15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Γιατί οι αγρότες στα Φαλάσαρνα πετούν τις ντομάτες τους στις χωματερές και δεν τις διαθέτουν σε ιδρύματα και φτωχούς

Ημερομηνία:

Εντύπωση προκάλεσαν οι εικόνες με τους αγρότες στα Φαλάσσαρνα που πετούσαν με τους τόνους τις ντομάτες τους σε χωματερή λόγω του ότι δεν βρίσκουν αγορά για να τις διοχετεύσουν με πολλούς αναγνώστες να εκφράζουν την οργή τους και να κατηγορούν τους αγρότες ότι θα μπορούσαν να διοχετεύσουν το προϊόν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη ή σε ιδρύματα.

Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι απλά.

Η ζήτηση των αγροτικών προϊόντων παρουσιάζει μια σημαντική ιδιαιτερότητα: η ζητούμενη ποσότητα αγροτικών προϊόντων δεν ανταποκρίνεται ιδιαίτερα στις αλλαγές των τιμών.

Τι σημαίνει αυτό; Είναι απλό. Ακόμη και αν ο αγρότης αποφασίσει να πουλά το προϊόν του σε χαμηλότερη τιμή, η κατανάλωση δε θα αυξηθεί. Μία οικογένεια που αγοράζει 5 κιλά ντομάτες όταν κάνει 1 ευρώ το κιλό δε θα αγοράζει 20 κιλά ντομάτες αν η τιμή πέσει στα 0,30 λεπτά. Μπορεί να υπάρξει κάποια αύξηση στην κατανάλωση όχι όμως τέτοια που να επιτρέπει στον αγρότη να αποδεχτεί μία τέτοια πτώση στην τιμή.

Επίσης, τα κόστη για την παραγωγή είναι πολύ συγκεκριμένα. Σίγουρα με τις νέες μεθόδους αγροτικής παραγωγής τα κόστη θα μπορούσαν να πέσουν. Όμως τέτοια μοντέλα δεν εφαρμόζονται στον τόπο μας, ενώ ακόμη και με τέτοιες μεθόδους τα κόστη είναι αρκετά υψηλά και γι’ αυτό έχει σημασία η τιμή του προϊόντος που πουλάνε να παραμένει σε ένα επίπεδο βιώσιμο.

Το ιδιαίτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ντοματοπαραγωγοί είναι ότι αυτή είναι η περίοδος στην οποία περιμένουν να βγάλουν κάποιο κέρδος όμως την ίδια αυτή περίοδο λόγω κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων που έχουν παρθεί η κίνηση ειδικά προς τα Βαλκάνια που οδεύουν μεγάλες ποσότητες ντομάτας, έχει καταρρεύσει.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με όσα λένε οι αγρότες μόλις 0,17 ευρώ του κιλού είναι το κέρδος που καταλήγει στην τσέπη τους ενώ το κόστος παραγωγής παραμένει κοντά στο 0,50 ευρώ ανά κιλό.

Από όλα αυτά είναι κατανοητό ότι δίχως να συγκρατηθει η τιμή σε βιώσιμο επίπεδο, η διάθεση του προϊόντος δεν παράγει κέρδος για τον παραγωγό αλλά ζημιές!

Γιατί τώρα δεν διατέθηκαν τα προϊόντα σε ευπαθείς ομάδες ή σε ανθρώπους που θα ήθελαν να προμηθευτούν τσάμπα το προϊόν; Κατ’ αρχάς τα κόστη είναι αρκετά υψηλά τόσο για τη συσκευασία των ντοματών όσο και για τη μεταφορά τους. Όμως ακόμα και αν είχε βρεθεί τρόπος για τη διάθεση της παραγωγής, υπάρχει και το απλό γεγονός ότι αν αρχίσουν να διαθέτουν μαζικά την παραγωγή τους τσάμπα, τότε θα πέσει η κατανάλωση της ντομάτας από την πώληση της οποίας προσδοκούν να βγάλουν έσοδα.

Δυστυχώς, ο μόνος τρόπος για διάθεση μαζικά του προϊόντος για να μην καταλήξει σε χωματερές είναι μέσω κρατικής παρέμβασης που θα διασφαλίζει ότι η διάθεση του προϊόντος του αγρότη τσάμπα δε θα θέτει σε κίνδυνο τη δική του επιβίωση….

Άλλωστε είμαστε βέβαιοι ότι οι αγρότες μας, ως άνθρωποι του λαού, θα ήταν οι πρώτοι που θα επιθυμούσαν το προϊόν που με κόπο παρήγαγαν από το να καταλήγει στα σκουπίδια να πηγαίνει στα χέρια ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