Ήδη η ελαιοκομιδή έχει φτάσει στο 90%, ίσως και παραπάνω. Το ένα κακό έχει διαδεχτεί το άλλο με τους ελαιοπαραγωγούς να έχουν μπει στα λιόφυτα για να ραβδίσουν ό,τι έχει απομείνει σε πολλές περιπτώσεις.
Η επέλαση του δάκου, η ανομβρία, η σχινοκαρπία και εσχάτως το χαλάζι, προκάλεσαν την καταστροφή μεγάλου μέρους του ελαιοκάρπου. Η ποσότητα που θα παραχθεί συνολικά φέτος θα είναι μειωμένη κατά 50%, με το τέλος της ελαιοραβδιστικής περιόδου να προσδιορίζεται για το μήνα που ήδη διανύουμε, το Γενάρη.
Και όλα αυτά τη στιγμή που για αρκετές μέρες, οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού σταματούν να ραβδίζουν λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει την Κρήτη, με κάποια διαστήματα καλοκαιρίας. Η ποιότητα τηρουμένων των συνθηκών είναι σε καλά επίπεδα, όμως η τιμή του φετινού λαδιού επηρεάζεται από την ποσότητα που παράγεται στην Ισπανία και από τις αγοραπωλησίες της με την Ιταλία.
Η χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου, θα φτάσει να παράξει τη μισή παραγωγή παγκοσμίως αγγίζοντας το 1.5 εκατομμύριο τόνους λαδιού, σε συνολική ποσότητα που θα φτάσει τα 3 εκατομμύρια τόνους προϊόντος.
Οι ελαιοπαραγωγοί στην Κρήτη πέρυσι παρήγαγαν 100.000 τόνους λαδιού, ενώ φέτος η παραγωγή θα φτάσει τους 50.000 τόνους. Το μόνο παρήγορο τη φετινή χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς είναι τα υψηλά ποσοστά βροχόπτωσης, τα οποία θα βοηθήσουν ώστε η επόμενη χρονιά να ξεκινήσει με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.
ekriti.gr
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.