14.8 C
Chania
Saturday, November 16, 2024

Γερμανία: Υποχρεωτική στράτευση, επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα… και συγκέντρωση εφοδίων

Ημερομηνία:

Σε σαφή κλιμάκωση της διαχρονικής επιδίωξής της να αναβαθμίσει τον ρόλο της στην παγκόσμια γεωστρατηγική «σκακιέρα» παραπέμπει το νέο σχέδιο «πολιτικής προστασίας» της γερμανικής κυβέρνησης το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο.

Το σχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με την Deutsche Welle, προκαλεί «θύελλα αντιδράσεων από την συμπολίτευση και αντιπολίτευση», προβλέπει, μεταξύ άλλων και την πιθανότητα επαναφοράς της υποχρεωτικής στράτευσης, η οποία ανεστάλη το 2011, καθώς και την «παρότρυνση» προς τον κόσμο, να συγκεντρώσει εφόδια επιβίωσης, όπως νερό και τροφές, «για παν ενδεχόμενο»…

Ολα αυτά, με πρόσχημα την… «αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης»!

Η αντίδραση περιορίζεται στην κριτική για «καλλιέργεια κλίματος ανασφάλειας και πανικού από την κυβέρνηση», η οποία, «επιλέγει να παρουσιάσει την στρατηγική αντιμετώπισης ακραίων καταστάσεων σε αυτή την χρονική συγκυρία, λίγες μόνο εβδομάδες μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες στη Γερμανία που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη».

Αναφορικά με την υποχρεωτική στράτευση, ο χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου Άνσγκαρ Χέβελινγκ δήλωσε στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk ότι η Γερμανία πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα: «Η στρατιωτική θητεία δεν καταργήθηκε, ανεστάλη, και κατά συνέπεια μια ενδεχόμενη αναβίωσή της, συνάδει με την ισχύουσα νομοθεσία. Όμως έχουμε να κάνουμε απλά με ένα σενάριο, το οποίο εξετάζεται, ανεξάρτητα από την χρονική συγκυρία και την παρούσα κατάσταση».

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός υπερασπίστηκε την αναγκαιότητα ενός νέου σχεδίου σχέδιο πολιτικής προστασίας λέγοντας ότι η τελευταία επικαιροποίησή του έγινε πριν από 20 χρόνια: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μια τόσο δικτυωμένη κοινωνία, όπως η δική μας, είναι ευάλωτη. Το κράτος οφείλει να έχει έτοιμες στρατηγικές για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις. Η πολιτική προστασίας είναι μια από τις αποστολές του δημοσίου, το οποίο έχει την ευθύνη της υπεράσπισης των πολιτών. Εννοείται ότι η εξέταση όλων των πιθανών σεναρίων απειλής ενδέχεται να προκαλέσει ανασφάλεια. Όμως το κράτος πρέπει να είναι προετοιμασμένο και να κατονομάσει τα σενάρια αυτά».

Ανεξάρτητα από τις προπαγανδιστικές προφάσεις του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος το γεγονός είναι ότι το γερμανικό κεφάλαιο απαιτεί από το πολιτικό του προσωπικό και την στρατιωτική ενδυνάμωση της χώρας στο πλαίσιο του  ανταγωνισμού του με τις άλλες μεγάλες καπιταλιστικές δυνάμεις. ‘Αλλωστε, αυτό το διεκδικεί ήδη από το 1994, όταν άρχισε η συμμετοχή του γερμανικού στρατού σε επιχειρήσεις εκτός συνόρων – για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – στο Αφγανιστάν, στην πρώην Γιουγκοσλαβία και ανοιχτά των ακτών του Λιβάνου, έστω και υπό την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ.

Το 2003 ο πλανήτης ανατρίχιασε όταν ο γερμανικός Τύπος δημοσίευσε την φωτογραφία Γερμανών στρατιωτών να «ποζάρουν» στο φακό κρατώντας ένα ανθρώπινο κρανίο στο Αφγανιστάν. Ηταν η εποχή που η γερμανική κυβέρνηση επεξεργαζόταν την λεγόμενη «Λευκή Βίβλο», ένα ντοκουμέντο 133 σελίδων που αναθεωρούσε τις κατευθυντήριες γραμμές στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» εκείνη την περίοδο, η «Λευκή Βίβλος» αποσκοπούσε στην εξυπηρέτηση των γερμανικών συμφερόντων αφού προτάσσει ότι πρέπει να υπάρχουν ένα «ανοιχτό εμπορικό σύστημα και ελεύθεροι δρόμοι μεταφοράς» ενώ προστίθεται ότι η «οικονομική ευημερία της Γερμανίας εξαρτάται από την πρόσβασή της στις πρώτες ύλες, στα εμπορεύματα και τις ιδέες».

γερμανια1

Το σημερινό σχέδιο «πολιτικής προστασίας» της γερμανικής κυβέρνησης έρχεται σε μια περίοδο η οποία χαρακτηρίζεται από την εμβάθυνση και συνεχιζόμενη ένταση της καπιταλιστικής κρίσης, την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Συρία και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τη επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στον ανεπτυγμένο καπιταλιστικό κόσμο, της Γερμανίας συμπεριλαμβανομένης. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα, η γερμανική ομοσπονδιακή τράπεζα ζήτησε, μέσω της μηνιαίας έκθεσής της, την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 69 ως το 2060 στην Γερμανία.

Η Τράπεζα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να ανεβάσει το όριο συνταξιοδότησης από τα 65 στα 69 έτη ως το 2060 αλλιώς θα δυσκολευθεί ιδιαίτερα να ανταποκριθεί στις συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις της. Όπως επισημαίνει η Bundesbank, η τρέχουσα οικονομική κατάσταση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι καλή, αλλά θα δεχτεί πίεση τις επόμενες δεκαετίες, όταν θα αποσυρθούν οι λεγόμενοι «baby-boomers», όσοι γεννήθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχουν λιγότεροι νέοι εργαζόμενοι…

γερμανια3

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλάζουν όλα στη Δημοτική Αστυνομία

Τον ανασχεδιασμό και αναδιοργάνωση της Δημοτικής Αστυνομίας προωθεί με ταχείς ρυθμούς...

Ηράκλειο: Η απίστευτη ιστορία του σκύλου που έσωσε τη ζωή ενός γείτονα

Μια απίστευτη ιστορία... διάσωσης που εκτυλίχθηκε το απόγευμα της...