25.8 C
Chania
Saturday, May 18, 2024

Πόλη τραπεζοκαθισμάτων

Ημερομηνία:

Για όσους περπατούν στα πεζοδρόμια – Αντιδράσεις για τις καταλήψεις πεζοδρόμων, πλατειών και πάρκων από τραπεζοκαθίσματα

«Στα Χανιά το πρόβλημα της κατάληψης του δημοσίου χώρου από καθίσματα, τραπέζια, πάγκους κλπ είναι πλέον τεράστιο. Τα πεζοδρόμια, οι πλατείες, τα πάρκα ανήκουν στον κόσμο και δεν είναι τσιφλίκι κανενός δημάρχου, καταστηματάρχη,επιχειρηματία. Κύριος υπεύθυνος ο Δήμος Χανίων. Φτάνει πια. Ο δημόσιος χώρος ανήκει ΣΕ ΟΛΟΥΣ.» (από το blog που δημιούργησαν πολίτες των Χανίων publicspacechania.blogspot.gr)

Έγινε φυσικό πλέον στα Χανιά κάθε χώρος που πουλά μία τυρόπιτα, να σερβίρει και ένα καφέ. Και για κάθε καφέ που σερβίρει υπάρχει ένα αντίστοιχο τραπέζι. Και μία καρέκλα. Δύο, τρεις. Πολλές καρέκλες. Μεταλλικές, ξύλινες, διαφόρων σχημάτων και μεγεθών.

Τώρα, τα πεζοδρόμια των Χανίων γέμισαν με τραπέζια και καρέκλες. Τόσα, που πλέον όποιος περπατά νοιώθει περίπου ένοχος που αναγκάζεται να περνά ανάμεσα από ανθρώπους που κάθονται: η ενόχλησή τους είναι φανερή.

Σα να σου λένε: «Μα καλά; Δεν είχε από πουθενά αλλού να περάσεις; Λίγο ήθελες και θα έπεφτες πάνω μου!». Ενοχλεί ο πεζός που χρησιμοποιεί τον πεζόδρομο; Ναι λοιπόν.

Η διαπίστωση της ενόχλησης, το θράσος της έκφρασής της, είναι η φυσικότητα που έχει αποκτήσει η παρανομία. Κι εσύ είσαι ο ηλίθιος που δεν έχεις αντιληφθεί πως πλέον, το πεζοδρόμιο δεν είναι για τους πεζούς, αλλά για τους καθιστούς! Βλάκα!

Και δεν είναι περίεργο. Ιδιαίτερα την περίοδο που ζούμε. Η ενόχληση εκφράζεται παντού. Επαναλαμβάνεται με κάθε τόνο.

Το δημόσιο είναι σπάταλο, ασύμφορο, δεν προσφέρει κέρδη. Το δημόσιο οφείλει να εκχωρηθεί στον ιδιώτη. Το δημόσιο εγώ λέω έχει εκχωρηθεί στον ιδιώτη. Ο χρήστης του δημόσιου χώρου εξορίζεται εκεί που δεν υπάρχει περιθώριο κέρδους για τον ιδιώτη. Το δημόσιο συνεργάζεται αρμονικά με τον ιδιώτη.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο πολίτης χρήστης των δημόσιων πεζοδρομίων εξορίζεται στο δρόμο. Σε μια στενή λωρίδα γης. Όση χρειάζεται δηλαδή για να πάει στο επόμενο μαγαζί. Η κατάσταση επεκτείνεται, οι πεζόδρομοι στενεύουν. Ατμόσφαιρα πνιγερή.

Οι πολίτες αντιδρούν για το δημόσιο χώρο

Αυτή η πραγματικότητα καταγράφεται από μία ομάδα πολιτών που δεν άντεξαν να μένει άλλο στα λόγια η αγανάκτησή και αποφάσισαν να κάνουν εμφανή την παρουσία τους αρχικά διαδικτυακά και μέσω κοινωνικών δικτύων και τώρα πλέον και με τη φυσική διαμαρτυρία τους στους πεζόδρομους της πόλης. Εκφράζουν την αγανάκτησή τους πρώτ’ απ’ όλα απέναντι στη δημοτική αρχή Χανίων της οποίας η ανοχή επέτρεψε τη γιγάντωση του φαινομένου και μετά προς όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται.

