16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Γερμανία: Ακραία μέτρα από την επόμενη εβδομάδα για πιθανή διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου

Ημερομηνία:

Τρόπους να αντιμετωπίσει την κατάσταση εάν υπάρξει σημαντική διακοπή στις εισαγωγές φυσικού αερίου αναζητά η Γερμανία.

Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλει φόρο σε όλους τους καταναλωτές φυσικού αερίου, για να βοηθήσει τους προμηθευτές που αντιμετωπίζουν ταχέως αυξανόμενες τιμές εισαγωγών.

Η σχετική νομοθεσία αναμένεται να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο στις 8 Ιουλίου, σύμφωνα με πηγές του κλάδου και της γερμανικής κυβέρνησης. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόταση, αλλά δήλωσε ότι το υπουργείο ελέγχει τακτικά τα υπάρχοντα όργανα και εάν θα μπορούσαν να ενισχυθούν.

Η Γερμανία προσπαθεί να θέσει σε λειτουργία έναν μηχανισμό έκτακτης ανάγκης πριν από τις 11 Ιουλίου, όταν η προγραμματισμένη συντήρηση του αγωγού Nord Stream 1 από τη Ρωσία, η οποία θα διαρκέσει 10 ημέρες, θα σταματήσει εντελώς τις ροές αερίου προς τη χώρα, αναφέρει το Politico

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η διακοπή λειτουργίας μπορεί να παραταθεί, επιδεινώνοντας τις ελλείψεις φυσικού αερίου και αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τις τιμές.

Το πρόσθετο κόστος για την αντικατάσταση φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα μοιραστεί σε όλους τους πελάτες φυσικού αερίου με μια «διαφανή και αμερόληπτη» διαδικασία μέσω του Trading Hub Europe, ενός οργανισμού διαχειριστών δικτύων φυσικού αερίου.

Προετοιμασία για περικοπές στην ενέργεια τον χειμώνα

Ο ρυθμιστικός φορέας του τομέα της ενέργειας στη Γερμανία μελετά περιοχές και πελάτες προτεραιότητας, που θα έχουν εγγυημένη ηλεκτροδότηση σε περίπτωση μεγάλων κενών στην τροφοδοσία με φυσικό αέριο τον χειμώνα, από τα νοικοκυριά και τα νοσοκομεία ως τις φαρμακευτικές εταιρείες και την παραγωγή χαρτιού.

Οι απότομες μειώσεις στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream ωθούν τις αρχές να προετοιμαστούν επειγόντως για την πιθανότητα ενός εξαιρετικά σκληρού χειμώνα στη Γερμανία.

«Δεν μπορούμε να θεωρούμε κάθε επιχείρηση συστημικά σημαντική», προειδοποίησε ο Κλάους Μύλλερ, επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικτύου (Bundesnetzagentur), σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα από τον όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke.

Οι προτεραιότητες

«Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες ψυχαγωγίας είναι λιγότερο προτεραιότητα (…). Οι πισίνες δεν είναι σαφώς κρίσιμες, ούτε η παραγωγή μπισκότων με τσιπς σοκολάτας”, είπε.

Αν και διαβεβαίωσε ότι τα νοικοκυριά είναι πρώτη προτεραιότητα, ο κ. Μίλερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποφασίσει για διακοπές ρεύματος.

«Αν φτάσουμε στο σημείο του δελτισμού, θα χρειαστεί πρώτα να μειώσουμε τη βιομηχανική κατανάλωση», πρόσθεσε.

"google ad"

«Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα κάνουμε τα πάντα για να αποφευχθεί η πιθανότητα να μείνουν τα νοικοκυριά χωρίς φυσικό αέριο. Αλλά αυτό που μάθαμε από την κρίση (κορωνοϊού) είναι ότι δεν πρέπει να δίνουμε υποσχέσεις που δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι μπορούμε να τηρήσουμε.»

Εμπορικοί καταναλωτές και η βιομηχανία χαρτιού

Η Ρωσία ανέφερε τεχνικές δυσκολίες λόγω των κυρώσεων της Δύσης για τη μείωση κατά το ήμισυ των ροών τις τελευταίες εβδομάδες. Μέλη της γερμανικής κυβέρνησης πιστεύουν ότι η Μόσχα προχωρά με αυτόν τον τρόπο ως αντίποινα για τις κυρώσεις που αντιμετωπίζει.

Θα δοθεί προτεραιότητα στους εταιρικούς καταναλωτές με βάση την εμπορική, οικονομική και κοινωνική σημασία τους όσον αφορά τις πιθανές διακοπές χρηματοδότησης, είπε ο κ. Miller. Το χαρτί, για παράδειγμα, θεωρείται κρίσιμο για την εκτύπωση εφημερίδων και για τη συσκευασία, ιδιαίτερα των φαρμάκων.

«Η ελευθερία του Τύπου είναι ένα σημαντικό δικαίωμα» ειδικά επειδή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης «η ζήτηση για πληροφορίες θα είναι εξαιρετικά υψηλή», πρόσθεσε.

Αν και ο κ. Müller διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία δεν αντιμετωπίζει επί του παρόντος ελλείψεις σε ηλεκτρισμό, πετρέλαιο ή βενζίνη, τόνισε ότι τα νοικοκυριά πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην εξοικονόμηση ενέργειας για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Ακόμη και αν η Ρωσία σταματούσε εντελώς τις παραδόσεις, η Γερμανία θα συνέχιζε να λαμβάνει ποσότητες από αγωγούς στη Νορβηγία και την Ολλανδία και υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από άλλες χώρες, σημείωσε ο κ. Μίλερ.

Έκδοση και σε ζεστό νερό

Την ίδια στιγμή, ο υπεύθυνος του Αμβούργου για περιβαλλοντικά θέματα προειδοποίησε ότι σε περίπτωση διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου, η πόλη θα επιβάλει ποσόστωση για ζεστό νερό και όριο θερμοκρασίας στα συστήματα θέρμανσης.

Σε περίπτωση «οξείας έλλειψης αερίου», ζεστό νερό «θα είναι διαθέσιμο σε ορισμένες ώρες της ημέρας», δήλωσε ο Γενς Κέρσταν στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

Το ομοσπονδιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας έκτακτης ανάγκης απαιτεί να δοθεί προτεραιότητα σε νοικοκυριά και κρίσιμα ιδρύματα όπως τα νοσοκομεία, αλλά αυτό είναι «ανέφικτο στο Αμβούργο, για τεχνικούς λόγους», είπε.

Καθώς το Βερολίνο αναζητά εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του LNG, ο κ. Kerstan προειδοποίησε ότι ο προσωρινός τερματικός σταθμός LNG του Αμβούργου δεν θα είναι έτοιμος πριν από τα μέσα του 2023.

Οι δύο προσωρινοί τερματικοί σταθμοί LNG στο Wilhelmshaven και στο Brunsbüttel αναμένεται να λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με την Velt, την οποία επικαλείται το υπουργείο Οικονομίας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...