Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Γιατί η αντιμνημονιακή ψήφος είναι ψήφος αυτοδιοικητική

Του Γιάννη Αγγελάκη | Την Κυριακή, η υπερψήφιση μνημονιακών υποψήφιων δημάρχων θα είναι μια μεγάλη νίκη της μνημονιακής κυβέρνησης και θα σημάνει τη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας που θα επηρεάσουν και την αυτοδιοίκηση. Είναι τόσο απλό.

Οι μνημονιακοί δήμαρχοι όσο ικανοί και αν είναι παραμένουν αυτό: δήμαρχοι του μνημονίου. Δηλαδή, δήμαρχοι περιορισμένων – κουτσουρεμένων αρμοδιοτήτων και πιστώσεων, στα πλαίσια μίας περιορισμένης κεντρικής λειτουργίας και μίας λειψής εθνικής κυριαρχίας: δήμαρχοι κουτσοί, στραβοί, βουβοί.

Πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι εφόσον θέλουμε να αποδώσουμε δικαιοσύνη για τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς της κρίσης, αυτοί οι άνθρωποι – ανεξαρτήτως ικανοτήτων – πρέπει να μπουν στο περιθώριο.

Δεν είναι θέμα προσωπικό, δεν είναι επειδή είναι ανίκανοι ή προδότες. Το ζήτημα είναι ξεκάθαρα πολιτικό.

Και το τονίζουμε αυτό το «ανεξαρτήτως ικανοτήτων».

Ο επιτυχημένος δήμαρχος των μνημονίων είναι ο πιο ικανός διαχειριστής μίας πάντως «αναπόφευκτης» και διαρκώς εντεινόμενης καχεξίας.

Ο πετυχημένος δήμαρχος του μνημονίου είναι ένας δήμαρχος που επειδή αποδέχεται το αναπόφευκτο των πολιτικών λιτότητας εν τέλει φθάνει να τις υπερασπίζεται με το έργο του.

Λέει, «παρά το αναπόφευκτο των περικοπών, κοιτάχτε πόσα πολλά και καλά έκανα»;

Και οι περικοπές θα συνεχίζονται όσο θα υπάρχουν δήμαρχοι που θα μπορούν να διαχειρίζονται, επικοινωνιακά και λειτουργικά, «με ικανότητα» την όλο και αυξανόμενη φτώχια και κακομοιριά. Ώστε κάποιοι απ’ αυτούς να φθάνουν μέχρι το σημείο να προασπίζονται την κοινωνική καταστροφή παρουσιάζοντάς την ως πρωτοφανή επιτυχία. Τέτοιο το επίπεδο της στρέβλωσης.

Τέτοια περίπτωση είναι και ο σημερινός Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης.

Όπως απέδειξε και το φιάσκο με το Δημοτικό Γηροκομείο, ο Μανώλης Σκουλάκης προασπίζοντας το έργο του προασπίζεται το έργο μίας καταστρεπτικής κυβέρνησης εφόσον το έργο του πραγματοποιήθηκε με δεδομένο το αναπόφευκτο των όποιων περικοπών και το αδιαμφισβήτητο των αποφάσεων της κυβέρνησης.  Η επιτυχία του είναι η «επιτυχής» διαχείριση σε τοπικό επίπεδο μίας καταστροφής που παρουσιάζεται  και έχει αποδεχτεί και ο ίδιος ως «φυσική».

Λέει απευθυνόμενος στους άλλους υποψήφιους και στον λαό: κανείς από εσάς δε θα μπορούσε να τα πάει καλύτερα, όχι αν πάρουμε υπόψη τις συνθήκες. Αυτό, αποκαλεί επιτυχία.

Για το Δημοτικό Γηροκομείο, στις επισημάνσεις άλλων υποψηφίων ότι εν καιρώ μνημονίου έχασε περίπου το ½ του προσωπικού του, περικόπηκαν οι ανάγκες σε σίτιση και ο προϋπολογισμός σε τέτοιο βαθμό ώστε σήμερα περίπου να μην είναι λειτουργικό, ότι υπάρχει μόνο ένας γιατρός και αυτός με σύμβαση κι ότι παίρνουν ανίατους του ΕΟΠΥΥ για να είναι βιώσιμο οικονομικά το ίδρυμα, ο κ. Σκουλάκης έσπευσε να υπερασπίσει αυτή την πραγματικότητα παρουσιάζοντας την περίπου ως ιδανική.

Κι αφού συνεχάρη τη διοίκηση του ιδρύματος για τις επιτυχίες της, μίλησε για «οικονομική βιωσιμότητα» και «αναβάθμιση υπηρεσιών» για «αντικατάσταση κτιριακού και μηχανολογικού εξοπλισμού» και «βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ηλικιωμένων» (!). Όλα, λοιπόν, βαίνουν καλώς. Όλα ευημερούν, εκτός από τους ανθρώπους.

Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τη στάση Σκουλάκη σε μία σειρά άλλων ζητημάτων, από την κατάσταση στο Νοσοκομείο Χανίων, τις περικοπές σε προσωπικό στο Δήμο Χανίων, την αδυναμία στήριξης λαϊκών αιτημάτων. Η αδυναμία εναντίωσης στις όποιες καταστροφικές πολιτικές λιτότητας, η αδυναμία διεκδικήσης και ως εκ τούτου η τοποθέτησή του απέναντι από τους πολίτες αποτυπώνεται και στο πρωτόγνωρο θέαμα ενός δήμου Χανίων σιδερόφρακτου. Σιδερόφρακτου απέναντι στα αιτήματα των πολιτών: σα ένα φρούριο σε πολιορκία!

Ας το πούμε λοιπόν ξανά, η νίκη των υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών που στηρίζονται από τις δυνάμεις του μνημονίου θα αποτελέσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για συνέχιση των πολιτικών που εφαρμόζονται σήμερα.

Για ένα επιπλέον λόγο – πέρα από την πολιτική νομιμοποίηση που δίνει πάντα μια νίκη σε μία εκλογική διαδικασία – γιατί με δήμαρχους και περιφερειάρχες που αποδέχονται τις κεντρικές πολιτικές γίνεται πολύ πιο εύκολο για την κυβέρνηση να συνεχίσει ένα πρόγραμμα λιτότητας και περικοπών βέβαιη ότι σε επίπεδο αυτοδιοικητικό δε θα υπάρχουν έντονες αντιδράσεις.

Ως εκ τούτου, στις αυριανές αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν ψηφίζουμε απλά για δήμαρχο, ψηφίζουμε για το μέλλον της αυτοδιοίκησης και για το μέλλον των πολιτικών λιτότητας στη χώρα μας.

Όπως είχε πει και ο κ. Σκουλάκης σε δηλώσεις του κατά την προηγούμενη εκλογική μάχη, σε προεκλογική συγκέντρωση στις 4 Νοεμβρίου του 2010: «η ψήφος της Κυριακής μετράει διπλά γιατί μπορεί να καθορίσει και πολύ σύντομα τις επόμενες πολιτικές εξελίξεις. Θέλω να πιστεύω ότι όλοι εσείς θα κάνετε το καθήκον σας και απέναντι στα Χανιά και απέναντι στη χώρα».

Για το καλό της χώρας και των Χανίων, λοιπόν, κι επειδή ξέρουμε τι σήμανε η μνημονιακή «αυτοδιοικητική» ψήφος των προηγούμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, δεν έχουμε το περιθώριο για να επαναλάβουμε το ίδιο λάθος: αυτή την Κυριακή ψηφίζουμε  αυτοδιοικητικά και αντιμνημονιακά.

Επιλέγουμε σύμφωνα με τα προγράμματα και τις θέσεις των αντιμνημονιακών συνδυασμών και τιμωρούμε συγχρόνως όλους αυτούς που βλέποντας ότι το πλοίο βουλιάζει, τυχοδιωκτικά και αποδεικνύοντας απόλυτη ένδεια ήθους και ιδεών, έσπευσαν λίγες ημέρες πριν τις εκλογές να μεταπηδήσουν σε άλλα «καράβια» αφήνωντας τον καπετάνιο τους μόνο.

Αυτό, είναι η ευθύνη μας ως πολίτες.

"google ad"

Γιάννης Αγγελάκης

Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Recent Posts

«Γερμανία για τους Γερμανούς» και “έξω οι ξένοι” τραγουδούν σε κοσμοπολίτικο νησί νεαροί Γερμανοί ενώ χαιρετούν ναζιστικά | Βίντεο

Ένα viral βίντεο που απεικονίζει νεαρούς να φωνάζουν ρατσιστικά συνθήματα κάνοντας ταυτόχρονα ναζιστικούς χαιρετισμούς κατά…

11 hours ago

Κατακραυγή για ισραηλινούς στρατιώτες που έκαψαν βιβλία στη Γάζα – Έρευνα υπόσχεται ο IDF

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ξεκίνησε έρευνα μετά την ανάρτηση στο διαδίκτυο μιας φωτογραφίας και…

11 hours ago

Διεθνές Δικαστήριο: Αντιδράσεις μετά την απόφαση για τερματισμό των επιχειρήσεων στη Ράφα – «Ψευδείς, εξωφρενικοί και αηδιαστικοί οι ισχυρισμοί» λέει ο Νετανιάχου

Νέο «χτύπημα» στην κυβέρνηση Νετανιάχου κατάφερε το Διεθνές Δικαστήριο το οποίο έδωσε την Παρασκευή εντολή στο Ισραήλ να…

12 hours ago

Παναθηναϊκός – Φενέρμπαχτσε 73-57: Και όταν το Κύπελλο σηκώσει, μπορεί να παλαβώσει!

Και τώρα... το Κύπελλο! Μπορεί στις αρχές της σεζόν να φάνταζε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας,…

12 hours ago

Π. Πολάκης: Θυμό προκαλεί η απάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τη σύνδεση Χανίων-Δαμάστας

Δελτίο τύπου του Χανιώτη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παύλου Πολάκη: Πριν από ένα μήνα περίπου,…

15 hours ago

Η υποψήφια ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεοδώρα (Δώρα) Αυγέρη στα Χανιά

Η υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θεοδώρα (Δώρα) Αυγέρη    ( Σύμβουλος Κοινωνικής Διασύνδεσης Προέδρου Συριζα-ΠΣ )  θα…

15 hours ago

This website uses cookies.