16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Γεμάτες οι Παιδιατρικές της Κρήτης λόγω RSV – Γιατί είναι πιο επικίνδυνος από τον κορωνοϊό

Ημερομηνία:

Ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία που έρχονται από τα νοσοκομεία της Κρήτης, και ειδικότερα από το ΠΑΓΝΗ, αναφορικά με την εξάπλωση του ιού RSV στα παιδιά της Κρήτης.

«Γεμάτη από κρούσματα του RSV είναι η Παιδιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου ενώ πολλές εισαγωγές είχαμε και στην Πνευμονολογική κλινική και μάλιστα η ίδια εικόνα επικρατεί και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Κρήτης» τόνισε στο cretalive ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Νίκος Τζανάκης.

«Προκαλεί μέχρι και διασωλήνωση στα παιδιά»

Ειδικότερα ο καθηγητής αναφέρει ότι «σε πολύ μικρά παιδιά, κάτω των δύο ετών, ο αναπνευστικός ιός RSV μπορεί να προκαλέσει βρογχιολίτιδα ενώ είναι εξαιρετικά πιθανόν τα παιδιά να φθάσουν μέχρι και τη διασωλήνωση σε ΜΕΘ».

Σε ότι αφορά στις μεγαλύτερες ηλικίες και συγκεκριμένα στους ευάλωτους πληθυσμούς, άνω των 65 ετών και με υποκείμενα νοσήματα ο ιός προκαλεί βαριές πνευμονίες και βρογχίτιδες και τους αναγκάζει να καταλήξουν στα νοσοκομεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Γιατί ο RSV είναι πιο επικίνδυνος από τον κορωνοϊό

Παράλληλα ο Νίκος Τζανάκης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η έξαρση του RSV ενδέχεται να αποδειχθεί μακροχρόνια πιο επικίνδυνη από τον κορωνοϊό.

«Ως νοσοκομειακοί γιατροί παρατηρούμε πιο βαριά εικόνα των ασθενών με RSV από εκείνους που έχουν νοσήσει με κορωνοϊό». Η ανοσία του πληθυσμού εξαιτίας του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό, η μείωση των μεταδόσεων αλλά και η ίδια η φύση του ιού που έχει εξασθενήσει, και προκαλεί πιο ήπιες ιώσεις, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για τους οποίους ο κορωνοϊός προκαλεί πλέον μικρότερης έντασης ανησυχία στους επιστήμονες όσο η έξαρση του RSV.

Πώς να προστατεύσουμε τα παιδιά μας

Κάθετος ως προς το θέμα του εμβολιασμού εμφανίζεται ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, λέγοντας ότι «πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούμε για την γρίπη αλλά και με το τέταρτο εμβόλιο του κορωνοϊού».

Αξίζει να ξεκαθαριστεί ότι ο RSV μεταδίδεται ευκολότερα από τον κορωνοϊό και την γρίπη από μολυσμένες επιφάνειες και οφείλουμε να ξαναθυμούμαι τις μάσκες προστασίας αλλά και την απολύμανση. «Οι παιδότοποι, οι παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία πρέπει να απολυμαίνουν τις επιφάνειες τους ανά μία ώρα ώστε να μειωθεί η μεταδοτικότητα του ιού», καταλήγει ο κ. Τζανάκης.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...