Ο Κλοντ Μονέ έγινε ο τελευταίος καλλιτέχνης που έπεσε «θύμα» διαμαρτυρίας. Μέλη μιας γερμανικής περιβαλλοντικής ομάδας πέταξαν πουρέ πατάτας σε έναν από τους πίνακές του στο μουσείο του Πότσνταμ την Κυριακή.
Εννέα ημέρες αφότου μέλη του Just Stop Oil πέταξαν ντοματόσουπα πάνω από τα Ηλιοτρόπια του Βίνσεντ βαν Γκογκ στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, δύο ακτιβιστές από τη Letzte Generation (Τελευταία Γενιά) μπήκαν στο Μουσείο Μπαρμπερίνι και εκτόξευσαν στον πίνακα Les Meules (Θημωνιές) του Μονέ πουρε πατάτα πριν κολλήσουν τα χέρια τους στον τοίχο.
Οι διαδηλωτές είπαν ότι η διαμαρτυρία σχεδιάστηκε ως κλήση αφύπνισης ενόψει της κλιματικής καταστροφής. «Οι άνθρωποι λιμοκτονούν, οι άνθρωποι παγώνουν, οι άνθρωποι πεθαίνουν», δήλωσε ένας από τους ακτιβιστές σε βίντεο από το περιστατικό που ανήρτησε στο Twitter η Letzte Generation.
«Βιώνουμε μια κλιματική καταστροφή κι εσείς φοβάστε μια τοματόσουπα ή έναν πουρέ πάνω σε πίνακα. Ξέρετε τι φοβάμαι εγώ; Φοβάμαι γιατί η επιστήμη μάς λέει πως το 2050 δε θα είμαστε σε θέση να ταΐζουμε τις οικογένειές μας» πρόσθεσε η ακτιβίστρια.
«Χρειάζεται πουρές πατάτας πάνω σε πίνακα για να ακούσετε; Αυτός ο πίνακας δε θα αξίζει τίποτα αν χρειαστεί να παλέψουμε για την τροφή μας. Πότε επιτέλους θα αρχίσετε να ακούτε;» πρόσθεσε.
Εκπρόσωπος του μουσείου ανέφερε στο Tagesspiegel πως ο πίνακας ήταν προστατευμένος από γυαλί, οπότε ο πουρές δεν κατέληξε στον καμβά.
Η ίδια σημείωσε πως ειδικοί εκτιμητές εξετάζουν το έργο τέχνης ώστε να διαπιστώσουν αν προκλήθηκε ζημιά, προσθέτοντας πως η αστυνομία παρενέβη άμεσα «ξεκολλώντας σχετικά εύκολα» τα χέρια των διαδηλωτών από τον τοίχο.
We make this #Monet the stage and the public the audience.
If it takes a painting – with #MashedPotatoes or #TomatoSoup thrown at it – to make society remember that the fossil fuel course is killing us all:
Then we’ll give you #MashedPotatoes on a painting! pic.twitter.com/HBeZL69QTZ
— Letzte Generation (@AufstandLastGen) October 23, 2022
Πέρυσι, μέλη της Letzte Generation πραγματοποίησαν απεργία πείνας έξω από το κτίριο του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη πολιτικής δράσης σχετικά με την κλιματική κρίση.