«Στους αριθμούς που είχαμε προστίθενται και τα παιδιά των προσφύγων που δεν ξέρουμε πόσα εμβόλια έχουν κάνει. Όλα αυτά δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση και είναι ορατός ο κίνδυνος να εμφανιστούν νοσήματα που είχαν εξαλειφθεί, όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκίτης, η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα, και τα οποία σποραδικά εμφανίζονται» υπογράμμισε η γενική γραμματέας της οργάνωσης Λιάνα Μαΐλλη
Περισσότερα από 250.000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα δεν έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και δεν κάνουν τα απαραίτητα εμβόλια, προειδοποιούν οι Γιατροί του Κόσμου. Ο αριθμός αυτός πάντως υπολογίζεται κατά προσέγγιση, καθώς δεν υπάρχουν τα επίσημα στοιχεία που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου η γενική γραμματέας της οργάνωσης Λιάνα Μαΐλλη, η εκτίμηση των 250.000 παιδιών έγινε πριν από δύο χρόνια, πριν από τη δραματική αύξηση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ρεύματος. «Στους αριθμούς που είχαμε προστίθενται και τα παιδιά των προσφύγων που δεν ξέρουμε πόσα εμβόλια έχουν κάνει. Όλα αυτά δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση και είναι ορατός ο κίνδυνος να εμφανιστούν νοσήματα που είχαν εξαλειφθεί, όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκίτης, η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα, και τα οποία σποραδικά εμφανίζονται» υπογράμμισε η κ. Μαΐλλη.
Μετά την απόλυση μεγάλου αριθμού γιατρών, είπε, «ο ΕΟΠΥΥ και οι άλλες δομές υγείας έχουν αποδεκατιστεί και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους, πόσο μάλλον τα ανασφάλιστα παιδιά».
Υψηλά είναι και τα ποσοστά των οδοντιατρικών προβλημάτων στα παιδιά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των «Γιατρών του Κόσμου» Νικήτα Κανάκη, πριν από δύο χρόνια ο δείκτης τερηδόνας στα παιδιά ήταν 60%, ποσοστό που σήμερα πρέπει έχει αυξηθεί, αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία.
«Έως το 2013 είχαμε μια διαφοροποίηση των αστικών περιοχών με την περιφέρεια. Στις μη αστικές περιοχές έπαιζαν ρόλο τα κέντρα υγείας, ωστόσο με τη συνταξιοδότηση και τον αργό θάνατο του συστήματος υγείας οι πρώτες θέσεις που μένουν κενές είναι των οδοντιάτρων, άρα πλήττεται η οδοντιατρική φροντίδα στην επαρχία. Επίσης, στις μεγάλες πόλεις ήταν καθαρά ιδιωτική η οδοντιατρική περίθαλψη και τώρα αυτό χάνεται λόγω της οικονομικής κρίσης», εξήγησε ο Μιχάλης Καλαβρυτινός, εκ μέρους της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.
«Για να πάει ένα παιδί σχολείο θα πρέπει να δείξει το βιβλιάριο υγείας, όπου φαίνεται αν είναι πλήρως εμβολιασμένο. Οπότε η απουσία εμβολιασμών στα παιδιά έχει επίδραση και στη φοίτησή τους», επισήμανε η κ. Μαΐλλη.
«Είναι οξύμωρο σχήμα ότι η Πολιτεία δεν μπορεί να δώσει δωρεάν στα παιδιά τα εμβόλια, την ώρα που το πρόγραμμα εμβολιασμών είναι υποχρεωτικό» είπε.
ΑΠΕ – ΜΠΕ