23.8 C
Chania
Sunday, September 29, 2024

Για ποιους λόγους οι τοξικοί άνθρωποι έχουν πολλούς φίλους;

Ημερομηνία:

Το να έχεις πολλούς φίλους δεν σημαίνει ότι έχεις και καλούς φίλους. Οι τοξικοί άνθρωποι έχουν πολλούς φίλους. Διαθέτουν κοινωνικό χάρισμα και ξέρουν να λένε υπέροχες ιστορίες. Γνωρίζουν πώς να τραβούν τους άλλους στη ζωή τους κάνοντάς τους να νοιώθουν ξεχωριστοί, στην αρχή της σχέσης.

Ας δούμε όμως μερικούς λόγους για τους οποίους οι τοξικοί άνθρωποι έχουν τόσους πολλούς φίλους:

1. Ελκύουν ο ένας τον άλλον
Οι τοξικοί άνθρωποι είναι πολλοί γύρω μας. Λίγοι άνθρωποι ζουν με αυθεντικότητα και ιδιαίτερα στην σημερινή κοινωνία όπου οι σχέσεις οικοδομούνται πάνω στα χρήματα, στο στάτους και υλικά αγαθά.

Οι τοξικοί εκπέμπουν μια αρνητική ενέργεια και ως εκ τούτου προσελκύουν και αρνητικούς φίλους. Οπότε είναι φυσικό οι τοξικοί άνθρωποι να έχουν πολλούς (τοξικούς) φίλους.

Οι άνθρωποι αυτοί προσποιούνταν ότι είναι πολύ δεμένοι μεταξύ τους και κάνουν ωραία πράγματα μαζί, αλλά από κάτω κρύβεται ζήλεια και φθόνος και τους αρέσει να διαδίδουν κουτσομπολιά ο ένας για τον άλλον.

2. Δεν μπορούν να είναι μόνοι
Ένα άτομο δεν γεννιέται τοξικό αλλά γίνεται τοξικό, γιατί πιθανόν να το αγνοούσαν ή να μην το εκτιμούσαν ως παιδί και τώρα αναζητά απεγνωσμένα επιβεβαίωση.

Έτσι οι τοξικοί χρειάζονται ανθρώπους γύρω τους για να τους δώσουν έναν λόγο να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους . Αισθάνονται συνεχώς μόνοι και χρειάζονται έναν «φίλο» πάντα εκεί.

Οπότε επιδιώκουν να περιβάλλονται πάντα από άλλους που αυτοί είναι που τους επικυρώνουν.

Όταν μπορείς να είσαι καλά και μόνος σου, μόνο τότε μπορείς να είσαι πραγματικά και καλός φίλος με τους άλλους. Αν δεν μπορείς να απολαμβάνεις τη δική σου παρέα, πώς περιμένεις να την απολαμβάνουν οι άλλοι; Αν κάποιος δεν μπορεί να είναι καθόλου μόνος, τότε αυτό είναι ένα σημάδι τοξικότητας.

3. Κρύβουν μεγάλο κομμάτι αυτού που είναι.
Δεδομένου ότι οι τοξικοί δεν μπορούν να είναι μόνοι, θα κάνουν τα πάντα για να έχουν πάντα φίλους γύρω τους. Όμως γνωρίζουν πολύ καλά πως ένα μέρος της προσωπικότητάς τους δεν είναι καθόλου συμπαθές και άρα θα κάνουν τα πάντα για να το κρύψουν.

Όμως έρχεται μια στιγμή που με κάποιο τρόπο η κακία βγαίνει προς τα έξω. Εάν είστε μάρτυρες μιας τέτοιας στιγμής κακίας τους, το πιθανότερο είναι ότι θα σας απορρίψουν ως φίλο γιατί δεν θέλουν να ρισκάρουν να μάθουν και οι άλλοι φίλοι τους για αυτή την κρυφή πλευρά της προσωπικότητάς τους.

Εσείς πάλι ως φίλοι πιστεύετε ότι μάλλον φταίτε εσείς που σας απομάκρυναν, αφού έχουν ακόμα τόσους πολλούς φίλους. Μην ανησυχείτε, καθώς είναι απλά θέμα χρόνου να απορριφθεί και ο επόμενος «φίλος» των τοξικών.

4. Είναι χειριστικοί
Η χειραγώγηση μπορεί να έρθει με πολλούς τρόπους, αλλά συχνά περιλαμβάνει κάποια μορφή τοξικού παιχνιδιού ενοχής.

Για παράδειγμα, μπορεί να σας χειραγωγήσουν όντας ο «αγαπημένος» φίλος τους και να σας εμπιστευτούν ένα κουτσομπολιό. Μετά σας παρουσιάζουν στους άλλους ως τον καλύτερο φίλο τους. Εσείς με τη σειρά σας κολακεύεστε και νιώθετε ότι σας εκτιμούν λέγοντάς σας ένα μυστικό που κανείς άλλος δεν ξέρει. Και μετά λένε μια άλλη εκδοχή αυτού του μυστικού σε κάποιον άλλον. Τώρα είσαι μέρος του μυστικού, αλλά πολλές φορές δεν είναι όλη η αλήθεια. Δεν μπορείς να το πεις σε κανέναν όμως, γιατί ο «φίλος» σου επέμενε ότι είσαι ο μόνος που μπορεί να το ξέρει αυτό.

Από αυτό το σημείο και μετά κουβαλάτε το βάρος του μυστικού τους και πιθανότατα σας θέτει σε κίνδυνο να χάσετε άλλους φίλους από την ομάδα αν τους το εκμυστηρευτείτε. Αυτός είναι ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο οι τοξικοί άνθρωποι κάνουν τους άλλους να κολλούν σε αυτούς. Είναι πραγματικά ανίκητοι στην χειραγώγηση.

