Το νέο της βιβλίο θα παρουσιάσει η Άντζελα Γκερέκου την Κυριακή στις 8 το βράδυ στο “ΚΑΦΕ ΚΗΠΟΣ”
Με το νέο της βιβλίο «Γεύσεις και Μνήμες – Από τριάντα Κερκυραϊκές συνταγές της μαμάς», η Άντζελα Γκερέκου επιχειρεί κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή καταγραφή παραδοσιακών συνταγών. Χτίζει ένα γαστρονομικό λεύκωμα ζωής, μια συναισθηματική περιπλάνηση στον τόπο και στον χρόνο, με οδηγό τη γεύση.
Όπως δηλώνει η ίδια στον πρόλογο του βιβλίου:
«Ένα νοσταλγικό ταξίδι στις γνώριμες γεύσεις της ζωής μου. Στον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα, την Κέρκυρα. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για αυτό το βιβλίο. Από την εσωτερική ανάγκη να επιστρέψω στις ρίζες μου και να περιπλανηθώ, μέσα από αγαπημένες συνταγές της μαμάς, στις γεύσεις των αναμνήσεών μου».
Το τετράδιο της μαμάς, το σεντούκι της γιαγιάς
Η έκδοση αποτελεί έναν φόρο τιμής στις γυναίκες της οικογένειας που τη διαμόρφωσαν —στη μητέρα Μαρία και στη γιαγιά της— καθώς και στις μαγείρισσες της καθημερινής ζωής, που μετέδωσαν γνώσεις και αξίες μέσα από το φαγητό.
«Η παρούσα έκδοση είναι ένας φόρος τιμής σε όλα εκείνα τα βιώματα, τις μυρωδιές, τις στιγμές και τα συναισθήματα που με διαμόρφωσαν», σημειώνει. Οι παραδοσιακές συνταγές που περιλαμβάνονται στο βιβλίο αναβίωσαν μέσα από την κουζίνα της μητέρας της, Μαρία, και της Χρύσως Λέφου, οι οποίες ανέλαβαν να τις μαγειρέψουν, να τις αποτυπώσουν και να τις αποδώσουν με πιστότητα.
«Το σεντούκι της γιαγιάς άνοιξε, το τετράδιο της μαμάς ξεφυλλίστηκε… Οι παραδόσεις ξαναζωντάνεψαν, και μαζί τους οι εικόνες μιας ζωής βαθιά ριζωμένης στο παρελθόν, αλλά ζωντανής στο παρόν», γράφει με συγκίνηση.
Η κουζίνα ως καθρέφτης της ψυχής
Κεντρικός άξονας του βιβλίου είναι η πεποίθηση ότι η γευστική μνήμη είναι η πιο ζωντανή μνήμη του ανθρώπου. Η Γκερέκου επανασυνδέεται με την παιδική της ηλικία, με το οικογενειακό τραπέζι, τις μυρωδιές του τόπου, τη θαλπωρή της παρέας και της καθημερινότητας, μεταφέροντας μέσα από κάθε συνταγή μια προσωπική μαρτυρία ζωής.
Η αφηγηματική γραφή μεταμορφώνει τις συνταγές σε μικρά διηγήματα, γεμάτα εικόνες, νοήματα και συναισθηματικό φορτίο. «Γεύση, μνήμη, συναίσθημα. Το ένα πλέκεται με το άλλο και όλα μαζί δημιουργούν ένα βιβλίο που περισσότερο μοιάζει με οικογενειακό άλμπουμ — χειροποίητο, ζεστό, αληθινό», αναφέρει.
Ο Τόλης, η παρέα και τα κοινά τραπέζια
Στις σελίδες του βιβλίου είναι παρών και ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο σύντροφος της ζωής της, μέσα από τις κοινές στιγμές και τα γεύματα που μοιράστηκαν. «Ο Τόλης —ο αγαπημένος μου σύντροφος στη ζωή— γεύτηκε και αγάπησε την Κερκυραϊκή κουζίνα στα οικογενειακά μας τραπέζια: το ψάρι μπιάνκο, το σοφρίτο, την αυγολέμονο, την παστιτσάδα και φυσικά την Κερκυραϊκή μαγειρίτσα».
Η κουζίνα λειτουργεί ως γλώσσα αγάπης και οικειότητας, όπου οι συνταγές δεν είναι απλώς φαγητό, αλλά μνήμη, συντροφικότητα, και έκφραση της ταυτότητας.
