14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Για το προσφυγικό ζήτημα #2: Ανοιχτά σύνορα για όλους τους εργάτες

Ημερομηνία:

Γράφει ο Ειρηναίος Μαράκης

 

Η ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων και οι διάφορες «ελληνοποιήσεις» (και όχι μόνο) επιχειρηματιών που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι το άλας της γης για την διεθνή πολιτική και οικονομική πραγματικότητα.

Η σωτηρία των προσφύγων και των μεταναστών από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τον εμφύλιο σπαραγμό στις χώρες τους ή από την οικονομική εξαθλίωση που έχει φέρει σε αυτές το ΔΝΤ και οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί είναι πρόβλημα και απειλεί τον πολιτισμό μας.

Οι πρόσφυγες χαρακτηρίζονται «τρομοκράτες» και «ισλαμοφασίστες», που έχουν στο DNA τους το μίσος για κάθε τι ευρωπαικό και γι’ αυτό τους στοχοποιούν οι «δημοκρατικές» κυβερνήσεις της Ευρώπης, προσπαθώντας να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους από τα πραγματικά προβλήματα αλλά η ενίσχυση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη από τις πολιτικές της κρίσης, των φυλετικών διαχωρισμων και του ρατσισμού περνάει στα ψιλά για τους υπερασπιστές της «δημοκρατίας».Να ποιοί είναι οι δύο κόσμοι που συγκρούονται αυτή την περίοδο, να ποιά είναι και τα καθήκοντα μας απέναντί τους. Η μαχητική διεκδίκηση για ανοιχτά σύνορα για όλους τους εργάτες, η πάλη για μια κοινωνία ειρήνης και όχι πολέμων και καταστροφών.

Η αλληλεγγύη των εργαζομένων στους πρόσφυγες έχει αναδείξει αυτή την δυναμική, η πολιτική ενίσχυσης αυτής της δυναμικής μπορέι αν φέρει συνταρακτικές αλλαγές στους κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς. Δύσκολες οι μέρες και οι εποχές που έχουμε μπροστά μας, δύσκολες και οι αποφάσεις που έχουμε να πάρουμε. Οι μετοχές στο χρηματιστήριο αναεβαίνουν, όσο πνίγονται οι πρόσφυγες – αυτό πρέπει να αντιστραφεί. Απάνθρωπος όπως πάντα ο καπιταλισμός, μαζί μας η ανθρωπιά κι ο σεβασμός του διαφορετικού αλλά και του τόσου ίδιου με εμάς.

Ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας, ήδη ξεκινήσαμε, αυτό το Σάββατο στο αντιρατσιστικά συλλαλητήρια θα συνεχίσουμε. Απαιτώντας να ανοίξουν τα σύνορα και να δοθεί άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες. Να σταματήσει το νομοσχέδιο-σφαγείο του Ασφαλιστικού και να δοθούν λεφτά για προσλήψεις στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στους δήμους, για να μπορούν όλα τα προσφυγόπουλα να βρουν μια θέση δίπλα μας.

Οι διαδηλωτές της 19 Μάρτη αδελφοποιούμε τη Μυτιλήνη με το Καλαί για να σταματήσουμε τους πνιγμούς από το Αιγαίο ως τη Μάγχη. Ενώνουμε την Ειδομένη με το Βερολίνο όπου κι εκεί το αντιρατσιστικό κίνημα αντιπαλεύει τις πολιτικές της Μέρκελ που φούντωσαν την ακροδεξιά στις τοπικές εκλογές της Κυριακής. Δίνουμε και παίρνουμε έμπνευση από τους διαδηλωτές των ΗΠΑ που διαλύουν τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Και δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε μέχρι να βάλουμε τέρμα στο σφιχταγκάλιασμα του κάθε τραπεζίτη με τον κάθε ρατσιστή.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειρηναίος Μαράκηςhttp://www.agonaskritis.gr/author/eirinaios_marakis/
Ο Ειρηναίος Μαράκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1986. Απόφοιτος λυκείου. Δραστηριοποιείται στα κοινά μέσα από τον χώρο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Μικρά πεζά, διηγήματα και ποιήματα του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά ιστολόγια . Διατηρεί τα ιστολόγια Λογοτεχνία και Σκέψη και Αριστερός Σχολιασμός. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα Αγώνας της Κρήτης και στο εβδομαδιαίο διαδικτυακό περιοδικό Babushka

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