16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Για τις ΒΑΠΕ

Ημερομηνία:

της Ισμήνης Αναγνωστάκι*

Τα τελευταία χρόνια με την επιβολή του καθεστώτος των μνημονίων στη χώρα μας επιχειρείται όχι μόνο η φτωχοποίηση της κοινωνίας αλλά και η δέσμευση βασικών πλουτοπαραγωγικών πηγών ώστε να μη μπορέσει ποτέ η χώρα να σταθεί στα πόδια της. Ειδικά για την Κρήτη αυτό λαμβάνει σάρκα και οστά μέσω της προωθούμενης «πράσινης ανάπτυξης», με τις βιομηχανικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΒΑΠΕ) να κατέχουν κυρίαρχη θέση στην προσπάθεια ελέγχου των φυσικών και ενεργειακών πόρων του νησιού.

Στα τέλη του Σεπτέμβρη, με υπογραφή του υπουργού ΥΠΕΚΑΑ κ. Μανιάτη και μετά από πολιτική απόφαση που πήρε το Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΚΕΣΠΑ), εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι μιας γιγαντιαίας επένδυσης στην Κρήτη. Πρόκειται για τη σχεδιαζόμενη κατασκευή ενός υβριδικού αιολικού-υδροηλεκτρικού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 190 Μεγαβάτ.

Πιο συγκεκριμένα το τμήμα του έργου που αφορά τον νομό Ρεθύμνου περιλαμβάνει την εγκατάσταση 47 ανεμογεννητριών στο βουνό Τσιλίβδικα , πάνω από το φαράγγι του Κοτσυφού, και 11 ανεμογεννητριών στην Λαμπινή, που έρχονται να προστεθούν στις πολλές ακόμη ανεμογεννήτριες που ήδη τελούν υπό έγκριση για το Ρέθυμνο.

Η βάση – πλατεία ανέγερσης για κάθε ανεμογεννήτρια θα έχει διαστάσεις 30 x 40 μέτρα ενώ πολλά χιλιόμετρα δρόμων θα διανοιχθούν εντός του χώρου εγκατάστασης των ανεμογεννητριών καθώς και χιλιόμετρα ηλεκτρικών καλωδίων θα χρησιμοποιηθούν για να διασυνδεθούν με το ηλεκτρικό σύστημα του νησιού.

Η άδεια για το συγκεκριμένο έργο έρχεται να επιβεβαιώσει τη προσπάθεια της κυβέρνησης και του μνημονιακού καθεστώτος να ιδιωτικοποιήσει δύο από τα πιο βασικά κοινωνικά αγαθά, το νερό και την ενέργεια. Για πρώτη φορά αδειοδοτείται στη χώρα μας ιδιωτικό υδροηλεκτρικό έργο κι αυτό γίνεται παράλληλα με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των ΔΕΥΑ Αθήνας – Θεσσαλονίκης και της «Μικρής ΔΕΗ», όπως την έχουν ονομάσει, στο πακέτο της οποίας περιλαμβάνονται και τα υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ.

Για να γίνουν πράξη τέτοιου είδους έργα, ιδιωτικές και δημόσιες περιουσίες περνούν πια με μια υπογραφή στα χέρια εταιρειών, ακόμα και σε κρατικές εταιρείες άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε. όπως η Γαλλική EDF, δίνοντας έτσι το ελεύθερο να διαχειρίζονται τη γη και τα νερά (υπόγεια και επιφανειακά) του νησιού μας. Αντιμετωπίζουν την Κρήτη ως μια κερδοφόρα «μπαταρία» εις βάρος του τουρισμού, της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και των παραγωγικών τομέων της οικονομίας του τόπου μας.

Αποκλειστικό σκοπό έχει την παράδοση πόρων στους επενδυτές και την παραγωγή κερδών για τους ιδιωτικούς κολοσσούς από την εκμετάλλευση του νερού, του ήλιου, του αέρα και της γης μας. Με λίγα λόγια ο σκοπός είναι να μετατραπεί η Ελλάδα σε μια χώρα – αποικία.

Η μόνη λύση μπροστά σε όλα αυτά τα σχέδια ομηρίας που αποφάσισαν κάποιοι για εμάς είναι ο αγώνας για ρήξη. Αγώνας για Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Ανεξαρτησία, Παραγωγική Ανασυγκρότηση.

Τα μηνύματα είναι πολλά – Κερατέα, Σκουριές, Κρήτη – και πρέπει να ακουστούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται ενάντια στη τερατώδη ενεργειακή επέμβαση στο νησί και στις Βιομηχανικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οφείλουμε να αφουγκραστούμε αυτά τα μηνύματα και μαζί με τα κινήματα και τους ανθρώπους που αγωνίζονται να επεξεργαστούμε ένα σχέδιο ανοικοδόμησης του τόπου με βάση τις ανάγκες των ανθρώπων και όχι των πολυεθνικών.

Υποψήφια βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ νομού Ρεθύμνης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...