21.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Γιατί το 20% των τουριστών που ταξιδεύουν Ελλάδα επιλέγουν την Κρήτη;

Ημερομηνία:

Τις προτιμήσεις και τις τάσεις των τουριστών που επισκέπτονται την Κρήτη κατέγραψε μελέτη, η οποία συντονίστηκε από το τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Χανίων και αφορούσε επισκέπτες από 25 διαφορετικές χώρες. Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, το κλίμα, το τοπίο, αλλά και η γαστρονομία αποτελούν τους βασικούς λόγους επιλογής του νησιού για διακοπές από τους ξένους τουρίστες.

Ειδικότερα, όπως έδειξαν οι απαντήσεις των επισκεπτών, οι μεγαλύτερες δαπάνες, εκτός ξενοδοχείου και μεταφορών, καταγράφονται στα εστιατόρια (87%), σε αγορές τοπικών προϊόντων (56%), δαπάνες μετακίνησης (55%), εκδρομές (30%), νυχτερινή διασκέδαση (13%), μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι (12%). Όσον αφορά μάλιστα την αγοραστική προτίμηση των επισκεπτών σε αγροτικά προϊόντα, το κρασί σε ποσοστό 44,8% κερδίζει τις προτιμήσεις. Ακολουθούν οι χυμοί πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, τα τυριά, το μέλι, τα λαχανικά, η τσικουδιά, το ελαιοσάπουνο, τα παξιμάδια και τα αρωματικά φυτά.

Οι επισκέπτες του νησιού δηλώνουν ακόμη δηλώνουν ικανοποιημένοι από την ασφάλεια και τις υπηρεσίες φιλοξενίας και εστίασης, ενώ αντιθέτως δεν είναι ευχαριστημένοι από το οδικό δίκτυο και την καθαριότητα.

Στα βασικά ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνονται τα εξής ποιοτικά στοιχεία: ο μέσος ορος διακοπών είναι 8-9 ημέρες, με το 68% των επισκεπτών να επιλέγει ξενοδοχεία και το 25% ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα. Από αυτούς που επιλέγουν ξενοδοχεία, το 76% προτιμά 3 και 4 αστέρων και ένα ποσοστό 31% το πλήρες πακέτο διαμονής και διατροφής. Η μεγάλη πλειοψηφία ξοδεύει κατά μέσο όρο από 60 ως 80 ευρώ ημερησίως κατά τη διάρκεια των διακοπών, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων και του τουριστικού καταλύματος.

Στο νομό Χανίων οι πιο δημοφιλείς περιοχές διαμονής είναι ο Πλατανιάς και η Αγία Μαρίνα με ποσοστό 62%. Κορυφαίος όμως προορισμός για τους αλλοδαπούς επισκέπτες που προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Χανίων αναδείχτηκε το Ελαφονήσι, το οποίο επισκέφθηκε ένας στους τρεις τουρίστες.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της επισκεψιμότητας, η Κρήτη συγκεντρώνει κάθε χρόνο το 20% του τουρισμού της Ελλάδας, ενώ εκτιμάται ο αριθμός των επισκεπτών που επέλεξαν το νησί πέρσι για τις διακοπές του θα ξεπεράσει τα 3,5 εκατ.

Βίκυ Κουρλιμπίνη – capital.gr

vicky.kourlibini@capital.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλέξης Χαρίτσης: Σκοτεινή υπόθεση η υποψηφιότητα Μπελέρη

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ο Αλέξης...

Γκλέτσος κατά Κασσελάκη για τα… θαύματα: Τι απογοήτευση είναι αυτή

Για απογοήτευση προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη έκανε λόγο ο Απόστολος...