20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Τσίπρας: Επέκταση στα 12 μίλια νότια της Κρήτης, ΑΟΖ και μετά Χάγη

Ημερομηνία:

Η πρόταση για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο κλείσιμο της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε πως και το 2021 είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ την σύνδεση της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τελωνειακή ένωση.

«Επί Δεξιάς διαχρονικά τα ελληνοτουρκικά επιδεινώνονται. Πρέπει να έχουμε ένα σχέδιο, να έχει η Ελλάδα την πρωτοβουλία των κινήσεων» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε: «Πλανώνται οικτρά όσοι χρησιμοποιούν τα ελληνοτουρκικά για την εσωπολιτική σκακιέρα. Δεν είναι casus belli, είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα που ανοίγει τις συνομιλίες για επέκταση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας με όλες τις όμορες χώρες, και την Τουρκία, με προοπτική την προσφυγή στη Χάγη, με σαφείς κόκκινες γραμμές. Θα πιέσει και την Τουρκία, με τη συνδρομή και των εταίρων μας».

Παράγοντας αποσταθεροποίησης ο Μητσοτάκης

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ως παράγοντα αποσταθεροποίησης τον Κυριάκο Μητσοτάκη επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε διπλές και τριπλές εκλογές σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παράγοντας σταθερότητας αφού μπορεί να να σχηματίσει κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτικές συνεργασίες. «Εμείς λέμε εκλογές αύριο», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και εξήγησε πως «οι εκλογές πρέπει να γίνουν σε περίοδο που να μην δημιουργεί προβλήματα στην οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, είναι παράγοντας πολιτικής σταθερότητας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το χάος που θα αφήσουν οι “άριστοι”»

Μύδρους κατά της πολιτικής Μητσοτάκη και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στο κλείσιμο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. «Το δύσκολο δεν θα είναι να κερδίσουμε τις εκλογές, το δύσκολο θα είναι να διαχειριστούμε το χάος που θα αφήσουν οι “άριστοι” που διαχειρίστηκαν για τρία χρόνια τις τύχες της κοινωνίας και της οικονομίας» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε ότι άκουσε στις τοποθετήσεις των μελών της ΚΕ την κοινή αγωνία για «όσα δύσκολα έχουμε μπροστά μας σε όλους τους τομείς, στον τομέα της πολιτικής μάχης και στον τομέα των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων που διογκώνονται», σημειώνοντας ότι «πρέπει να είμαστε δίπλα στους πολίτες που περνούν μεγάλες δυσκολίες, για να ανοίξουμε το δρόμο είτε με παρεμβάσεις αλληλεγγύης είτε με αντιστάσεις και διεκδικήσεις».

«Τι κατάφεραν στην οικονομία αυτοί που αυτοπαρουσιάζονται ως άριστοι και με υψηλή διαχειριστική ικανότητα και που κατηγορούν εμάς, όταν ανακοινώσαμε τις προγραμματικές θέσεις μας, ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα μας φέρει μνημόνια;», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σφοδρή επίθεση σε Μητσοτάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέκρινε την κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις κυβερνήσεις Μάκρι στην Αργεντινή και Λιζ Τρας στην Βρετανία. «Αυτοί που οδήγησαν σε χρεοκοπία και μνημόνια τη χώρα, κατηγορούν εμάς που καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, να ρυθμίσουμε το χρέος και να αφήσουμε 37 δισ. στα δημόσια ταμεία» είπε και πρόσθεσε: «Διαχειριστήκαμε με εντιμότητα και σωφροσύνη τα δύσκολα δημοσιονομικά και φέραμε αυτά τα αποτελέσματα, αυτοί τι έχουν κάνει;». Είπε πως όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβγαζε τη χώρα από το μνημόνιο ο κ. Μητσοτάκης «μας έλεγε τότε ότι μπαίνουμε σε 4ο μνημόνιο και να πάμε σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης», για να τονίσει πως «αν δεν υπήρχε το “μαξιλάρι” η χώρα θα ήταν ξανά αν όχι σε μνημόνιο, σε γραμμή στήριξης, από την περίοδο της πανδημίας». «Και τώρα μας λένε ότι αυτοί έφτιαξαν το “μαξιλάρι” και ότι εμείς βάλαμε τη χώρα στα μνημόνια», πρόσθεσε, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «γκεμπελική προπαγάνδα».

Για servicers

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις τράπεζες και στις εγγυήσεις των 19 δισ. ευρώ του σχεδίου “Ηρακλής” προς όφελος των servicers και των funds. Προειδοποίησε μάλιστα την κυβέρνηση να μην φέρει προς ψήφιση τροπολογία που θα εξυπηρετεί τους servicers. «Αν ο “άριστος” Μητσοτάκης φεσώσει με 20 δισ. ευρώ με τις εγγυήσεις το δημόσιο χρέος, θα πρέπει να λογοδοτήσει» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μητσοτάκης και Βορίδης να απαντήσουν για το πότε θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές»

«Διαβάζω σε εφημερίδες ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να μεταθέσει το χρόνο των αυτοδιοικητικών εκλογών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εσωτερικών να απαντήσουν πότε θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. «Πρέπει να μας πει η κυβέρνηση πότε θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, αν σκέφτεται μετάθεση ή θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασιστεί».

Η απάντηση προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για ζητήματα αξιοπιστίας

"google ad"

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος προσωπικά στον Θοδωρή Δρίτσα αλλά ουσιαστικά σε όλο το Σώμα της Κεντρικής Επιτροπής σημείωσε πως δεν θεωρεί φραξιονισμό τη διαφορετική άποψη. «Σημαντικό είναι το θέμα της αξιοπιστίας. Δεν μπορούμε να πούμε όχι στη Σουηδία και στη Φινλανδία για το ΝΑΤΟ όταν το επιθυμεί ακόμα και η Αριστερά σε αυτές τις δύο χώρες. Να μην διαιρεθούμε περί όνου σκιάς» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...