17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Για …τα μπάζα η διαχείριση των μπάζων από τον Δήμο Πλατανιά – Αδιαφορία παρά τις καταγγελίες των πολιτών

Ημερομηνία:

Η εικόνα με τα μπάζα, μεταξύ αυτών και πλυντηρίου, μέσα στο πανέμορφο φαράγγι της Σαρακίνας προκάλεσε αντιδράσεις, δίχως όμως κάτι να έχει αλλάξει τις λίγες ημέρες από την ανάρτηση του δημοσιεύματος. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή. Στην Ελλάδα, η ρήψη μπάζων αποτελεί ένα διαχρονικό φαινόμενο στη διαιώνιση του οποίου συμμετέχουν πολλές φορές ακόμη και οι Δήμοι που θα οφειλαν να το αντιμετωπίζουν.

Η αλήθεια είναι ότι κάθε λογής μπάζο αλλά και παλιές άχρηστες ηλεκτρικές συσκευές ειναι εύκολο να βρεις σχεδόν σε κάθε χωριό της Κρήτης. Μέσα στα ρέμματα, στα ρυάκια και στις χαράδρες, τα σκουπίδια δε φαίνονται. Και εκεί λοιπόν “βολεύει” να πεταχθούν χωρίς συνεπειες. Αυτό, δε συμβαίνει επειδή οι κάτοικοι στα χωριά ειναι απαίδευτοι. Ειναι θέμα και παιδείας αλλά δεν είναι μόνο. Υπάρχουν και οι ευθύνες της πολιτείας. Και είναι καίριες.

Πολλές φορές οι πολίτες καλούνται να μεταφέρουν τα μπάζα σε μεγάλες αποστάσεις και σε ειδικές εγκαταστάσεις που όμως έχουν μεγαλο κοστος στο οποιο δε μπορούν να ανταπεξέλθουν. Έτσι, η εύκολη λύση είναι τα σκουπίδια να καταλήγουν σε χαράδρες και όπου αλλού μπορουν να κρυφθούν.

Κι άλλωστε, αφού το κάνει και η ίδια η πολιτεία, γιατί να μην το κάνουν και οι πολίτες;

Στη συγκεκριμένη περίπτωση με τα μπάζα στο φαράγγι της Σαρακινας, όπως μας καταγγέλθηκε, έχουν γίνει πολλές αναφορές από πολίτες στον αρμόδιο δήμο, όμως οι αρχές του Δήμου Πλατανιά κωφεύουν κι αδιαφορούν. Μάλιστα, σύμφωνα με αναφορά που έφθασε στην εφημερίδα μας, εργαζόμενοι στο Δήμο Πλατανιά, σε άλλο σημείο του δήμου, στην παραλία του Κολυμπαρίου, αντί να συλλέξουν τα συγκεντρωμένα επί μήνες εκεί μπάζα και σκουπίδια πριν λίγες ημέρες τους έβαλαν και φωτιά!

Σημειώνουμε ότι η καύση σκουπιδιών είναι παράνομη.

Αν αυτό είναι το παράδειγμα που δίνει η δημοτική αρχή, πραγματικά, γιατί οι πολίτες να φέρονται διαφορετικά;

Για να ειμαστε δίκαιοι, προφανώς τέτοιες συμπεριφορές δε χαρακτηριζουν το σύνολο των πολιτών αλλά μια μικρή μειοψηφία. Όμως αρκούν λίγοι, για να προκαλέσουν μεγάλο κακό. Και οταν οι ενέργειές τους νομιμοποιούνται εκ της αδιαφοριας της δημοτικης αρχης και τις κακές πρακτικές που η ίδια υιοθετεί, τοτε γιατι να αλλάξουν και αυτοί συμπεριφορές;

Το φαινόμενο δεν περιοριζεται στο Δήμο Πλατανιά.

Χαρακτηριστικό είναι οτι ο Συνήγορος του Πολίτη δέχεται κάθε έτος δεκάδες καταγγελίες, για Δήμους, για οργανισμούς λιμένων, για Περιφέρειες, που υπέδειξαν στον εργολάβο ενός έργου πού να ξεφορτωθεί (παράνομα) τα μπάζα και τα χώματα ή απλώς αδιαφόρησαν για την τύχη τους.

Άραγε, ποιο θα ήταν το κόστος της συλλογής των μπάζων πριν …πέσουν σε ρεματιές και σε χαράδρες; Δε θα μπορούσαν οι δήμοι να οργανωνουν τακτικά κάποια επίσκεψη με φορτηγό από τα χωριά για τη συλλογή ογκωδών αντικειμένων; Γιατί όλα στην Ελλάδα πρεπει να τα θάβουμε κάτω από το χώμα και να κάνουμε ότι δεν υπάρχουν;

Ας ελπίσουμε ότι αυτό το δημοσίευμα θα αποτελέσει αφορμή ώστε ο Δήμος Πλατανιάς να υιοθετήσει καλύτερες πρακτικές.

Ας ελπίσουμε οτι τουλάχιστον σε σημεία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, θα υπάρχει μια μεγαλύτερη ευαισθησία τοσο για την προστασία του περιβάλλοντος οσο και της οικονομίας των περιοχών. Προφανώς, όταν αφήνεις να στολίζουν έναν παράδεισο της φύσης με μπάζα και πεταμένες παλιές ηλεκτρικές συσκευές, δεν είναι και το πιο ευφυές…

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...