5. Έχουν επιφανειακές σχέσεις
Είναι γεγονός ότι δεν μπορείτε να έχετε στην ζωή σας πέρα από ένα ορισμένο αριθμό αληθινών φίλων πάρα πολλούς αληθινούς φίλους. Άρα εάν ένας φίλος είναι αληθινός, θα είναι μαζί σας και στα καλά και στα κακά. Μαζί εξελίσσεστε και μαζί μαθαίνετε ο ένας από τον άλλον.

Αλλά με τοξικούς φίλους, αυτό δεν είναι δυνατό. Έχουν τόσους πολλούς φίλους, που πιθανότατα θα είναι όλοι επιφανειακοί. Εξάλλου, κοστίζει πολλή ενέργεια για να είσαι πραγματικά καλός φίλος. Εάν έχετε πάνω από 20 φίλους, αυτό δεν είναι βιώσιμο.

Οι φιλίες των τοξικών είναι επιφανειακές. Τους αρέσει να κάνουν παρέα με τους άλλους όταν τους εξυπηρετεί και τους χρειάζονται. Αν τώρα περνάτε κάποια δύσκολη περίοδο στην ζωή σας, δεν τον νοιάζει καθόλου, σας παρατά και θα πάει σε έναν άλλο φίλο που δεν είναι τόσο «απαιτητικός».

Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε τους τοξικούς φίλους;

Είναι αρκετά δύσκολο να αναγνωρίσετε αμέσως τοξικούς ανθρώπους, ειδικά επειδή παρουσιάζονται τόσο ανοιχτοί και συμπαθείς από την πρώτη στιγμή. Και δυστυχώς κρίνετε με βάση τους πολλούς φίλους που έχουν γύρω τους και αποφασίζετε ότι σταθήκατε τυχεροί και που απλά σας μίλησαν.

Αλλά υπάρχει ένα μεγάλο σημάδι που σας λέει την αλήθεια: η διαίσθησή σας. Συχνά νιώθετε στενάχωρα γύρω από αυτούς τους ανθρώπους, ίσως ακόμη και άβολα. Θα νιώθετε ότι πρέπει να είστε ή να πείτε κάτι ενδιαφέρον για να πάρετε την έγκρισή τους.

Όσο προχωρά η σχέση αρχίζετε να φοβάστε να τους δείτε και αναστατώνεστε όταν βλέπετε το όνομά τους στην οθόνη του κινητού σας. Δεν ανυπομονείτε να κάνετε παρέα μαζί τους και προσπαθείτε να βρείτε δικαιολογίες για να ακυρώσετε μια συνάντηση.

Όταν είστε κοντά τους νιώθετε άγχος και ανασφάλεια και προσπαθείτε να είστε κάποιος που δεν είστε, απλά από φόβο ότι μπορεί να μην σας συμπαθούν μετά. Και πιθανόν να τους πείτε μόνοι σας τα τελευταία κουτσομπολιά, γιατί ξέρετε ότι έτσι θα σας εκτιμήσουν ακόμη περισσότερο.

Τι να κάνετε αν έχετε τοξικούς φίλους;

Εάν αισθάνεστε ότι οι φίλοι σας είναι τοξικοί, δεν είναι τόσο εύκολο να απομακρυνθείτε. Πιθανότατα ανήκετε σε μια μεγαλύτερη ομάδα φίλων και αν απορρίψετε αυτόν τον τοξικό φίλο, σημαίνει ότι θα χάσετε και τους άλλους.

Να είστε, λοιπόν, ο εαυτός σας. Οι αληθινοί φίλοι θέλουν να σας βλέπουν να προοδεύετε. Είναι χαρούμενοι όταν πετυχαίνετε και ανησυχούν όταν δεν τα πάτε καλά. Θα σας πουν την αλήθεια, παρόλο που μπορεί να μην θέλετε να την ακούσετε.

Οι πραγματικοί φίλοι δεν ζηλεύουν την επιτυχία σας και δεν θα προσπαθήσουν να σας κάνουν κάποιον που δεν είστε. Θα σας δεχτούν για αυτό που είστε και θα αγαπήσουν ακριβώς αυτό που είστε. Γελάνε μαζί σας και κλαίνε μαζί σας, ακόμα κι αν οι ίδιοι δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν.

Είναι υπέροχο συναίσθημα να μπορείς να πεις το πώς νιώθεις σε κάποιον και να ξέρεις ότι αυτό το άτομο θα είναι ακόμα φίλος σου και την επόμενη μέρα!
Γίνετε και εσείς αυτό το άτομο για τους φίλους σας!

-Επιμέλεια κειμένου: Συντακτική ομάδα Α.Λ.Π.-

 Αποκτήστε ΤΩΡΑ το πρόγραμμα «Η επιστήμη των σχέσεων» και μάθετε περισσότερα για τις τοξικές σχέσεις όλα όσα χρειάζεστε για όλων των τύπων των σχέσεων με ένα κλικ εδώ https://bit.ly/34Jk8iz

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα και άτομα που μελετούν

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απατεώνες προσπάθησαν να εξαπατήσουν 80χρονη υποδυόμενοι γιατρούς – Ζήτησαν 80.000 ευρώ

Σε νέο περιστατικό τηλεφωνικής απάτης προχώρησαν απατεώνες στα Χανιά,...

Σε ύφεση η φωτιά που ξέσπασε στην Ασή Γωνιά Χανίων

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το μεσημέρι του Σαββάτου,...