15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Γενική απεργία στη Γαλλία μετά από ημέρες ταραχών στα διυλιστήρια

Ημερομηνία:

Αρκετά συνδικάτα κάλεσαν επίσημα σε γενική απεργία την επόμενη εβδομάδα, μετά από ημέρες αναταραχής στα διυλιστήρια και τις αποθήκες πετρελαίου σε όλες τις χώρες.

Το ριζοσπαστικό αριστερό συνδικάτο CGT, μαζί με πολλά άλλα συνδικάτα, ανακοίνωσε την Πέμπτη (13 Οκτωβρίου) ότι η απεργία θα επεκταθεί σε όλους τους τομείς στις 18 Οκτωβρίου.

Τα συνδικάτα έχουν ζητήσει «πραγματικές αυξήσεις μισθών» τουλάχιστον 10% και έχουν επικρίνει την κυβέρνηση για την «υπερφιλελεύθερη στρατηγική» της. Απορρίπτουν ενεργά συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που περνούν σήμερα από το Κοινοβούλιο, όπως η ασφάλιση της ανεργίας, οι συντάξεις και το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό.

Η TotalEnergie, μία από τις εταιρείες που επηρεάζονται περισσότερο από τις απεργίες, δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να διεξάγει διαπραγματεύσεις την Πέμπτη το βράδυ. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, είχε ανακοινώσει ότι όλοι οι εργαζόμενοί της παγκοσμίως θα λάβουν μπόνους αξίας ενός μηνιαίου μισθού. Στο τραπέζι βρίσκονται επίσης αυξήσεις μισθών κατά 6%. Το μεγαλύτερο εργοδοτικό συνδικάτο της Γαλλίας MEDEF ελπίζει σε διαπραγματεύσεις «με καλή διάθεση», δήλωσε εκπρόσωπος στη EURACTIV.

Τέτοια κοινωνικά κινήματα έχουν λάβει εκτεταμένη υποστήριξη από τη γαλλική αριστερά: Το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα La France Insoumise του Μελανσόν διοργανώνει ήδη μια πορεία κατά της αύξησης του κόστους ζωής την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι «έχει έρθει η ώρα για μια αναμέτρηση [με την κυβέρνηση]».

Οι απεργοί επισημαίνουν επίσης την αναντιστοιχία μεταξύ της απουσίας σημαντικών μισθολογικών αυξήσεων και των «υπερκερδών» των παρόχων ενέργειας. Η οργή έχει τις ρίζες της τόσο στην αδικία των υπερκερδών όσο και στην αύξηση του πληθωρισμού, δήλωσε στη EURACTIV η κομμουνίστρια γερουσιαστής Σελίν Μπρουλέν.

Δεν υποστηρίζουν όλα τα συνδικάτα την απεργία. «Δεν πρόκειται για αμφισβήτηση της νομιμότητας των αιτημάτων των απεργών, αλλά η προσέγγιση δεν ευνοεί τη συμφωνία», δήλωσε την Πέμπτη στο γαλλικό δημόσιο ραδιόφωνο ο κεντροαριστερός συνδικαλιστής Λορέντ Μπεργκέρ, επικεφαλής του συνδικάτου CFDT.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