Εντύπωση προκάλεσαν οι εικόνες με τους αγρότες στα Φαλάσσαρνα που πετούσαν με τους τόνους τις ντομάτες τους σε χωματερή λόγω του ότι δεν βρίσκουν αγορά για να τις διοχετεύσουν με πολλούς αναγνώστες να εκφράζουν την οργή τους και να κατηγορούν τους αγρότες ότι θα μπορούσαν να διοχετεύσουν το προϊόν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη ή σε ιδρύματα.
Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι απλά.
Η ζήτηση των αγροτικών προϊόντων παρουσιάζει μια σημαντική ιδιαιτερότητα: η ζητούμενη ποσότητα αγροτικών προϊόντων δεν ανταποκρίνεται ιδιαίτερα στις αλλαγές των τιμών.
Τι σημαίνει αυτό; Είναι απλό. Ακόμη και αν ο αγρότης αποφασίσει να πουλά το προϊόν του σε χαμηλότερη τιμή, η κατανάλωση δε θα αυξηθεί. Μία οικογένεια που αγοράζει 5 κιλά ντομάτες όταν κάνει 1 ευρώ το κιλό δε θα αγοράζει 20 κιλά ντομάτες αν η τιμή πέσει στα 0,30 λεπτά. Μπορεί να υπάρξει κάποια αύξηση στην κατανάλωση όχι όμως τέτοια που να επιτρέπει στον αγρότη να αποδεχτεί μία τέτοια πτώση στην τιμή.
Επίσης, τα κόστη για την παραγωγή είναι πολύ συγκεκριμένα. Σίγουρα με τις νέες μεθόδους αγροτικής παραγωγής τα κόστη θα μπορούσαν να πέσουν. Όμως τέτοια μοντέλα δεν εφαρμόζονται στον τόπο μας, ενώ ακόμη και με τέτοιες μεθόδους τα κόστη είναι αρκετά υψηλά και γι’ αυτό έχει σημασία η τιμή του προϊόντος που πουλάνε να παραμένει σε ένα επίπεδο βιώσιμο.
Το ιδιαίτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ντοματοπαραγωγοί είναι ότι αυτή είναι η περίοδος στην οποία περιμένουν να βγάλουν κάποιο κέρδος όμως την ίδια αυτή περίοδο λόγω κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων που έχουν παρθεί η κίνηση ειδικά προς τα Βαλκάνια που οδεύουν μεγάλες ποσότητες ντομάτας, έχει καταρρεύσει.
Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με όσα λένε οι αγρότες μόλις 0,17 ευρώ του κιλού είναι το κέρδος που καταλήγει στην τσέπη τους ενώ το κόστος παραγωγής παραμένει κοντά στο 0,50 ευρώ ανά κιλό.
Από όλα αυτά είναι κατανοητό ότι δίχως να συγκρατηθει η τιμή σε βιώσιμο επίπεδο, η διάθεση του προϊόντος δεν παράγει κέρδος για τον παραγωγό αλλά ζημιές!
Γιατί τώρα δεν διατέθηκαν τα προϊόντα σε ευπαθείς ομάδες ή σε ανθρώπους που θα ήθελαν να προμηθευτούν τσάμπα το προϊόν; Κατ’ αρχάς τα κόστη είναι αρκετά υψηλά τόσο για τη συσκευασία των ντοματών όσο και για τη μεταφορά τους. Όμως ακόμα και αν είχε βρεθεί τρόπος για τη διάθεση της παραγωγής, υπάρχει και το απλό γεγονός ότι αν αρχίσουν να διαθέτουν μαζικά την παραγωγή τους τσάμπα, τότε θα πέσει η κατανάλωση της ντομάτας από την πώληση της οποίας προσδοκούν να βγάλουν έσοδα.
Δυστυχώς, ο μόνος τρόπος για διάθεση μαζικά του προϊόντος για να μην καταλήξει σε χωματερές είναι μέσω κρατικής παρέμβασης που θα διασφαλίζει ότι η διάθεση του προϊόντος του αγρότη τσάμπα δε θα θέτει σε κίνδυνο τη δική του επιβίωση….
Άλλωστε είμαστε βέβαιοι ότι οι αγρότες μας, ως άνθρωποι του λαού, θα ήταν οι πρώτοι που θα επιθυμούσαν το προϊόν που με κόπο παρήγαγαν από το να καταλήγει στα σκουπίδια να πηγαίνει στα χέρια ανθρώπων που έχουν ανάγκη.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης, τοποθετήθηκε σχετικά με…
Ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης Τάσος Δούσης, με αφορμή την προβολή της ταινίας «Υπάρχω», που…
Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor, της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής πλατφόρμας στον χώρο…
Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με…
Λίγα μόλις 24ωρα μετά τον 66χρονο Βρετανό που οδηγούσε επικίνδυνα κάνοντας "οχτάρια" επί του ΒΟΑΚ, στον…
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της 60χρονης που εντοπίστηκε σε κωματώδη κατάσταση στο σπίτι της στο…
This website uses cookies.