Στο blog που δημιούργησαν (publicspacechania.blogspot.gr)  μιλούν για περιοχές της πόλης όπου γίνεται κατάληψη πεζόδρομων, με στοιχεία για τις παρανομίες και φωτογραφικό υλικό.  Επιλέγουμε και παρουσιάζουμε:

Πλατεία Δικαστηρίων

Όλα τα γύρω πεζοδρόμια είναι κατειλημένα σε μέγιστο βαθμό.
Λίγο ακόμη και θα δούμε τραπεζοκαθίσματα στο γκαζόν στο κέντρο της πλατείας.
Στην έξοδο της πλατείας προς την οδό Δημοκρατίας συναντάμε αυτήν την κατάσταση.
Το γκαζόν με τα λουλούδια που υπήρχε κάτω από τα δέντρα τσιμεντώθηκε από το δήμο πρόσφατα. Αμέσως φύτρωσαν τραπεζάκια.
Βλέπεις το τακούνι καρφώνει στο χώμα και το σινιέ παπούτσι λερώνεται με το γκαζόν.
Μάλιστα σαν δικαιολογία η δημοτική αρχή προέβαλε, οτι οι ρίζες των δέντρων βγαίνουν έξω από τη γη και καταστρέφουν το πεζοδρόμιο.

Οδός Χάληδων

Τι να πούμε πια για τα πεζοδρόμια της Χάληδων. Μάλλον θα έπρεπε να μετονομαστεί σε Χάλιδων.
Απ’ όταν απαγορεύτηκε η διέλευση τροχοφόρων όλοι οι μαγαζάτορες έβγαλαν την πραμάτεια τους στο πεζοδρόμιο.
Και οι πεζοί;
Στο δρόμο μωρέ, αφού δεν περνάνε αυτοκίνητα…

Αποκορώνου και Περίπου

Περπατώντας το πεζοδρόμιο της Αποκορώνου κινούμενος προς την Περίδου προσπαθείς να αποφύγεις τραπέζια, φρούτα και λαχανικά, πλαστικούς κουβάδες λεκάνες κλπ χρήσιμα αντικείμενα που έχουν απλωθεί σε όλο το μήκος.

Και ξαφνικά το πεζοδρόμιο της Αποκορώνου εξαφανίζεται…

και ω του θαύματος βρίσκεσαι σε μια καφετέρια (τι ωραία)

Ο διακτινισμός και η τηλεμεταφορά στην πράξη.

Αλλά ποιος να δώσει σημασία όταν πολλοί από τους τοπικούς άρχοντες πίνουν τον καφέ τους εκεί…

Κυδωνίας και Μυλωνογιάννη

Κυδωνίας και Μυλωνογιάννη γωνία.
Απέναντι απο το δημαρχείο ( αλήθεια δεν το βλέπει κανείς; )
Η κατάσταση εκεί έχει φτάσει στο απροχώρητο. Για να περάσεις από εκεί πρέπει να βγείς στο οδόστρωμα.
Άμα έχει και κανένα παρτάκι (ξέρεις από αυτά που είμαστε όλοι οι Χανιώτες εκεί και περνάμε υπέροχα) ο κόσμος βγαίνει μέχρι το δρόμο.
Αλλά δε βαριέσαι, σιγά τώρα μη του κάνουν καμία παρατήρηση από το δήμο και χαλάσει τους καφέδες που ψωνίζει ο τρέντυ-εργαζόμενος του δήμαρχείου.

Η εικόνα μιλάει από μόνη της (αν ρωτήσεις δε αυτούς που κάθονται, τι είναι οι ραβδώσεις που έχει το πεζοδρόμιο και στις οποίες πάνω είναι τα τραπεζάκια, θα σου πουν οτι είναι για τα νερά της βροχής…)

Διαμαρτυρία έξω από το Δημαρχείο Χανίων

Επιπλέον υλικό υπάρχει και στο facebook group που έχουν δημιουργήσει (ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΛΑΤΕΙΑ – ΧΑΝΙΑ) στο οποίο κυριαρχούν οι απόψεις των μελών ενώ υπάρχει διαρκής ανανέωση στη θεματολογία με φωτογραφικό υλικό και σχετικά έγγραφα.

