13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Γερμανός αναλυτής γράφει γιατί είναι σημαντικό η Γερμανία να αποπληρώσει στην Ελλάδα το κατοχικό δάνειο

Ημερομηνία:

Την άποψη ότι η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα ένα τεράστιο ποσό από την εποχή της Κατοχής εκφράζει ο διάσημος Γερμανός αναλυτής και συγγραφέας Πολ Χόκενος με εκτενέστατο άρθρο του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Jazeera.

Ο Χόκενος, αφού πρώτα ενημερώνει το αναγνωστικό κοινό για την κρίση που βιώνει η Ελλάδα και το ταρακούνημα που υπέστη και η Ευρώπη εξαιτίας της ύφεσης του 2010, τονίζει ότι η ΕΕ κλήθηκε να «σώσει» τη μικρή αυτή χώρα του Νότου. Τη μεγαλύτερη συνεισφορά σε χρήματα την έχει κάνει η Γερμανία, παρέχοντας στο ταμείο απ’ όπου άντλησε και αντλεί χρήματα η Ελλάδα πάνω από 80 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, τονίζει ότι η νέα αριστερή κυβέρνηση επιθυμεί τώρα την αλλαγή των αυστηρών όρων λιτότητας που επέβαλαν οι δανειστές στη χώρα, όμως πέφτει σε τοίχο, τον τοίχο που έχουν στήσει το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες. Ετσι, αυξήθηκαν οι πιθανότητες πτώχευσης και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, επισημαίνει ο Χόκενος.

H Γερμανία είναι άκαμπτη προς την Ελλάδα, την ώρα που εκείνη της χρωστά χρήματα εδώ και 70 χρόνια

Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, σχολιάζει ο Βερολινέζος συγγραφέας πως η Γερμανία σε όποια εναλλακτική πρόταση έκανε ο Βαρουφάκης, ακόμα και στο λεγόμενο πρόγραμμα-«γέφυρα», ώστε να υπάρχει ρευστό μέχρι και τον Αύγουστο στην Ελλάδα, διατηρεί μια άκαμπτη στάση, την ώρα που η ίδια έχει ένα τεράστιο χρέος στην Ελλάδα εδώ και 70 χρόνια.

Ο Χόκενος ενημερώνει τους αναγνώστες του Al Jazeera ότι η ναζιστική Γερμανία είχε εξαναγκάσει την Ελλάδα να της χορηγήσει ένα «πολεμικό δάνειο», προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η πολεμική εκστρατεία στη Βόρεια Αφρική. «Ωστόσο», προσθέτει, «η μεταπολεμική Γερμανία αρνήθηκε να διευθετήσει τα χρέη της με την Ελλάδα, όπως έκανε και με την Ολλανδία, το Ισραήλ, τη Γαλλία και άλλες χώρες».

Μια διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους θα εκλαμβανόταν ως μια πράξη καλής θέλησης από τη Γερμανία

Πάντως, κατά τον Βερολινέζο συγγραφέα, «ακόμη και μια μερική ελάφρυνση ή μια κάποια διαγραφή χρέους στη θέση των γερμανικών επανορθώσεων θα βοηθούσε την ελληνική οικονομία να ξαναπάρει μπρος. Επίσης θα εκλαμβανόταν και ως μια κίνηση συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών, των οποίων οι σχέσεις έχουν “φαρμακωθεί”, οι ρίζες των οποίων φτάνουν πολύ πιο πίσω από την κρίση χρέους».

Ο Χόκενος επισημαίνει πως η ναζιστική βαρβαρότητα στην Ελλάδα έχει περάσει στα ψιλά γράμματα της παγκόσμιας Ιστορίας και πως δεν είναι ευρέως γνωστό ότι οι Ελληνες υπέφεραν τα πάνδεινα από τους Ναζί. Περισσότερες από 100 πόλεις και χωριά στην Ελλάδα βίωσαν εξίσου ανείπωτης βαρβαρότητας καταστάσεις με εκείνες του ολοκαυτώματος του χωριού Lidice στην Τσεχία και του Οραντούρ στη Γαλλία, οι οποίες είναι και πιο γνωστές.

