21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Για την ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα της Κρήτης συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη πρωτογενή τομέα Θ. Βρέντζου με τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου στην Αθήνα

Ημερομηνία:

Θετικό ήταν το πρόσημο από την συνάντηση στην Αθήνα της Αντιπεριφερειάρχη πρωτογενή τομέα Θεανώς Βρέντζου-Σκορδαλάκη με τον νέο αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου.

Στην συνάντηση στο Υπουργείο, με την συμμετοχή του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Κριτσωτάκη και του Προέδρου της ΟΑΣΝΗ Γιώργου Τζωρτζάκη, η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας για την ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα στο νησί έθεσε 7 θέματα και συγκεκριμένα:

  1. Τις φετινές μειωμένες κατανομές πιστώσεων στην δακοκτονία που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην παραγωγή ελαιολάδου

2.Τομέας Οικοτεχνίας, πιστοποίηση μικρών παραγωγών για παραγωγή, επεξεργασία διάθεση προϊόντων φυτικής και ζωικής προέλευσης. Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι η σχετική ΚΥΑ θα είναι έτοιμη σε ένα μήνα, ενώ η κ. Βρέντζου εξέφρασε ικανοποίηση που η πρόταση της Περιφέρειας έγινε δεκτή να συμπεριληφθούν τα ζωικά προϊόντα στην οικοτεχνία.

  1. Για τις ομάδες παραγωγών κτηνοτρόφων από 30 σε 10, καθώς και η μείωση παραγωγής γάλακτος από 1500 τόνους σε 400. Η Αντιπεριφερειάρχης τεκμηρίωσε γιατί θα πρέπει να γίνουν αυτές οι αλλαγές.
  2. Όσον αφορά την αναδιάρθρωση του Κρητικού Αμπελώνα να πραγματοποιηθεί από επιδοτούμενο πρόγραμμα της Ε.Ε., μέσα από μεμονωμένη δράση προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που θα αφορά την αναμπέλωση στα επιτραπέζια σταφύλια. Η Αντιπεριφερειάρχης τεκμηρίωσε τα οφέλη για την οικονομία του τόπου από την αναδιάρθρωση του Κρητικού αμπελώνα (λόγω της μεγάλης ζήτησης που έχει το προϊόν από τις διεθνείς αγορές και ιδιαίτερα την Γερμανία).

5.Καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις επιδοτήσεις των βιολογικών προϊόντων. Υποσχέθηκε ο Υπουργός ότι μέχρι το τέλος Μάιου 2015 θα δοθούν οι επιδοτήσεις του 2012, ενώ οι επιδοτήσεις του 2013 θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του 2015.

6.Τα προσωρινά σχέδια διαχείρισης των βοσκοτόπων να επισπευστούν οι διαδικασίες μέχρι 15 Μάιου ώστε να μην χαθούν οι επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων.

7.Όσον αφορά την παραγωγή και διάθεση γαλακτομικών προϊόντων (ιδιοπαραγωγή-δημιουργία μικρών τυροκομείων) η κ. Βρέντζου επεσήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει τα προϊόντα των παραγωγών να διατίθενται εκτός από τις εγκαταστάσεις τους και τις λαϊκές αγορές και σε καταστήματα λιανικής πώλησης

Η Αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίηση της από την συνάντηση με τον Υπουργό, επισημαίνοντας ότι όλα τα παραπάνω θέματα συντελούν στην ουσιαστική ανασυγκρότηση- ανάπτυξη της Κρητικής υπαίθρου. Επίσης ο κ. Αποστόλου ανέφερε στην Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης ότι το Υπουργείο θα έχει στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης που στην πράξη, όπως είπε, αποδεικνύει την σοβαρή δουλειά που κάνει για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...

Βιβλιοπαρουσίαση στα Χανιά: Κωνσταντίνα Μπαλωμενάκη – Στον καιρό του Λυμεώνα

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας της...

Χαρούπι: Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον...

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...