19.8 C
Chania
Sunday, May 5, 2024

Γερμανικές αποζημιώσεις θα ζητήσει και η Τανζανία

Ημερομηνία:

Η κυβέρνηση της Τανζανίας μελετά νομικές ενέργειες, προκειμένου να υποχρεώσει την πρώην αποικιοκράτη Γερμανία να πληρώσει αποζημιώσεις για εγκλήματα που διεπράχθησαν προ ενός αιώνα, στη διάρκεια της επανάστασης Μάτζι Μάτζι.

Ο υπουργός Άμυνας της χώρας, είπε πως θα ζητηθεί αποζημίωση για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που υποχρεώθηκαν σε πείνα, βασανιστήρια, που δολοφονήθηκαν από τις γερμανικές δυνάμεις ενόσω προσπαθούσαν να καταστείλουν επαναστατημένες φυλές.

Θα μελετήσουμε βήματα που έκαναν η Κένυα και η Ναμίμπια επιζητώντας αποζημιώσεις από τις κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Γερμανίας, είπε ο υπουργός. Η Γερμανία κυβερνούσε την Τανζανία, που ήταν γνωστή τότε ως Ταγκανίκα, από το 1890 ως το 1919.

Τον Ιανουάριο η Γερμανία είχε ανακοινώσει ότι ίσως πληρώσει αποζημίωση στη Ναμίμπια για τις δολοφονίες 65.000 ανθρώπων στη διάρκεια της αποικιοκρατίας – ένα γεγονός που είχε χαρακτηριστεί ως η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα. Στην Κένυα, ηλικιωμένοι Κενυάτες κέρδισαν αποζημιώσεις από τη βρετανική κυβέρνηση για βασανιστήρια που υπέστησαν από Βρετανούς αποικιοκράτες.

Το 2013, η βρετανική κυβέρνηση είχε ζητήσει επισήμως συγνώμη για τα βασανιστήρια που είχαν υποστεί Κενυάτες που αγωνίζονταν για απελευθέρωση από τον αποικιακό ζυγό, στις δεκαετίες ΄50 και ΄60. Και πλήρωσε περίπου 21,5 εκατομμύρια δολάρια στου 5.200 Κενυάτες που απέδειξαν πως είχαν βασανιστεί.

newspepper.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...