Οι συνταγές: παράδοση με ψυχή
Το βιβλίο περιλαμβάνει τριάντα Κερκυραϊκές συνταγές, από παραδοσιακά πιάτα όπως η παστιτσάδα με κόκορα αλανιάρη, το σοφρίτο με σκόρδο και μαϊντανό, οι αυγοφέτες πασπαλισμένες με ζάχαρη, μέχρι λουκουμάδες με μέλι και κανέλα, κοτόπουλο λεμονάτο, και χαλβά.
Όλες φτιαγμένες, όπως γράφει, «με αγάπη, όπως μου έμαθαν οι γυναίκες της ζωής μου, για να με γαλουχήσουν όχι μόνο στη γεύση, αλλά και στην ουσία: να γεύομαι τη ζωή και να ζω σε αρμονία με τη φύση».
Κάθε πιάτο είναι μια γαστρονομική αφήγηση, και κάθε υλικό φέρει μέσα του μια ιστορία: της Κέρκυρας, της οικογένειας, της ελληνικής παράδοσης.
Το φαγητό ως πολιτισμικός κώδικας
Η συγγραφέας δεν περιορίζεται στη συναισθηματική διάσταση, αλλά αναδεικνύει και τη σημασία της ελληνικής κουζίνας ως πολιτισμικού αποτυπώματος.
«Το φαγητό δεν είναι απλώς ανάγκη, αλλά και ένας τρόπος να γνωρίσουμε έναν λαό. Κάθε χώρα έχει τις δικές της γεύσεις, που κρύβουν μέσα τους την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου», γράφει.
Και συνεχίζει: «Η ελληνική κουζίνα με το λάδι, τα λαχανικά και τα βότανα δείχνει τη σχέση του Έλληνα με τη φύση και την παράδοση».
Μέσα από τη γαστρονομία, ο αναγνώστης καλείται να ανακαλύψει την ψυχή του τόπου, να κατανοήσει τι αγαπούν οι άνθρωποι και τι θεωρούν πολύτιμο.
Ένα βιβλίο με «ψυχή ελληνική»
«Να θυμηθούμε τις ρίζες μας, να τις ανακαλύψουμε ξανά, να τις αναδείξουμε, να τις εξελίξουμε – ώστε να προσφέρουμε στο μέλλον κάτι που θα αντέξει στον χρόνο. Κάτι που θα έχει ψυχή. Την ελληνική ψυχή», σημειώνει η Άντζελα Γκερέκου.
Το βιβλίο είναι μια γευστική πολιτιστική παρακαταθήκη, φτιαγμένη με μεράκι και αφοσίωση, για να θυμίσει πως η μνήμη έχει γεύση, και η παράδοση μπορεί να συνεχιστεί μέσα από την καθημερινή πράξη της μαγειρικής.
Μια δημιουργική ομάδα πίσω από την κουζίνα
Η συγγραφέας αφιερώνει ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν με επαγγελματισμό και έμπνευση στην υλοποίηση της έκδοσης:
-
Στέλλα Ανδρονίκου (food styling & φωτογραφία)
-
Ελένη Ξένου (επιμέλεια κειμένων)
-
Κυριακή Σοφοκλέους (σχεδιασμός & σελιδοποίηση)
-
Χρύσω Λέφου (επιμέλεια συνταγών)
-
Δημήτρης Δημητρούλης (μακιγιάζ)
-
Haris Cotton (ενδυματολογική υποστήριξη)
-
Τούλα Τσάμη / Tsamis Ceramics (κεραμικά Κέρκυρας)
«Η συμβολή όλων υπήρξε καθοριστική. Σας ευχαριστώ από καρδιάς», καταλήγει.
Η τελευταία λέξη: Να ταξιδέψουμε μαζί
Με μια πρόσκληση, η Άντζελα Γκερέκου απευθύνεται στον αναγνώστη:
«Το βιβλίο αυτό δεν είναι απλά ένας οδηγός μαγειρικής, αλλά μια γαστρονομική περιπλάνηση στις παραδόσεις, τις γεύσεις και τα αρώματα της Κέρκυρας. Μέσα από τις σελίδες του, κάθε συνταγή αφηγείται την ιστορία του τόπου μας, συνδέοντας τις ρίζες μας με την αγάπη για το φαγητό. Είναι μια πρόσκληση να γευτείτε την αυθεντικότητα και να κρατήσετε ζωντανή την παράδοση, φέρνοντάς τη στο τραπέζι σας. Σας καλώ να ταξιδέψουμε μαζί μέσα από τις γεύσεις που καθρεφτίζουν την ψυχή του τόπου μας».
Το βιβλίο «Γεύσεις και Μνήμες» διατίθεται από την Κεντρική Διάθεση KEY BOOKS.
E-mail: sales@keybooks.gr
Τηλέφωνο: 211 4098047



