18.8 C
Chania
Monday, May 13, 2024

Γιατί οι γάτες δεν ειναι όπως οι σκύλοι και γιατί ο ευνουχισμός των γατών είναι αφύσικος

Ημερομηνία:

Του Γιώργου Βαμβουνάκη

Σε έρευνα που είχε γίνει στο χωριό Κουανχουκουν της Κίνας, φανερώθηκε ότι η συνύπαρξη γάτας και ανθρώπου κτίστηκε πάνω στις συνθήκες που διαμόρφωσε η αγροτική επανάσταση. Το 5.300 π.Χ, στο αγροτικό χωριό του Κουανχουκουν ο πληθυσμός των ποντικιών είχε αυξηθεί και κατέστρεψε το σιτάρι που μάζευαν οι αγρότες. Οι γάτες έφτασαν στο χωριό σύντομα μετά, αφού ο μεγάλος αριθμός των ποντικιών τις προσέλκυσε.

Η έρευνα που έγινε στο χωριό αποδεικνύει ότι το χωριό Κουανχουκουν έγινε μία εύκολη πηγή τροφής. Η σχέση ανθρώπου και γάτας ήταν αμοιβαία, και συμφέρουσα για τις γάτες, λέει η ερευνήτρια Φιόνα Μάρσαλ.

Οι γάτες επεκτάθηκαν από τη νοτιοανατολική Ασία στην Ευρώπη περίπου το 4.400 π.Χ. και όπως και στην Ασία ο πληθυσμός τους αυξήθηκε μέσω της συνύπαρξης με τους ανθρώπους στις αγροτικές κοινότητες που δημιουργούσαν.

“Έτσι ξεκίνησε η συνύπαρξη ανθρώπου και γάτας” λέει ο Κλαούντιο Οτόνι του Πανεπιστήμιο του Leuven. “Οι άνθρωποι δεν πήραν κάποιες γάτες σε κλουβιά. Οι άνθρωποι απλά επιτρέψανε στις γάτες να βρίσκονται κοντά τους. Οι γάτες επέλεξαν να είναι κοντά τους”

Περιέργως, οι άγριες και οι οικόσιτες γάτες έχουν ελάχιστες γενετικές διαφορές, με τη μόνη πραγματική διαφορά να βρίσκεται στο χρώμα του τριχώματος.

Οι οικόσιτες γάτες είναι ίδιες με τις άγριες, μόνο που έχουν αναπτύξει μια “ανοχή” για τους ανθρώπους και άλλες γάτες.

Σε αντίθεση με τη γάτα, ο σκύλος επιλέχθηκε για τα συγκεκριμένα του χαρακτηριστικά, και αυτό οδήγησε στο να υπάρχει σήμερα μια μεγάλη ποικιλία ειδών σκύλων, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ανθρώπου.

Για τις γάτες η διαδικασία αυτή ποτέ δε συνέβη γιατί η γάτα επέλεξε τη συνύπαρξη με τον άνθρωπο όχι επειδή επιθυμούν να είναι δια βίου κατοικίδια των ανθρώπων αλλά επειδή η συμβίωση με τους ανθρώπους αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσής του και βελτιώνει τις συνθήκες όπου μπορούν να πολλαπλασιαστούν.

Ως εκ τούτου, ο ευνουχισμός της γάτας ώστε να μην πολλαπλασιάζεται αποτελεί μια ξεκάθαρα ανθρώπινη επιλογή που έρχεται ενάντια στους λόγους που οι γάτες επιλέγουν τη συμβίωση με τους ανθρώπους. Επιλέγεται, για να αντιμετωπιστεί η αύξηση του αριθμού των γατών που προκύπτει από τη μετατροπή της γάτας σε κατοικίδιο συντροφιάς και τα προβλήματα που αυτή η αύξηση δημιουργεί στις κοινωνίες των ανθρώπων.

Είναι μία λύση για ένα ανθρώπινο πρόβλημα, όχι για ένα πρόβλημα του είδους της γάτας, η οποία σε αντίθεση με τον σκύλο, ως είδος μένει κατ’ επιλογή με τον άνθρωπο.

"google ad"

Με πληροφορίες από futurity.orgnationalgeographic.com

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κασσελάκης για Συμφωνία Πρεσπών: Η ΝΔ έπαιξε στα ζάρια ένα εθνικό θέμα για ψήφους

Με μία ανάρτηση – βίντεο διάρκειας 65 δευτερολέπτων ο Στέφανος...

Ρωσία: Γιατί ο Πούτιν έδιωξε τον Σοϊγκού από το υπουργείο Άμυνας – Τι θέλει να πετύχει

Λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν «καρατόμησε» τον...

Η Κρήτη συναντά τη Λέσβο στις αποικίες της Μεγάλης Ελλάδας | Βίντεο

Ο Στεφανής Λυραντωνάκης από τα Χανιά της Κρήτης με...