Ερώτηση βουλευτών Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη και Γιώργου Μαυρωτά:
Οι πολιτικές της δραστικής περικοπής της κρατικής επιχορήγησης που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει οδηγήσει τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΑΕΙ) της χώρας σε οικονομικό αδιέξοδο. Έχοντας χάσει μέσα σε 5 χρόνια, πάνω από το 50% της τακτικής χρηματοδότησής τους, είναι απορίας άξιον πως περιμένει η Ελληνική Πολιτεία και το Υπουργείο Παιδείας, να ανταπεξέλθουν σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο.
Οι νέοι προϋπολογισμοί, όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν πολλοί εκ των πρυτάνεων δεν είναι ικανοί να καλύψουν τις λειτουργικές τους δαπάνες, ούτε καν τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ. Μάλιστα με τα ενεργειακά κόστη να αποτελούν μεγάλο τμήμα των λειτουργικών εξόδων των ΑΕΙ, πολλά από αυτά δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ ορισμένα χρωστούν ήδη από πέρυσι μέρος των οφειλών τους προς τη ΔΕΗ.
Το σημαντικό αυτό πρόβλημα του ενεργειακού κόστους καλούνται να αντιμετωπίσουν και το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο της Κρήτης τα οποία παρά τη σημαντική πρόοδο και τις προσπάθειές τους για ορθολογικότερη χρήση και εξοικονόμηση ενέργειας, συνεχίζουν να πληρώνουν μεγάλα ποσά για ηλεκτρικό ρεύμα.
Ενώ όμως είναι προφανής και βιώσιμη η λύση για αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με άμεσα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, τα ιδρύματα της Κρήτης, εξαιτίας της μη διασύνδεσης του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα και της σχετικής υπουργικής απόφασης που θέτει ως μέγιστο όριο τα 50 kW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ, «εξαιρούνται» κατ’ ουσία από το να είναι ενεργειακά αυτόνομα. Δηλαδή ενώ η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι έτοιμη να παράξει μόνη της την ενέργεια που καταναλώνει, και να μειώσει έτσι τα έξοδά της, η πολιτεία δεν τη διευκολύνει.
Το Ποτάμι στηρίζει πλήρως την αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ της χώρας η οποία πρέπει να αποδεικνύεται και στην πράξη, ειδικά τώρα που το κράτος αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του, με σκοπό την απελευθέρωση και αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων για την οικονομική βιωσιμότητά τους.
Οι Βουλευτές του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου) και Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής) έφεραν στη Βουλή το ζήτημα της ενεργειακής ανεξαρτησίας των ΑΕΙ της Κρήτης, μέσω της ερώτησης που κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, καλώντας τους να επανεξετάσουν το σχετικό θεσμικό πλαίσιο περί των αυτοπαραγωγών ΑΠΕ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.