21.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Γελάει ο κόσμος – Η Λαγκάρντ λέει ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 8% έως 12% το 2020 αλλά ο Στουρνάρας επιμένει: Ύφεση 6% φέτος, ανάκαμψη 5,5% το 2021 – Μονόδρομος η λύση μιας bad bank

Ημερομηνία:

Η οικονομία της ευρωζώνης είναι πιθανόν να συρρικνωθεί κατά 8% έως 12% φέτος καθώς πασχίζει να ξεπεράσει τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αυτό δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ΕΚΤ είχε πει προηγουμένως ότι η οικονομία εν μέσω κορωνοϊού μπορεί να συρρικνωθεί κατά 5% έως 12%, αλλά η Λαγκάρντ, σε διάλογο με νέους, δήλωσε ότι το «ήπιο» σενάριο είναι ήδη ξεπερασμένο και το πραγματικό αποτέλεσμα θα είναι μεταξύ του «μέτριου» και του «σοβαρού» σεναρίου.

Μόνο 6% ύφεση βλέπει ο Στουρνάρας

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με ύφεση 6% φέτος, εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού, όπως δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

«Δεν μπορούν να υπάρξουν προβλέψεις, μόνο σενάρια. Το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος “βλέπει” ύφεση 6% φέτος και ανάκαμψη με ρυθμούς 5,5% το 2021», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, ενώπιον επιτροπής της Βουλής, κατά την ακροαματική διαδικασία για την έγκριση της δεύτερης, εξαετούς θητείας του ως επικεφαλής της ΤτΕ.

«Η Τράπεζας της Ελλάδος, λοιπόν, έχει ένα εύρος προβλέψεων για ύφεση από -4,5% έως -9,5% φέτος. Το βασικό σενάριο είναι για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά -6%, και για το 2021 προβλέπει ανάκαμψη της τάξεως του 5,5%», ανέφερε ο επικεφαλής της ΤτΕ. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, παράγοντας-κλειδί για την πορεία της ελληνικής οικονομίας θα είναι  η πορεία του τουρισμού.

Μονόδρομος η σύστημα μίας “τράπεζας επισφαλειών”

Αναφορικά με το πρόγραμμα «Ηρακλής» για τη μείωση των επισφαλών δανείων, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι προχωράει μεν αλλά με προβλήματα, καθώς καθώς η πανδημία του COVID-19 επηρεάζει τις αγορές τιτλοποιήσεων και τις αποτιμήσεις των εξασφαλίσεων. Ακόμη κι εάν εφαρμοστεί πλήρως, το πρόγραμμα καλύπτει περίπου 32 δισ. ευρώ σε σύνολο μη-εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 70 δισ. ευρώ, ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Επομένως την επόμενη ημέρα πρέπει να υπάρξουν και άλλα παράλληλα και συμπληρωματικά σχέδια στο τραπέζι και βρισκόμαστε σε διάλογο με την κυβέρνηση για το τι είδους μπορεί να είναι αυτά τα παράλληλα εργαλεία» , δήλωσε.

Όπως παραδέχθηκε ο διοικητής της ΤτΕ τα επισφαλή δάνεια αποτελούν ένα πολύ μεγάλο βάρος και μάλλον θα χρειασθεί η σύσταση μιας «τράπεζας επισφαλειών» (bad bank), προκειμένου να μπορέσουν τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να απαλλαγούν από τα «κόκκινα» δάνεια.  «Εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε πραγματικά με μεγάλη ταχύτητα το πρόβλημα των επισφαλών δανείων, ο μόνος τρόπος είναι μια bad bank», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

iefimerida.gr, naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλέξης Χαρίτσης: Σκοτεινή υπόθεση η υποψηφιότητα Μπελέρη

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ο Αλέξης...

Γκλέτσος κατά Κασσελάκη για τα… θαύματα: Τι απογοήτευση είναι αυτή

Για απογοήτευση προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη έκανε λόγο ο Απόστολος...