14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Γιατί οι δανειστές προσφέρουν χρονική μετάθεση για το ασφαλιστικό – H κυβέρνηση αναλώνεται σε προσπάθειες επικοινωνιακής διαχείρισης

Ημερομηνία:

Τι είναι καλύτερα; Μια κι έξω το… φαρμάκι ή σε δόσεις; Με το ερώτημα βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση, καθώς οι δανειστές της δίνουν τη δυνατότητα χρονικής μετάθεσης κατά ένα μήνα (τον Ιανουάριο δηλαδή) του ασφαλιστικού, των φορολογικών μέτρων που θα επιβαρύνουν τους αγρότες και άλλων μέτρων.

Τούτο προκύπτει από τη 2η λίστα προπαιτουμένων που, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί παρέδωσαν στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, προπαιτούμενα που θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί ως τα μέσα Δεκεμβρίου. Το «πακέτο» δεν θα είναι… εύπεπτο: Κόκκινα δάνεια, ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ, νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ (λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα) συγκροτούν ένα …εκρηκτικό «πακέτο».

Στη λίστα, ωστόσο, δεν βρίσκει κανείς τα φορολογικά μέτρα εις βάρος των αγροτών, τη φορολόγηση των ενοικίων και, κυρίως, το ασφαλιστικό. Το «γιατί» οι θεσμοί εμφανίστηκαν ξαφνικά μεγάθυμοι, ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει πραγματικά. Θέλουν να παρατείνουν το …βασανιστήριο; Φοβούνται πολιτική αστάθεια, δεδομένης της απώλειας δύο βουλευτών από το κυβερνητικό στρατόπεδο αλλά και της αναστάτωσης στην Ν.Δ., και δεν θέλουν να ρίξουν κι άλλο λάδι στη φωτιά;

Σε κάθε περίπτωση, η προσφορά δείχνει σημαντική. Παρά ταύτα, η Αθήνα δεν είναι σίγουρο ότι θα την αρπάξει. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αρχίσει ήδη συζητήσεις σε Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο, αν συμφέρει πολιτικά να περάσουν όλα τα μέτρα τον Δεκέμβριο ή να μεταθέσουν κάποια από αυτά τον Ιανουάριο. Και οι δύο απόψεις έχουν υπέρ και κατά.

Για παράδειγμα, ο Δεκέμβριος είναι ήδη βαρύς γιατί περιλαμβάνει, συν τοις άλλοις, ψήφιση Μεσοπρόθεσμου και προϋπολογισμού, ως εκ τούτου είναι προτιμότερο τα μέτρα να έλθουν σε δύο δόσεις.

Από την άλλη, η παράταση της αξιολόγησης μεταθέτει κατά τι και τη συζήτηση για το χρέος, και κυρίως αφήνει εκκρεμότητες για το 2016. Ίσως είναι εξάλλου μια καλή ευκαιρία για την κυβέρνηση να ψηφίσει όλα τα μέτρα τώρα, που δεν υφίσταται αντιπολίτευση…

Σε κάθε περίπτωση, ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση προετοιμάζονται για το ασφαλιστικό, με τη συζήτηση της πρότασης του Υπουργείου Εργασίας στην Πολιτική Γραμματεία και εν συνεχεία, αύριο, στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

newpost.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