 2019 όταν γύρισα από το εξωτερικό ένιωθα πως κάτι μου έλειπε. Στη Γαύδο βρέθηκα τυχαία. Ηταν ένα κομβικό σημείο για εμένα γιατί ήθελα να δουλέψω μία χορογραφία που είχε θέμα την ελευθερία. Ηθελα να βρω τον εαυτό μου και διάλεξα τη Γαύδο», είπε.

Η Αντι γυμνάζει μέσω skype ανθρώπους στη Θεσσαλονίκη. «Για την Γαύδο δεν είχα ακούσει από κανέναν τίποτα. Είχα έρθει τρεις φορές στην Κρήτη αλλά δεν έφτασα μέχρι εδώ. Τον Ιούνιο του 2020 είπα πως θα πάω διακοπές μόνη χωρίς πλάνο. Ξεκινώντας λέω θα πάω στο νοτιότερο σημείο της Ελλάδος. Και έτσι βρέθηκα στη Γαύδο. Η πρώτη εμπειρία ήταν… ζεστή δεν μπορούσα καν να αναπνεύσω από τη ζέστη. Εφτασα μεσημέρι, πήγαινα σαν το κοτόπουλο. Πήγα στον Αι Γιάννη και δεν περίμενα ότι θα είχε τόσο κόσμο. Με εκατοντάδες αυτοκίνητα και κατασκηνωτές. Πέρασε η πρώτη μέρα και είδα πως ήταν όμορφος αυτός ο τόπος. Μετά από ένα μήνα πήρα την απόφαση να μείνω», ανέφερε.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