24.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Γιατί αποτυγχάνουν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας – Ανέκαμψε το ρούβλι, ανέκαμψε το χρηματιστήριο, βρήκε νέες αγορές

Ημερομηνία:

Ένας μήνας πολέμου και είναι αλήθεια ότι οι Ρώσοι μετά τις κυρώσεις που τους επιβλήθηκαν από τη Δύση, δεν μπορούν πλέον να πάρουν ένα Big Mac και τα δυτικά είδη πολυτελείας έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια.

Μόλις άρχισαν να εφαρμόζονται οι πρώτες κυρώσεις παρατηρήθηκαν κλυδωνισμοί στο ρούβλι βυθίζοντάς το αμείλικτα, ισχύει όμως ακόμα αυτο;

Ανέκαμψε το ρούβλι

Σύμφωνα με ανάλυση του The Spectator, μία μέρα πριν ο Πούτιν εισβάλει στην Ουκρανία, ένα ρούβλι άξιζε 0,012 δολάρια. Μέχρι τις 8 Μαρτίου είχε πέσει σχεδόν κατά το ήμισυ, στα 0,007 δολάρια. Αλλά μετά; Το ρούβλι έχει επανέλθει εκεί που ήταν πριν από την εισβολή.

Ωστόσο, το ρωσικό χρηματιστήριο μετά και το κλείσιμό του για ορισμένο χρονικό διάστημα, δεν απολαμβάνει ακόμα την ίδια ανάκαμψη. Αλλά από τότε που άνοιξε μερικώς την περασμένη εβδομάδα, έχει και αυτό επίσης επανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα.

Ο δείκτης του Χρηματιστηρίου της Μόσχας ανήλθε στις 3.646 μονάδες στις 16 Φεβρουαρίου. Βυθίστηκε σχεδόν κατά το ήμισυ το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου, φθάνοντας τις 1.943. Ωστόσο, το πρωί της 29ης Μαρτίου ανερχόταν σε 2.377 μονάδες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ρωσικές μετοχές ήταν μία από τις καλύτερες επενδύσεις την τελευταία εβδομάδα, πράγμα αξιοσημείωτο δεδομένων των ολοένα και πιο προφανών ενδείξεων ότι ο πόλεμος δεν πηγαίνει καλά και ότι η Ρωσία θα μπορούσε να βυθιστεί σε τέλμα για πολλά χρόνια.

rouble russia

Βαρύ «χαρτί» της Ρωσίας η ενέργεια

Όπως γράφει ο αναλυτής Ρος Κλαρκ στο The Spectator, «υπολογίσαμε υπερβολικά τη δική μας (σ.σ. ΗΠΑ) οικονομική δύναμη. Όσο κι αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι πλούσιοι Ρώσοι βρίσκουν τα αγαθά πολυτελείας μας απαραίτητα, η ενέργεια είναι αυτή που οδηγεί τη ρωσική οικονομία. Και αυτή είναι μια αρκετά καλή επιχείρηση ακόμα και σε αυτή την χρονική στιγμή».

Και συνεχίζει: «Μπορεί να αγοράζουμε λιγότερο πετρέλαιο από τη Ρωσία, αλλά εξακολουθούμε να είμαστε αναγκασμένοι να αγοράσουμε το φυσικό αέριο της. Αντίθετα, η Κίνα και η Ινδία επωφελούνται από τις εκπτώσεις που προσφέρονται από τη Μόσχα για αγορές ορυκτών καυσίμων».

oil price

Βρήκε νέες αγορές

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ινδία έχει υπογράψει συμβάσεις για την αγορά έξι εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από τη Ρωσία – τα μισά από όσα αγόρασε καθ ‘ όλη τη διάρκεια του 2021. Γιατί;

"google ad"

Επειδή το ρωσικό πετρέλαιο έχει έκπτωση περίπου 30 δολάρια το βαρέλι. Μεταξύ αυτών, η Ινδία και η Κίνα θα μπορούσαν εύκολα να αγοράζουν όσο πετρέλαιο η Δύση αρνείται να αγοράσει από τη Ρωσία – και αν αυτές οι χώρες αποφασίσουν ότι δεν θέλουν να συμμετάσχουν στο μποϊκοτάζ δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι ‘αυτό», αναφέρεται στην ανάλυση.

Ο Πούτιν έχει δημιουργήσει ένα αφήγημα ότι η Ρωσία δέχεται επίθεση από τη Δύση. Η Δύση, μέχρι στιγμής, από πλευράς της, έχει καταφέρει να ενισχύσει την άμυνα της Ουκρανίας στέλνοντας όπλα στη χώρα. Αυτό ήταν μια επιτυχία. Οι οικονομικές κυρώσεις ωστόσο, αν και αρχικά φάνηκε να πλήττουν τη Ρωσία, λειτουργούν – όπως φαίνεται – πολύ λιγότερο τώρα πια.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...