16.8 C
Chania
Tuesday, May 7, 2024

Για πρώτη φορά στα χρονικά, η ελαιοκομιδή στην Κρήτη θα τελειώσει στις αρχές έτους που μόλις μπήκε, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά

Ημερομηνία:

Ήδη η ελαιοκομιδή έχει φτάσει στο 90%, ίσως και παραπάνω. Το ένα κακό έχει διαδεχτεί το άλλο με τους ελαιοπαραγωγούς να έχουν μπει στα λιόφυτα για να ραβδίσουν ό,τι έχει απομείνει σε πολλές περιπτώσεις.

Η επέλαση του δάκου, η ανομβρία, η σχινοκαρπία και εσχάτως το χαλάζι, προκάλεσαν την καταστροφή μεγάλου μέρους του ελαιοκάρπου. Η ποσότητα που θα παραχθεί συνολικά φέτος θα είναι μειωμένη κατά 50%, με το τέλος της ελαιοραβδιστικής περιόδου να προσδιορίζεται για το μήνα που ήδη διανύουμε, το Γενάρη.

Και όλα αυτά τη στιγμή που για αρκετές μέρες, οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού σταματούν να ραβδίζουν λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει την Κρήτη, με κάποια διαστήματα καλοκαιρίας. Η ποιότητα τηρουμένων των συνθηκών είναι σε καλά επίπεδα, όμως η τιμή του φετινού λαδιού επηρεάζεται από την ποσότητα που παράγεται στην Ισπανία και από τις αγοραπωλησίες της με την Ιταλία.

Η χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου, θα φτάσει να παράξει τη μισή παραγωγή παγκοσμίως αγγίζοντας το 1.5 εκατομμύριο τόνους λαδιού, σε συνολική ποσότητα που θα φτάσει τα 3 εκατομμύρια τόνους προϊόντος.

Οι ελαιοπαραγωγοί στην Κρήτη πέρυσι παρήγαγαν 100.000 τόνους λαδιού, ενώ φέτος η παραγωγή θα φτάσει τους 50.000 τόνους. Το μόνο παρήγορο τη φετινή χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς είναι τα υψηλά ποσοστά βροχόπτωσης, τα οποία θα βοηθήσουν ώστε η επόμενη χρονιά να ξεκινήσει με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

ekriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση εκεχειρίας – Τι απαντά το Ισραήλ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς επιβεβαίωσαν πως αποδέχθηκαν...

Σε Κρήτη και Αθήνα τα περισσότερα αδήλωτα όπλα – Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο

Με εκατομμύρια όπλα, αρκετά εκ των οποίων είναι αδήλωτα, έχει...