Εκεί ανακοινώθηκε και η χθεσινή διαμαρτυρία μαζί με τους ΠΟΔΗΛΑΤΡΕΙΣ έξω από το Δημαρχείο Χανίων στις 2 το μεσημέρι για αυτό που περιγράφεται ως:

«κακόγουστο πανηγύρι-ξεπούλημα που συμβαίνει σε πλατείες, πάρκα, πεζοδρόμια και πεζοδρόμους της πόλη μας»

Περίπου 60-70 συμπολίτες μας έκαναν τη δική τους κατάληψη σε έναν από τους λίγους ελεύθερους ακόμα πεζόδρομους. Και σέρβιραν καφέ.

Ο Δήμαρχος Χανίων δε δέχθηκε να τους δει όμως μίλησε μαζί τους ο κ. Ξυνίδης. Ο οποίος με όλη την ευγένειά που τον διακρίνει τους εξήγησε ότι ο δήμος δε φέρει ευθύνη μιας και το ζήτημα είναι σπουδαίο και άρα είναι πολλές και οι υπηρεσίες που αναμειγνύονται. Πράγμα όμως που κάνει πολύ δύσκολη την εφαρμογή του νόμου. Κι ως εκ τούτου, δε φταίει ο δήμος. Δε φταίει κανείς. Κακώς προφανώς, αλλά συμβαίνει.

«Δε φτιάχνουμε εμείς τους νόμους», θα μπορούσε να τους είχε πει. Και μετά να τους νουθετήσει: «Γυρίστε σπίτια σας. Κάνατε το καθήκον σας ως πολίτες, αλλά γυρίστε σπίτια σας. Μην αντιδράτε και πολύ. Ο δήμαρχός σας είναι καλός. Τίποτα δε μπορεί να γίνει. Πιστέψτε με. Αν γινόταν θα το είχαμε ήδη κάνει. Τι τα θέλετε. Στα πλαίσια της νομιμότητας κάνουμε ότι καλύτερο». Έτσι κάπως. Η νομιμότητα προπαντώς. Η δυσκολία της.

Όμως δε συνέβη έτσι. Γιατί οι πολίτες που βρεθήκανε με τον κ. Ξυνίδη αντιδράσανε. Κι όπως έγραψε ένας πολίτης που βρέθηκε στη συνάντηση:

«Δε θέλουμε να κλείσουν οι επιχειρήσεις, να μαζευτούν θέλουμε. Δεν είναι ζούγκλα η πόλη όπου όποιος έχει μεγαλύτερο μέσο επιβιώνει. Ο μικρός μαγαζάτορας που δεν τολμάει να παρανομήσει δεν είναι ηλίθιος ούτε πρέπει να είναι καταδικασμένος.

Στην τελική, αν δεν μπορείτε να επιβάλετε το νόμο, παραιτηθείτε. Να ξέρουμε ότι κουμάντο κάνουν τα συμφέροντα και η μαφία της πόλης.»

Νέα διαμαρτυρία την Παρασκευή

Από τους Ποδηλάτρεις ήδη ανακοινώθηκε η νέα διαμαρτυρία. Την Παρασκευή στις 19.00 στην Πλατεία Σπλάντζιας:

Να ένα τόπι! Παρασκευή 5 Ιουλίου 19.00 ραντεβού στην Σπλάτζια για μπάλα 2×2 όσο και ο ελεύθερος χώρος! στις κεφαλιές οι πελάτες των καφέ!

Κι έπεται συνέχεια.

 

Σημείωση: Όλες οι φωτογραφίες που παραθέτουμε είναι από το blog και το fb group

που αναφέρουμε στο κείμενο

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το δημογραφικό πέρα από ευχολόγια

Του Αργύρη Αργυριάδη, Δικηγόρου Τα πράγματα είναι απλά. Οι αριθμοί...

Καρκίνος: Θα μπορεί να ανιχνεύεται 7 χρόνια πριν τη διάγνωση

Δύο βρετανικές μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature...

Προεκλογική Εκδήλωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χανίων με Κουντούρα, Παπαργυρόπουλο, Τσίπρα και Λεκατσά

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. οργανώνει Προεκλογική...

Συνάντηση Ν. Καλογερή με Υφυπουργό Υποδομών – Τι συζήτησαν

Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή επισκέφθηκε ο Υφυπουργός...