19.8 C
Chania
Monday, May 6, 2024

Γιατί η ανακοίνωση στήριξης των κινητοποιήσεων στις βάσεις από την Περιφέρεια Κρήτης έχει εξαιρετική βαρύτητα

Ημερομηνία:

Η αλήθεια είναι ότι δε θυμόμαστε άλλη φορά στο πρόσφατο παρελθόν τέτοια μεγάλη συμμετοχή φορέων σε διαδήλωση στις βάσεις, πόσο μάλλον όταν τέτοιου τύπου εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται από φορείς που πρόσκεινται στο ΚΚΕ. Πιο μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η ανακοίνωση στήριξης των κινητοποιήσεων εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης.

Κάποιοι λένε ότι ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σπεύδει να εκμεταλλευθεί τις εκδηλώσεις για να προβάλλει εύκολα και ανέξοδα ένα προφίλ αγωνιστικό.

Δεν είναι όμως τόσο απλό. Όχι όταν μιλάμε για τη στήριξη του Περιφερειάρχη Κρήτης σε κινητοποιήσεις με ξεκάθαρο αντιπολεμικό, αντιβασικό χαρακτήρα, σε μία περίοδο που οι βάσεις αναβαθμίζονται σε πρωτόγνωρο βαθμό με τη βούλα της ελληνικής κυβέρνησης, σε μία χώρα που ζει υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών και είναι βαθιά και πολλαπλώς εξαρτημένη. Δεν είναι απλό όταν χθες ανακοινώθηκε η ενεργή συμμετοχή του ΝΑΤΟ στους βομβαρδισμούς σε Συρία και Ιράκ και η Σούδα αναμένεται να έχει ενεργό ρόλο στις επιχειρήσεις.

Αποκτά λοιπόν εξαιρετική βαρύτητα η ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενάντια στις “βάσεις του θανάτου και της εξάρτησης”, ειδικά την περίοδο που εκφράζεται αυτή η στήριξη. Και έχει οπωσδήποτε πολλαπλές αναγνώσεις.

Σημειολογικά έχει σημασία να αναφέρουμε ότι στην ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Κρήτης αναφέρεται σε “φιλειρηνικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις” και στη “φιλειρηνική συγκέντρωση στην πλ. Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά”, αλλά όχι στην πορεία στις βάσεις.

Την ίδια στιγμή η σιωπή της Αντιπεριφέρειας Χανίων αλλά και του Δήμου Χανίων γίνεται ακόμα πιο ηχηρή. Όχι μόνο λόγω της ανακοίνωσης στήριξης των κινητοποιήσεων εκ μέρους της Περιφέρειας αλλά και εξαιτίας του τόσο μεγάλου αριθμού φορέων που συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις και που δεν περιορίζονται σε αυτές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ. Μετρήσαμε 53 διαφορετικά καλέσματα, μεταξύ αυτών και από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο ν. Χανίων, τον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων, το Σωματείο Εργαζομένων στους ΟΤΑ ν. Χανίων, και τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών ν. Χανίων.

Στην περίπτωση της Αντιπεριφέρειας Χανίων, η σιωπή είναι ακόμα πιο θορυβώδης λόγω και της στάσης του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων που αναγνώριζε τα οφέλη για την οικονομία από την στρατιωτική παρουσία (αναπαράγωντας έτσι τα επιχειρήματα του τμήματος δημοσίων σχέσεων των Βάσεων) και της συνδιοργάνωσης “φιλανθρωπικών” εκδηλώσεων με τη συμμετοχή των Βάσεων.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση αυτό που φανερώνεται είναι ότι η κινητοποίηση παίρνει τα χαρακτηριστικά μίας πραγματικά μεγάλης παγκρήτιας κινητοποίησης, υπό την ομπρέλα μεν του ΚΚΕ, αλλά με πολύ ευρύτερη απήχηση, στήριξη και συμμετοχή.

Αν αυτό αποτυπωθεί και με τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών, θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση εκεχειρίας – Τι απαντά το Ισραήλ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς επιβεβαίωσαν πως αποδέχθηκαν...

Σε Κρήτη και Αθήνα τα περισσότερα αδήλωτα όπλα – Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο

Με εκατομμύρια όπλα, αρκετά εκ των οποίων είναι αδήλωτα, έχει...