«Η Ελλάδα δεν εισέπραξε τίποτα από τις πολεμικές επανορθώσεις επειδή δεν είχε ένα ισχυρό λόμπι για να πιέσει για τα συμφέροντά της στις ειρηνευτικές συνδιασκέψεις» συμπληρώνει ο Γερμανός αναλυτής και αναφέρει τα μόλις 67 εκατ. δολάρια που έφτασαν στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1960, την ώρα που το οφειλόμενο ποσό μόνο από το κατοχικό δάνειο «υπολογίζεται από 8 δισ. έως 10 δισ. ευρώ».

Μεταπολεμικά, Ελλάδα και Γερμανία έγιναν σύμμαχοι κατά του κομμουνισμού και έκρυψαν κάτω από το χαλί το θέμα των αποζημιώσεων

Πάντως, ο Χόκενος δεν παραλείπει να αναφέρει ότι «μεταπολεμικά, Ελλάδα και Γερμανία έγιναν σύμμαχοι κατά του κομμουνισμού […] και έκρυψαν κάτω από το χαλί το θέμα των αποζημιώσεων» και επισημαίνει ότι πολλά μέλη του «συντηρητικού καθεστώτος, που προέκυψε στην Ελλάδα μετά τον εμφύλιο πόλεμο με τους κομμουνιστές, είχαν κατά τη διάρκεια του πολέμου σχέσεις με τους Ναζί, επέδειξαν πολύ μικρό ενδιαφέρον στο να πιέσουν για τις αποζημιώσεις για τα εγκλήματα πολέμου και κυρίως εκείνα που είχαν διαπραχθεί κατά των κομμουνιστών ανταρτών».

Η λιτότητα στην Ελλάδα ξύπνησε τις μνήμες της ναζιστικής βαρβαρότητας

Ο Γερμανός αναλυτής τονίζει ότι «οι πληγές από την τότε γερμανική σκληρότητα δεν έχουν κλείσει» στους Έλληνες και πως «τα χρέη της Αθήνας στη Γερμανία σε συνδυασμό με τη συζήτηση αναφορικά με τους όρους της ευρωπαϊκής λιτότητας ξανάφερε στην επιφάνεια τα εγκλήματα των Ναζί». Αλλωστε, κατά τον Χόκενος, «δεν είναι σύμπτωση ότι οι Ελληνες διαδηλωτές κρατούσαν πόστερ της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκε με το χιτλερικό μουστάκι».

"google ad"

Ο Βερολινέζος συγγραφέας και αναλυτής τονίζει ότι η η Γερμανία επιδεικνύει μια τρομερή σκληρότητα αναφορικά με τους όρους του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, την ώρα που όταν εκείνη είχε γιγαντιαία χρέη και τεράστια προβλήματα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έτυχε πολύ ευνοϊκότερης μεταχείρισης από τους νικητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλωστε, οι τότε «νικητές δεν ήθελαν να επαναλάβουν το λάθος» μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς πρωταρχικός τους σκοπός ήταν η ειρήνη.

Η Γερμανία μπορεί οικονομικά να αντέξει να πληρώσει μέρος του ελληνικού χρέους κι έτσι θα σταθεροποιούνταν και η οικονομία της Ευρωζώνης

«Ένα μάθημα απόλυτα επίκαιρο μέχρι και σήμερα» γράφει ο Χόκενος και συμβουλεύει τους Ευρωπαίους ηγέτες που διαπραγματεύονται στις Βρυξέλλες «να το ξαναθυμηθούν». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «η Γερμανία μπορεί οικονομικά να αντέξει να πληρώσει μέρος του ελληνικού χρέους» και αυτό, κατά τον Χόκενος, «θα βοηθούσε να σταθεροποιήσει και την οικονομία της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρωζώνης».

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...